Stroopstook seizoen gestart bij Rik en Annemarie Steinschuld-Franssen in Klimmen
Annemarie en Rik zijn eind augustus weer gestart met het ambachtelijk stoken van Limburgse Stroop. Zij zijn net als de ouders van Annemarie ( Hans en Julienne Franssen- Kerckhoffs) aangesloten het Slow Food Presidium Limburgse Stroop (SFPLS). Zij stoken waarschijnlijk zes weekenden. Ik ben daar natuurlijk meteen naar toegegaan om de heerlijke geur van inkokend sap op te snuiven en bij te praten!
“De kwaliteit van het fruit – peren en appels- is prima.”, verteld Annemarie. “Punt is wel dat de appels dit jaar door de warme zomer eerder rijp zijn. Daar moet je met het stoken rekening mee houden!”. Maar ja, daarvoor is het stoken van Limburgse Stroop ook een ambacht, dat grote kennis vereist over de kwaliteit en eigenschappen van de beschikbare appels en peren.
Meer weten? www.koulen12sjroap.jimdo.com
Overigens is Roy Eussen van Hombourgeois, ook van het SFPLS, dit weekend gestart met het stoken van Limburgse Stroop. Roy verwacht zes weken te kunnen stoken.
Meer weten? https://hombourgeois.eu/groepsactiviteiten/stroop-maken/
Op de foto v.l.n.r.: Rik , de koperen ketel op open houtvuur, Annemarie, Henk Hoogakker en de pers.
Meer weten over het ambacht stoken van Limburgse Stroop? www.immaterieelerfgoed.nl/nl/limburgsestroopstoken