Nam June Paik, The Future is now! Een aanrader - Tentoonstellingen - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 12-08-2020

  Nam June Paik, The Future is now! Een aanrader

  12-08-2020

  Nam June Paik, The Future is now! Een aanrader

  Nam June Paik, The Future is now! Een aanrader

   Stedelijk Museum Amsterdam: THE FUTURE IS NOW

  Tentoonstelling, nog t/m 23 aug 2020

  Grootste overzicht in jaren van Nam June Paik: kunstenaar, visionair en pionier.

  Paik zag al vroeg in wat de impact van massamedia zouden zijn. Zo introduceerde hij de term ‘elektronische snelweg’ en voorspelde daarmee al in de jaren zeventig de toekomst van communicatie in het huidige internettijdperk. Zijn werk is multidisciplinair, experimenteel, innovatief en speels en van grote invloed op de generaties na hem.

   

  Voor mij, die die – achteraf en tussendoor beangstigende- opkomst van de massamedia in diezelfde tijd heeft meegemaakt, een AHA-erlebnis . Paik zet de grote schok op een rij. Hij laat duidelijk de manipulatie (-mogelijkheden van de massamedia zien en de mogelijk foute invloed.

  Maar ook met een knipoog. Althans zo voelde en ervoer ik het. Bijvoorbeeld de lege ‘huls’ van een t.v. met een brandende kaars erin: verwijzend naar overpeinzingen al kijkend naar een kaars. De t.v. lijkt dat over te nemen bij veel mensen. Maar met dezelfde diepgang en reflectie?

  Een must op de hete valreep!

   

  Meer lezen: https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/nam-june-paik-2