Kalfslever met witloof en Limburgse stroopsaus en stilleven van Cor Bouter op L1 Radio? - Henk in het nieuws - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 05-01-2016

  Kalfslever met witloof en Limburgse stroopsaus en stilleven van Cor Bouter op L1 Radio?

  05-01-2016

  Kalfslever met witloof en Limburgse stroopsaus en stilleven van Cor Bouter op L1 Radio?

  Kalfslever met witloof en Limburgse stroopsaus en stilleven van Cor Bouter op L1 Radio?

   Kalfslever met witloof en Limburgse stroopsaus en stilleven van Cor Bouter op L1 Radio?

  Donderdag 7 januari bij ‘Donderdag tussen tien en twaalf’ op L1 Radio vertel ik even na elf uur onder meer over kalfslever, witloof en Limburgse stroopsaus én  het stilleven van Cor Bouter met stronken witloof.

  Dit recept is uit ‘Witloof from Belgium’ van mijn goede kennis Liesbeth Hobert, net als ik een fervent liefhebber van witloof, maar ook van andere lekkere, pure en eerlijke streekproducten. Ik werd bij deze keuze ook geïnspireerd door een van mijn stillevens van de schilder A.J. van Eijbergen (pseudoniem van Cor Bouter) ‘ Stilleven met stronken witlof’. Hij schilderde in de traditie van de Haagsche School.  Een mooi tafereel om op te hangen bij de eettafel.. Meer weten? henk@kunstindekeuken.nl

   Over de schilder

  A.J. van Eijbergen , pseudoniem van Cor Bouter, Gouda 1888 - Den Haag 1966.
  Ook zijn zoon, Victor Bouter (1928-2004) schilderde. De schilderkunst loopt als een rode draad door het leven van Cor en Victor Bouter: zij hebben hier op een geheel eigen wijze invulling aan gegeven. Cornelis Bouter werkt in olieverf. Zijn werk kan gezien worden in traditie van de Haagsche School. Voor hem was het schilderen een beroep, een manier om de kost te verdienen voor zijn gezin. Zijn werk was erg gewild en verkocht goed. Hollandse landschappen met koeien en schapen, interieurs met moeder en kinderen, stadsgezichten. Voor de Tweede Wereldoorlog vonden deze gretig aftrek in Noord-Amerika en Canada. Vaak werden deze commerciële werken onder een pseudoniem geschilderd: C. Verschuur, C. Hendriks, C. Willems en A.J. van Eijbergen, ze stonden allemaal voor een man, Cor Bouter. Veel van zijn werk is geïnspireerd op voorgangers als Alb. Neuhuys en A.M. Gorter.