123

Schilder:

Jan (Jan Cornelis) Tiele

Onderwerp:

Lathyrus in gemberpot

Formaat:

40 x 50 (incl. lijst 54 x 64)

Stijl:

Techniek:

Olie op doek

Prijsindicatie:

Dit werk dateert uit 1933. Jan Cornelis (‘Jan’) Tiele (Utrecht 9 juli 1884 – Arnhem 31 januari 1956) was een ‘late Haagse scholer’. Woonde en werkte in Utrecht, Leiden, Amsterdam, ca. 19003 – 1905, Den Haag, vertrok via Frankrijk naar Marokko (Algiers, 1921), Amsterdam, Noordwijkerhout, Delft omstreeks 1935, Arnhem na1939, Amsterdam 1945, daarna in Arnhem (Haaksbergen). Heeft ook gewerkt in Hattem, Amersfoort, Zierikzee, enz.
Hij bezocht de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1903-1905), waar August Allebé en Nicolaas van der Waay zijn leermeesters waren. Was lid van Pulchri Studio, Arti et Amicitia en St. Lucas en bevriend met veel schilders uit zijn tijd, o.a. Floris Arntzenius, Sierk Schröder, Lucie van Dam van Isselt, Piet van der Hem en Jacoba Surie.
Tiele schilderde, tekende, etste en lithografeerde veel portretten (o.a. dat van Koningin Juliana voor het stadhuis van Arnhem). Zijn werk in figuratieve stijl bestaat uit landschappen, portretten, Nederlandse en buitenlandse stadsgezichten en stillevens. Hij maakte ook aan aantal Limburgse taferelen. Tiele was een bekwaam, traditioneel kunstenaar met een fijne dunne manier van schilderen, goede composities en een mooi, zeer beschaafd (aldus vermelding in de Pieter A. Scheen) koloriet, waarmee hij prachtige, warme effecten bereikte. Gaf les aan zijn zoon Th.J. Tiele.