Kunst in de Keuken, Keukenkunst: wat is dat?

Keukenkunst zijn stillevens die in de eetkeuken en – kamer of in het restaurant hangen. Je praat dan over meerdere schilderijen, die samen één beeld, een bepaalde sfeer vormen. Het gaat dan specifiek om stillevens ( ‘nature morte’), over producten die bij het koken of het eten horen. Groenten, fruit, vis, vlees, eieren op schalen, in potjes of op een tafel: het  gastronomisch stilleven.

 Kunst en meer specifiek schilderkunst is een onlosmakelijk onderdeel van die leefruimte, waarin je kookt en eet. Het liefst is het een ontmoetingsplek om te eten, te drinken en te praten.  Keukenkunst of kunst in de keuken zijn schilderijen met stillevens met voorwerpen die dus met dat eten en drinken te maken hebben. Voorwerpen in hun pure, natuurlijke vormen. Die kunst is niet alleen sfeer- en beeldbepalend, maar is ook het gesprekselement bij een gezellig samenzijn.

Welke stijl?

Eten is niet alleen levensnoodzakelijk, het is ook iets dat synoniem is voor plezier en verantwoord genieten, met goede smaak. Het is al eeuwenlang een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. Vooral ook de veranderende eet- en drinkgewoonten zijn een bron van inspiratie. Dat zie je terug in de kunst van de Haagse School, realisme, popart of eat art. Er is niet één specifieke stijl of richting, maar een variatie. Dat maakt het totaalbeeld net spannend.