Prosumer, hyperrealistische installatie in Haags Gemeentemuseum - Tentoonstellingen - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 24-09-2013

  Prosumer, hyperrealistische installatie in Haags Gemeentemuseum

  24-09-2013

  Prosumer, hyperrealistische installatie in Haags Gemeentemuseum

  Prosumer, een hyperrealistische  installatie in Gemeentemuseum Den Haag

  Natuurlijk hebben we vorige week - behalve Beelden aan Zee- op onze Haagse dag, ook weer het Gemeentemuseum bezocht. Daar is altijd iets nieuws. Los van het schitterende gebouw van Berlage, waar ik weg  van ben…
  Het museum heeft een projectenzaal, die ze gebruiken om nieuwe en uitdagende dingen te laten zien. Maar, er is daar niet vaak iets wat mij persoonlijk echt aanspreekt.

  Behalve nu: de grote installatie ‘Prosumer’ van de jonge en veelbelovende kunstenaar David Jablonowski (Bochum, 1982) . Ik kwam ogen en oren tekort!

  Op www.gemeentemuseum.nl staat: ‘Een Prosumer is een consument en producent in één. Een eigentijds fenomeen; we gebruiken content van het web, maar produceren die content ook zelf. Voor Prosumer maakte David Jablonowski een nieuwe installatie waarin zijn sculpturen bestaande uit onder andere aluminium drukplaten en stenen centraal staan. De bijbehorende projecties tonen beelden uit de natuur, of vingerafdrukken, waardoor een hedendaagse collage ontstaat.
  De films vertellen iets over hoe de door Jablonowski ingezette materialen worden verkregen of toegepast. Zo ontstaat een hyperrealiteit, die te vergelijken is met de gelaagdheid op het web. ‘.

  Nou, die hyperrealiteit ervaar je helemaal. Je loopt er middenin. Ik vond het indrukwekkend, maar ook verfrissend. Nog tot 4 november.