SMAK in Gent en de installatie van Angel Vergara - Tentoonstellingen - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 25-02-2014

  SMAK in Gent en de installatie van Angel Vergara

  25-02-2014

  SMAK in Gent en de installatie van Angel Vergara

  SMAK in Gent en installatie van Angel Vergara

  Afgelopen weekend waren we in Gent. Wat een levendige en veelzijdige stad!
  Een hoogtepunt  was het bezoek aan het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in het Citadelpark. Onder de titel ‘RE: Painted’ tonen ze schilderkunst uit hun collectie. Francis Bacon, Karel Appel, Marlene Dumas, Bram Bogaart, Marcel Broodthaers, Jan Van Imschoot of Navid Nuur: heel boeiend.

  Maar voor ons was het de installatie van Angel Vergara: een heerlijke en boeiende beleving. Angel Vergara mixt in zijn installatie ‘Le mécanisme secret qui le créateur dans son aventure périlleuse’ (2006) reële schilderkunst met digitale.

  Dirk Pauwels, collectiecurator van het SMAK, vertelt: “De video van Angel Vergara is een projectie van een registratie van een performance die hij vroeger gedaan heeft. De projectie gebeurt op het doek dat hij tijdens die performance beschilderd heeft. In die performance volgde hij al schilderend zo goed als het ging de hand van Picasso die aan het schilderen is. Deze filmopnames van Picasso komen uit de film ‘Le mystère Picasso’,die Henri Georges Clouzot maakte in 1956 en waarbij Picasso gefilmd werd door een glasplaat waarop hij schilderde.” 

  We keken gefascineerd naar die complexe beelden met op de achtergrond de stemmen van Picasso en de andere kunstenaars. Maar bijna het meest ontroerende was het saxofoon-spel op de achtergrond, dat naadloos de emoties volgde.
  Je moet het beleefd hebben. Dat kan nog tot 27 april in het SMAK in Gent.

  Meer weten over Angel Vergara? Kijk op: www.youtube.com/watch