De interesse van Henk in het stilleven én de gastronomie

Henk’s interesse voor de combinatie van het stilleven en gastronomie is terug te voeren op zijn jarenlange passie voor lekker, puur en eerlijk eten en drinken, voor de goede smaak. Als lid van de Slow Food-beweging, het Slow Food Presidium Limburgse stroop of als amateur kok is Henk vaak in de keuken, op de markt of op het platteland te vinden. Om te proeven, te ruiken, te voelen en te zien, om die kunstenaars te ontmoeten aan tafel, in de keuken, op het land of in een museum.

Henk Helmantel en het Noord Nederlandse Realisme

Zijn liefde voor de schilderkunst en vooral het gastronomisch stilleven kwam eigenlijk naar buiten in 2005 in Noord-Nederland en Venlo.
Tijdens een familieweekend in het Drentse Bronneger maakte Henk kennis met het gastronomisch stilleven op de Hereboerderij van twee partners, een chef-kok en een galeriehouder. Hij en zijn familie aten toen in de galerie, die tevens als eetkamer diende. Daar hing een schitterend stilleven van Patrick Lodwitz. De andere partner van de Hereboerderij kookte in een grote eetkeuken, die vol hing met schilderijen. Dat schilderij van Lodwitz als eerste van zijn collectie hangt nu in Henks galerie. In datzelfde jaar ging Henk naar de stad Groningen, waar (de school van) Henk Helmantel met zijn Noord Nederlandse Realisme (het fijnschilderen) startte. Hij ontmoette er galeriehouders en schilders, die gespecialiseerd waren in dit genre.

Coorte en zijn asperges

Een andere, grote inspiratiebron voor Henk was een tentoonstelling in 2005 met schilderijen over asperges in het Limburg Museum in Venlo. De tentoonstelling visualiseerde een stuk geschiedenis over de asperges.
Het ultieme voorbeeld van keukenkunst waren voor Henk de werken van de 17de-eeuwse schilder Adriaen Coorte (p.m. 1667- 1707). En met name zijn stilleven met een bos asperges. Dat in het Rijksmuseum in Amsterdam hangt.
Die combinatie van de streekgastronomie, de kookkunst en het gastronomisch stilleven voelde voor Henk heel logisch aan. Zijn eigen passies kwamen hier samen en ‘Kunst in de Keuken’ was geboren! 

Verder lezen:

Kunst in de Keuken, Keukenkunst: wat is dat?
De galerie van Henk
Het gastronomisch stilleven