Impressionisme, bloemen van betekenis en oesters: een Amsterdamse zaterdag. - Ideeën - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 26-07-2012

  Impressionisme, bloemen van betekenis en oesters: een Amsterdamse zaterdag.

  26-07-2012

  Impressionisme, bloemen van betekenis en oesters: een Amsterdamse zaterdag.

  Impressionisme, bloemen van betekenis en oesters: een Amsterdamse zaterdag.


  ‘Impressionisme, sensatie en inspiratie’ in de Hermitage, ‘Geloof in de natuur, bloemen van betekenis’ in het Bijbelsmuseum en allerlei oesters op de Noordermarkt. Dat was mijn Amsterdamse zaterdag. De mooie grachten vormden de verbindende schakel. Een kort verslag over emotie, helderheid en proeven.

  De sensatie van toen en mijn emotie van nu.
  De titel van de tentoonstelling ‘Impressionisme, sensatie & inspiratie’ in de Hermitage bleek voor mij een regelrechte treffer. Je ziet naast elkaar de werken van Impressionistische schilders en hun –duidelijk- traditionele tijdgenoten. Nu kan ik me helemaal voorstellen dat de werken van Monet, Renoir en Pissarro of Sisley toen voor sensatie zorgden. Maar ook, dat andere kunstenaars er door werden geïnspireerd. Ikzelf werd emotioneel geroerd door die contrasten en mijn liefde voor het Impressionisme is weer bevestigd.

  Betekenis bloemstillevens is me nu duidelijk
  Mijn volgende doel was het Bijbelsmuseum in een prachtig pand aan de Herengracht met ‘Geloof in de natuur, bloemen van betekenis’. Kern van de tentoonstelling is een verzameling van 13 prachtige bloemstillevens uit de Gouden Eeuw. Voor mij werden de verschillende betekenissen van die werken nu heel duidelijk en kregen betekenis. De bekende gastconservator Sam Segal heeft dat  met begrijpelijke teksten en tekeningen uitgelegd en ook de verbinding gelegd naar het heden.

  In de mooie, rustige binnentuin van dit17de eeuwse grachtenpand heb ik lekker wat gegeten. Kijkend naar een paar stoere dierenkoppen van mergel, begroeid met mos, grillige bomen en strakke waterpartijen. Die plek moeten we geheim houden!

  Allerlei oesters en veel toeristen op de Noordermarkt
  Bij een Amsterdamse zaterdag hoort voor mij even een bezoek aan de Noordermarkt. Met heerlijke streekproducten: groenten, kazen, paddenstoelen, brood en vis!
  Bij ‘Goede Vissers’ hadden ze dit keer ook verschillende soorten oesters , die ik ben gaan proeven. Heerlijk!
  Het was wel erg druk op de markt met wat veel toeristen. Volgende keer ga ik ook eens naar die andere markten in Amsterdam…

  Meer weten? www.hermitage.nl    ,  www.bijbelsmuseum.nl en www.goedevissers.nl