Vereeuwigd 1913-2013, portretkunst in De Hallen Haarlem - Tentoonstellingen - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 02-08-2013

  Vereeuwigd 1913-2013, portretkunst in De Hallen Haarlem

  02-08-2013

  Vereeuwigd 1913-2013, portretkunst in De Hallen Haarlem

  ‘Vereeuwigd, 1913-2013 - In het voetspoor van Frans Hals’
  Boeiend overzicht Nederlandse portretkunst!
  Nog te zien tot en met 25 augustus in De Hallen in Haarlem.

  De Hallen Haarlem presenteert nog tot en met 25 augustus een groot overzicht van moderne en hedendaagse Nederlandse portretkunst uit de afgelopen 100 jaar. Kunstenaars als Isaac Israels, Carel Willink, Paul Citroen, Jan Toorop, Jan Sluijters, Rineke Dijkstra en Marlene Dumas zijn vertegenwoordigd.
  De tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het Frans Hals Jaar 2013, waarin het Frans Hals Museum zijn 100-jarig bestaan viert.

  De Nederlandse portretkunst beleefde in de Gouden Eeuw hoogtepunten met vernieuwende schilders als Frans Hals en Rembrandt. Het duurde tot rond 1900 voordat er weer echte vernieuwingen en persoonlijke benaderingen waren. En het resultaat van die ontwikkelingen kun je zien in deze boeiende tentoonstelling in De Hallen in Haarlem.

  Wat de indeling van de tentoonstelling betreft, is gekozen voor de portretsoorten die eerder door Frans Hals werden verkend: van kinderportretten, afbeeldingen van echtparen en groepsportretten, tot portretten van kunstenaars en van sociaal buitengesloten mensen ( b.v. Malle Babbe!).

  Ik heb genoten! Vooral van de kinderportretten van Jan Sluijters en de portretten van  Jan Toorop en Pyke Koch.

  Museum  De Hallen Haarlem  aan de Grote Markt 16 in  Haarlem. Kijk ook op www.dehallen.nl   en www.franshalsmuseum.nl .