Kunst beleven

Nieuw Realisme en Eat Art

Tijdens zijn opleiding Galeriehouder in Tongeren, kwam Henk in contact kwam met de kunstenaars van het Nouveau Réalisme.
Wat is dat, wat hem fascineerde en vooral inspireerde? Even terug in de tijd. Op 27 oktober 1960 werd in het atelier van Yves Klein (van die schitterende kleur blauw) de groep Nieuw Realisme (Nouveau Réalisme) opgericht, volgend op het Realisme van de 19de eeuw.
Deze bestond onder meer uit Jean Tinguely, Arman, François Dufrêne, Yves Klein, Niki de Saint Phalle (Henk is verliefd op haar Nana’s), Christo en Daniel Spoeri.
Ze werden beïnvloed door bewegingen als Dada en Popart, door Pablo Picasso en vooral ook Dali.
Salvador Dali was gefascineerd door gastronomie (de leer van de maag) en voedsel. Hij gaf daar ook een sensuele betekenis aan tijdens zijn vele dinertjes. Bij Dali ging het om het erotische effect van het proeven met je lippen, het kauwen of het doorslikken. Het strelen van al je zintuigen met voedsel!

Die Franse nieuwe realisten verzamelden en assembleerden afvalproducten van de consumptiemaatschappij tot kunstwerken. Zo konden ze schokken, ergeren, aanklagen. Het is een reactie op de traditionele kunst en technieken en de maatschappij.
Ze deden dat op de meest uiteenlopende manieren met zin voor spektakel en vaak als evenement, een happening, waarbij iets gebeurt. Zo kwam er een band tussen het dagelijkse leven en de kunst. Maar ook tussen de kunstenaar, het kunstwerk en de kijkers. Kijkers bleven niet passief kijken, maar deden-bijna geforceerd-  actief mee. Niet vrijblijvend aanschouwen, maar voor je mening uitkomen! Dat sprak Henk erg aan.
Voorbeelden zijn de waanzinnige machines van Jean Tinguely, de verpakkingen van Christo en Spoerri met zijn Eat Art.

Lees verder over actieve kunstbeleving