Stil even, Beugeltje en nog niet De Librije - Ideeën - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 14-06-2012

  Stil even, Beugeltje en nog niet De Librije

  14-06-2012

  Stil even, Beugeltje en nog niet De Librije

  Rijke stadskern Zwolle,  Stil Even,  t Beugeltje en (nog) niet De Librije!
  ‘Stil even, gouden eeuw tot nu’,  een tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Zwolle.  Aanleiding was het boek ‘ Stil de tijd ‘van Joke J. Hermsen over de verhoudding tussen ‘kloktijd’ en ‘innerlijke tijd’.
  Stil even: letterlijk weg van de drukte van alle dag. Je ziet werken die tijd vragen om ze te pakken te krijgen, stillevens om stil bij te staan of zaken die het tijdsbeeld onderzoeken.
  Voor mij persoonlijk stilstaan bij  het  ‘eerlijke’ kleurige stilleven van Charley Toorop bijna naast het pronk stilleven van Willem Kalf. Prachtig in hun verschillen.

  Vergeet zeker niet het van oorsprong 16de-eeuwse Drostenhuis, direct naast deze tentoonstelling, te bewonderen. Met op de bovenste verdiepingen nog veel over de geschiedenis van Zwolle en de omgeving. Een zinvolle pas op de plaats. Of zoals William Faulkner schreef: ‘Pas als de klokken zwijgen, komt de ware tijd tot leven’.

  Overigens hebben wij die echte tijd ook tot leven gebracht op het prachtige terras aan het water bij Café ’t Beugeltje ( in de Wijndragerstoren) met beugelflessen Grolsch  ( jammer: dat heerlijke bittertje is eruit gebrouwen). met mooie bitterballen van sukadevlees.
  Zwolle met zijn compacte middeleeuwse stadskern  is ook zonder bezoek aan De Librije meer dan een omweg waard!

  ‘Stil even’, Stedelijk Museum in Zwolle Melkmarkt 41; de tentoonstelling is nog tot 13 augustus 2012, kijk op www.stedelijkmuseumzwolle.nl