Aswoensdag ben ik naar Rotterdam geweest voor een snel herhaalbezoek aan de fraaie 17de eeuwse culinaire stillevens en de werken van de 20ste eeuwse schilders als Ket, Charley Torop in het Museum Boijmans van Beuningen. Mijn favorieten!
Maar natuurlijk kwam ik voor de speciale tentoonstelling in de Kunsthal ‘Boijmans van Beuningen op bezoek’. Die loopt nog 25 mei en die mag je niet missen! Ik ging speciaal voor het stilleven Natura Morta van de Italiaanse schilder Giorgio Morandi (192-1962). Overigens verandert de zaal in de Kunsthal vijf keer!
Tijdens de Tefaf van 17 t/m 27 maart is er een tweede expositie van de beelden van de kunstenares Martia Tersteeg in de galerie Minckelerstraat18. Openingstijden 11 tot 18 uur.
De beeldenexpositie in restaurant Tout à Fait St Bernardusstraat 16 blijft eveneens te bezichtigen tijdens de openingsuren van het restaurant.
Martia Tersteeg -met wie ik in het bestuur van Slow Food Limburg zit - maakt bijna levende beelden van schitterende materialen . Voor mij hebben ze een bijna emotionele, warme uitstraling. Zeker als je ze voelt. Mag je niet missen!
www.martiatersteeg.nl
Bijna vergeten: Out of Storage in Maastricht moet je gezien hebben!
Ben enige tijd geleden naar Out of Storage in de Timmerfabriek in Maastricht geweest. Dit moet je gezien hebben als je zelfs maar een beetje een kunstliefhebber bent! De kans om topkunstwerken uit het Franse FRAC Nord-Pas de Calais te ervaren. Ik zeg ‘ervaren’, omdat het vooral installaties zijn, die je echt op je in moet laten werken. Zie en ervaar het werk van Atelier van Lieshout, maar ook ‘Proofs’ van Allen Ruppersberg, die met een onthutsende lithografische opsomming toont wat wij met onze wereld doen. Zeer amusant was voor mij de ‘Adjustable Wall Bra’ van Vito Acconci. Maar ja, mij kennende…..
Loopt nog tot en met 18 december. Kijk ook op www.marres.org.
Tekeningen van Dave de Leeuw: Humoristisch, beeldend en sarcastisch!
Jo Lenssen maakt niet alleen prachtige lijsten, maar toont nu ook kunst.
Dave de Leeuw laat bij hem een selectie van zijn tekeningen zien. Humoristisch, beeldend en sarcastisch. Ik heb genoten vorige week, trouwens ook van het gesprek met de kunstenaar. Hij deed de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht , waar de kunstenaar ook woont en werkt.
Nog tot 1 december aan de Breulingstraat 18a in Maastricht bij Lijstenmakerij Lenssen. Een aanrader!
Kijk ook op www.davedeleeuw.com
Schilderkunst en streekgerechten bij Bonhomme: De mooiste streken
‘Kunst in de keuken’ en brasserie Bonhomme organiseren expositie tijdens de TEFAF
De Mooiste Streken
‘De mooiste streken’, zo heet de nieuwe expositie van schilderijen bij brasserie Bonhomme. Van 8 tot en met 25 maart kunt u genieten van keukenkunst: mooie gastronomische stillevens en streekgebonden gerechten op de kaart. Op vrijdag 9 maart opent Jacques Costongs, wethouder Cultuur van Maastricht de speciale expositie.
Schilderkunst en streekproducten op de kaart
Met ‘De mooiste streken’ zetten de organisatoren Henk Hoogakker van Kunst in de Keuken en Geert Driessen van brasserie Bonhomme schilderkunst en streekproducten van de Euregio letterlijk en figuurlijk op de kaart. Op die manier willen ze ook bekendheid geven aan Limburgse streekproducten en kleinschalige land- en tuinbouw.
Tijdens de TEFAF
Tijdens de Tefaf hangen gastronomische stillevens uit de verzameling van Henk Hoogakker in de Maastrichtse brasserie. Het zijn schilderijen van vermaarde kunstenaars als W.F. Roelofs jr., Patrick Lodwitz en Jan Tiele, die ook gekocht kunnen worden.
De chef-kok van de Bonhomme heeft zijn menukaart voor deze expositie aangevuld met speciale gerechten en hapjes gemaakt van streekproducten.
De Tefaf loopt van 15 tot en met 25 maart. ‘De mooiste streken‘ is te bezichtigen van donderdag 8 tot en met zondag 25 maart. De officiële opening is op vrijdag 9 maart van 16.00 tot 19.00 uur. De openingshandeling wordt verricht door Jacques Costongs, wethouder Cultuur van Maastricht.
Brasserie Bonhomme ligt op de Maaspromenade met zicht op de mooie St. Servaesbrug in Maastricht.
Meer weten?
Henk Hoogakker: 0031(0)6 53198929 of info@kunstindekeuken.nl
TEFAF Maastricht is voor mij niet alleen prachtige kunst, maar ook mooie ontmoetingen. Bijvoorbeeld Els Spanjer en Rob Dijksman van Alba pr, die ik al jaren ken, op zoek naar bijzondere onderwerpen. Dat levert altijd een interessant verhaal op voor fijnproevers. Els schrijft de teksten en Rob maakt de foto’s Nu hebben ze schoenen gekozen. Vorig jaar was dat eten en drinken en kunst. Resultaat was toen onder meer een interessant artikel in het mooie blad Bouillon. Ben benieuwd waar de schoenen terecht komen…
Lees verder het artikel in Bouillon.
Van Gogh Museum Amsterdam : Dreams of nature, Symbolisme van Van Gogh tot Kadinsky. Nog tot 17 juni
Een puur emotionele en mooie ervaring!
Dromen en visioenen inspireren de kunstenaars van het symbolisme. Niet de zichtbare werkelijkheid. Deze stroming ontstond eind negentiende eeuw als reactie op de toenemende industrialisering en het materialisme in Europa.
De tentoonstelling ‘Dreams of Nature . Symbolisme van Van Gogh tot Kadrinsky’ geeft een compleet overzicht van deze stroming.
Volgens Edwin Becker, hoofdconservator van het Van Gogh-museum , gaan gevoelens van angst en pessimisme samen met een verlangen naar spiritualiteit en mythologie bij de kunstenaars van het Symbolisme.
Dat klonk mij wat pessimistisch, maar ben vorige week toch gegaan. Het was een pure, emotionele en mooie ervaring! Meer van hoop, dan van zwartgallig ten onder gaan. Het raakte me positief.
Behalve de grote bekenden waren er ook werken van bijvoorbeeld Scandinavische kunstenaars. ‘During the Ice Break’ van de Finse schilder Hugo Simberg trok direct mijn blik en staat nog steeds op mijn netvlies.
Dreams of nature moet je gezien hebben!
Loopt nog tot 17 juni! Je komt er vanaf Centraal Station Tram lijn 2 of 5. Museumkaart is een praktische noodzaak ( en relatief goedkoop): er stond een flinke rij en met die kaart loop je zo naar binnen..
Op de terugweg uiteraard even uitstappen op de Nieuwe Zijds Voorburgwal voor een borreltje en een pilsje aan de leestafel ( veel kranten) bij één van mijn favorieten, Café Scheltema ( nr 242).
Lees ook: bit.ly/vVmFMN
TRACK in Gent: spraakmakende kunst in de stad én Oesters in het blauw
Dit voorjaar trekt Gent met TRACK ‘artistieke voetsporen door de private en publieke sferen van de stad’. 35 internationale kunstenaars hebben werk gemaakt dat de lokale kaders verbindt met thema’s die een universele betekenis hebben.
Daarvoor hebben de twee curatoren, Philippe van Cauteren ( directeur SMAK), en Mirjam Varadinus (curator hedendaagse kunst Kunsthaus Zürich) indertijd typisch Gentse locaties uitgezocht in het mooie stadscentrum.
Ik ga er zeker voor 17 september naar toe. En ook met Gentse vrienden oesters met een glaasje witte wijn genieten in de Blauwe Kiosk op de Kouter(vooral op een zondag). Onder dat mooie plein zet ik overigens ook mijn auto….
Met info op www.track.be
Manifesta09 : Jan Toorop en mijn Geleen.
Ben naar Manifesta 9 in Genk geweest. Een korte intro, die om meer vraagt!
Nu eerst geraakt door de hele sociaal maatschappelijke betekenis van de kolenmijnen en dus ook die invloed op mij..
De status van het monumentaal gebouw van de kolenmijn Waterschei versterkte mijn gevoel, die emotie. Verval geeft extra positieve dimensies. Het grondvest de verbeelding over wat was, wat nu is en wat kan komen! En dan die extra AHA Erlebnis met het portret van de mijnwerker…. Hing in de Nieuwe Mijnstreek bij bijna iedereen in de hal, ook bij ons in Geleen. Wist ik toen veel dat dat van Jan Toorop (lithografie, 1915-1916. DSM Kunstcollectie, Heerlen)was . Geweldige ervaring! Dat is ook Manifesta 09. We komen zeker terug.
Kijk ook op www.manifesta9.org . De Europese Biënnale voor hedendaagse kunst, tot september 30 - Genk
‘Vereeuwigd, 1913-2013 - In het voetspoor van Frans Hals’
Boeiend overzicht Nederlandse portretkunst!
Nog te zien tot en met 25 augustus in De Hallen in Haarlem.
De Hallen Haarlem presenteert nog tot en met 25 augustus een groot overzicht van moderne en hedendaagse Nederlandse portretkunst uit de afgelopen 100 jaar. Kunstenaars als Isaac Israels, Carel Willink, Paul Citroen, Jan Toorop, Jan Sluijters, Rineke Dijkstra en Marlene Dumas zijn vertegenwoordigd.
De tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het Frans Hals Jaar 2013, waarin het Frans Hals Museum zijn 100-jarig bestaan viert.
De Nederlandse portretkunst beleefde in de Gouden Eeuw hoogtepunten met vernieuwende schilders als Frans Hals en Rembrandt. Het duurde tot rond 1900 voordat er weer echte vernieuwingen en persoonlijke benaderingen waren. En het resultaat van die ontwikkelingen kun je zien in deze boeiende tentoonstelling in De Hallen in Haarlem.
Wat de indeling van de tentoonstelling betreft, is gekozen voor de portretsoorten die eerder door Frans Hals werden verkend: van kinderportretten, afbeeldingen van echtparen en groepsportretten, tot portretten van kunstenaars en van sociaal buitengesloten mensen ( b.v. Malle Babbe!).
Ik heb genoten! Vooral van de kinderportretten van Jan Sluijters en de portretten van Jan Toorop en Pyke Koch.
Museum De Hallen Haarlem aan de Grote Markt 16 in Haarlem. Kijk ook op www.dehallen.nl en www.franshalsmuseum.nl .
Maayke Noyons opent Galerie in Buggenum!
Start met ‘Heiligen in leven’ –fotografie Link & Kress
Mijn studiecollega en kunstverzamelaar Maayke Noyons opent haar galerie in hun fraaie woning in Buggenum! Dat doet ze met een tentoonstelling met fotografie van de bekende kunstenaars Link & Kress uit Mönchengladbach (http://www.linkundkress.de )
Maayke vertelt: “Heiligen inspireren. Ook in deze moderne tijd. Kunstenaars Link & Kress vertalen hun fascinatie voor heiligenbeelden in foto‘s. Te zien in Buggenum, waar het dorp zich verheugt op het komende, internationale Aldegundisfeest. Link & Kress (Mönchengladbach) fotograferen al geruime tijd heiligenbeelden. In hun serie ‚Heiligen in leven‘ geeft het fotografenpaar heiligenbeelden de ruimte tot leven te komen. Lange belichtingstijden en het bewust uit de hand fotograferen brengen een spannende dynamiek met zich mee. Link & Kress maken handig gebruik van de omstandigheden: een zonnestraal die binnen schijnt; het aanwezige kaarslicht of het bloemstuk dat aan de voeten staat.
Het resultaat is om gezien te worden! De tentoonstelling is vanaf 7 september.”
Ik zal zeker op de opening aanwezig zijn.
Gegevens:
Openingstijden:
‘Heiligen in leven’: 7 september tot en met 6 oktober 2013
Zaterdag 14 - 18 uur, Zondag 11 - 15 uur.
Daarnaast op afspraak.
Adres: Dorpsstraat 20, 6082 AP Buggenum, Tel. 06-52502828
Mijn hart stond even stil:
de pakkende, emotionele installatie ‘Abacus 2001’ van Sergei Shutov
Bij Beelden aan Zee in Scheveningen tot 28 oktober
Vorige week weer in Den Haag geweest. Natuurlijk even naar Museum Beelden aan Zee in Scheveningen-Bad voor ‘Russia XXI, hedendaagse beeldhouwkunst uit Rusland’. Is zeker de moeite waard.
Maar mijn hart stond even stil, toen ik in een donkere ruimte in de tussengang ineens werd geconfronteerd met de installatie ‘Abacus 2001’van Sergei Shutov.
Twaalf monniken in zwarte pijen buigen op en neer in een voortdurend gebed in verschillende talen. Voor mij leek het bijna een soort rouwzang over onze wereld(-vrede). Pakkend en emotioneel! Dat alleen is een bezoek waard.
De installatie Abacus 2001 bestond bij de presentatie tijdens de 49ste Biennale van Venetië in 2001 overigens uit veertig figuren. Zie ook op YouTube:
www.youtube.com/watch?v=JNszbuXLxmg
Je kunt het nog tot 28 oktober zelf ervaren. Voor meer info www.beeldenaanzee.nl
Prosumer, een hyperrealistische installatie in Gemeentemuseum Den Haag
Natuurlijk hebben we vorige week - behalve Beelden aan Zee- op onze Haagse dag, ook weer het Gemeentemuseum bezocht. Daar is altijd iets nieuws. Los van het schitterende gebouw van Berlage, waar ik weg van ben…
Het museum heeft een projectenzaal, die ze gebruiken om nieuwe en uitdagende dingen te laten zien. Maar, er is daar niet vaak iets wat mij persoonlijk echt aanspreekt.
Behalve nu: de grote installatie ‘Prosumer’ van de jonge en veelbelovende kunstenaar David Jablonowski (Bochum, 1982) . Ik kwam ogen en oren tekort!
Op www.gemeentemuseum.nl staat: ‘Een Prosumer is een consument en producent in één. Een eigentijds fenomeen; we gebruiken content van het web, maar produceren die content ook zelf. Voor Prosumer maakte David Jablonowski een nieuwe installatie waarin zijn sculpturen bestaande uit onder andere aluminium drukplaten en stenen centraal staan. De bijbehorende projecties tonen beelden uit de natuur, of vingerafdrukken, waardoor een hedendaagse collage ontstaat.
De films vertellen iets over hoe de door Jablonowski ingezette materialen worden verkregen of toegepast. Zo ontstaat een hyperrealiteit, die te vergelijken is met de gelaagdheid op het web. ‘.
Nou, die hyperrealiteit ervaar je helemaal. Je loopt er middenin. Ik vond het indrukwekkend, maar ook verfrissend. Nog tot 4 november.
SMAK in Gent en installatie van Angel Vergara
Afgelopen weekend waren we in Gent. Wat een levendige en veelzijdige stad!
Een hoogtepunt was het bezoek aan het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in het Citadelpark. Onder de titel ‘RE: Painted’ tonen ze schilderkunst uit hun collectie. Francis Bacon, Karel Appel, Marlene Dumas, Bram Bogaart, Marcel Broodthaers, Jan Van Imschoot of Navid Nuur: heel boeiend.
Maar voor ons was het de installatie van Angel Vergara: een heerlijke en boeiende beleving. Angel Vergara mixt in zijn installatie ‘Le mécanisme secret qui le créateur dans son aventure périlleuse’ (2006) reële schilderkunst met digitale.
Dirk Pauwels, collectiecurator van het SMAK, vertelt: “De video van Angel Vergara is een projectie van een registratie van een performance die hij vroeger gedaan heeft. De projectie gebeurt op het doek dat hij tijdens die performance beschilderd heeft. In die performance volgde hij al schilderend zo goed als het ging de hand van Picasso die aan het schilderen is. Deze filmopnames van Picasso komen uit de film ‘Le mystère Picasso’,die Henri Georges Clouzot maakte in 1956 en waarbij Picasso gefilmd werd door een glasplaat waarop hij schilderde.”
We keken gefascineerd naar die complexe beelden met op de achtergrond de stemmen van Picasso en de andere kunstenaars. Maar bijna het meest ontroerende was het saxofoon-spel op de achtergrond, dat naadloos de emoties volgde.
Je moet het beleefd hebben. Dat kan nog tot 27 april in het SMAK in Gent.
Meer weten over Angel Vergara? Kijk op: www.youtube.com/watch
TEFAF Maastricht: mijn jaarlijkse kunstfeest!
Vorig jaar schreef ik voor Maastricht Dichtbij, dat ik me op de TEFAF voel als een blij kind in een hele grote speelgoedwinkel met alles wat zijn hartje begeert. Schitterende kunst in de brede zin van het woord: schilderijen en beelden, sieraden en meubels, maar ook bloemenzeeën en mensen in allerlei vormen en variaties. Voor mij is het al jarenlang een feest!
Sinds vorig jaar ga ik met nog meer redenen en ‘opdrachten’ naar Maastricht. Ik ben immers steeds professioneel bezig ben met kunst en meer specifiek het gastronomisch stilleven door mijn studie galerijhouder in Tongeren.
Met die blik, ga ik vanaf morgen weer de TEFAF over om de rode draad van het stilleven in het bijzonder en de diverse kunststijlen in het algemeen volgen. Maar bijvoorbeeld ook om naar de technische aspecten te kijken. Hoe hebben de galeriehouders hun stands ingericht?
Zoals ik vorig jaar al vertelde: ik ga ook heerlijk en aandachtig kijken naar mensen! Kijkers, gapers, echte en zogenaamde kenners, leergierigen, kopers, genieters en verzamelaars. Die ga ik allemaal de komende tien dagen tegenkomen op de TEFAF in het MECC in Maastricht. Mijn jaarlijkse kunstfeest.
Stil-leven kan altijd nog…
Artikel MaastrichtDichtbij.nl van maart 2013: www.dichtbij.nl/maastricht/cultuur/artikel/2668172/column-kunst-in-de-keuken-tefaf-van-sociaal-gebeuren-tot-mijn-persoonlijke-speelgoedwinkel-.aspx
Stil-leven kan altijd nog…. Over de fascinatie van kunst, eten en mensen!
Met Galerie Noyons en Kunst in de Keuken
De overeenkomst tussen het gastronomisch stilleven, mensen en het goede eten en drinken. Daar draait het om bij de samenwerking tussen Galerie Noyons en ‘Kunst in de Keuken’.
Het idee is eenvoudig. Proeven, ruiken, voelen, zien. U koopt een plaats bij ons aan de lange tafel en u krijgt daarvoor een prikkeling van de zinnen.
We ‘reizen ’ samen langs gastronomische stillevens uit onze Westerse wereld: van de Romeinse Xenia en de pronkstukken van Kalf tot de blikken soep van Andy Warhol en de Eat Art en de eettafels van Daniel Spoeri. Aan de muren van Maaike’s galerie zien de gasten werken waarop eten en drinken centraal staat terug: onder meer van Joop Kropff, Evert Dijkstra, W.F. Roelofs jr en Anna Veegens. Allemaal uit de collectie van Kunst in de Keuken, de kunsthandel van Henk Hoogakker. Hij vertelt daar over, terwijl u geniet van eten en drinken.
Zo hebben Henk Hoogakker van Kunst in de Keuken en Maaike Noyons van Galerie Noyons het nieuwe ‘kunstwerk’ bedacht. De fascinatie van kunst, eten en mensen!
Twee data uitgekozen en wat kunstzinnige vrienden gepolst of er interesse was. En of! We kregen enthousiaste reacties en het eerste moment was in mum van tijd volgeboekt. Op zaterdagmiddag 5 juli nog vier plaatsen te boeken.
We willen ook alvast de volgende datum noemen: 31 oktober! Een andere invulling, maar nog altijd kunst, eten en mensen. Interesse? Dan horen we dat graag.
Stil-leven kan altijd nog!
De fascinatie van kunst, eten en mensen!
Meer weten? Stuur een mailtje naar henk@kunstindekeuken.nl of bel 00316 53198929
Jeff Wall: Tableaux Pictures Photographs
Schitterende, indrukwekkende beelden!
De solotentoonstelling Tableaux Pictures Photographs van de toonaangevende Canadese kunstenaar Jeff Wall heb ik afgelopen weekend gezien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Het toont zijn werk uit de periode 1996 tot 2014. Behalve zwart-wit foto’s, zie je ook lichtbakken en inktjetprints in bijna levensgrote formaten.
Fascinerend, die figuratieve beelden van straatscenes en interieurs, landschappen en stadsgezichten.
Het zijn allemaal zelfstandige, unieke beelden, reconstructies van van situaties die hij heeft gezien of meegemaakt. Die combinatie van extreem realisme en soms best ingewikkelde kunstgrepen leveren bijna iets magisch en spannends, dat je als toeschouwer mag ondergaan. Want zo heb ik het zelf ervaren.
Nog mee te maken tot 4 augustus. Een absolute aanrader!
stedelijk.nl
Beelden aan Zee: weer heel divers en spannend!
Na het bekijken van het Stadhuis, ben ik natuurlijk ook naar mijn geliefde Museum Beelden aan Zee in Scheveningen gegaan. Die slagen er altijd weer in verrassende nieuwe tentoonstellingen en projecten te hebben. Ook nu weer!
Tot en met 10 mei loopt de tentoonstelling Labor et Ars van de kunstenaars Joseph Mendes da Costa (1863- 1939) en Joost van den Toorn (1954). Verrassende beeldhouwwerken. Lees meer hierover: http://beeldenaanzee.nl/joseph-mendes-da-costa-en-joost-van-den-toorn/
Verder is er de multimediale presentatie van de groep Zimmer Frei met onder meer fotokunstwerken over schaapherders in de buitenwijken van Rome en andere tegenstellingen in een stedelijk sociaal weefsel. Panorama Rome, een 24-uurs registratie rondom het Piazza del Popolo, sprak me het meest aan. U mag daar actief met het geluid aan de slag. Wat ik niet durfde, dus de aanwezige heel attente deskundige van het Museum heeft het me uitgebreid en boeiend verteld en voorgedaan.
http://beeldenaanzee.nl/zimmerfrei/
In Beelden aan Zee is nu ook een selectie van het werk van de fotograaf Maarten Brinkgreve(1946- 2010) te zien. De fotograaf van ruimte, licht en vorm met als werkterreinen architectuur, theater en beeldhouwkunst.
De laatste jaren in zijn leven legde hij zich vooral toe op vrij werk. Daarvan sprak mij weer het meest aan zijn stillevens of verstilde objecten. Vrolijk geroerd was ik van ‘Snijbloemen’ (2008), een foto van een vaas met messen erin. Grappig, gevaarlijk? In ieder geval pakkend. Kijk zelf maar naar de foto.
Heerlijk: de TEFAF start weer!
Morgen, vrijdag start weer de TEFAF in Maastricht! Ik ga al jaren naar de TEFAF, nog steeds als een blij kind dat wordt losgelaten in een hele grote speelgoedwinkel met alles wat zijn hartje begeert. Schitterende kunst in de brede zin van het woord: schilderijen en beelden, sieraden en meubels, maar ook bloemenzeeën en mensen in allerlei vormen en variaties.
Watermeloen van Fernando Botero en de ‘Pruimen en kersen’ van Patrick Lodwitz
De TEFAF beleef ik met de echte gretigheid van een veelvraat en een fijnproever. En hoop nog steeds
de hoofdprijs in één of andere loterij te winnen. Want dan zou ik nu bijvoorbeeld het schitterende stilleven van Willem Kalf bij Johny van Haeften of ‘De watermeloen en sinaasappels ‘van Fernando Botero bij Galeria Sur aanschaffen. Redelijk bescheiden, toch?
Die hang ik dan thuis naast het lievelingsstuk: het stilleven met pruimen en morellen van de hedendaagse Franse schilder Patrick Lodwitz. Hij past de aloude glacistechniek toe met een onderschildering en vele lagen transparante olieverf. Behalve bij mij (ik heb nog andere werken van hem) kunt u zijn werken ook bij de Parijse Galerie-Archange aan de Place des Vosges kopen.
Ik ga morgen beginnen met heerlijk genieten van die twee meesterwerken van een geheel verschillend eigen hoog niveau…
Maar ook aandachtig kijken naar mensen! Kijkers, gapers, echte en zogenaamde kenners, leergierigen, kopers, genieters en verzamelaars. Die gaan we allemaal de komende dagen tegenkomen op de TEFAF. Ons jaarlijkse ultieme kunstfeest!
Kijk ook op www.tefaf.com
Artikel over William Kentridge in 'De Groene Amsterdammer'
Las net nog een artikel over 'More Sweetly Play the Dance'van William Kentridge in "De Groene Amsterdammer'. Voor mij om het nog beter te werken en voor diegenen , die nog gaan om nog meer te genieten...
Download / Bekijk PDF bestand
Franse Modernisten in het Singer in Laren: een verrassend totaal overzicht van 100 jaar Franse schilderkunst. En: Kasteel Groeneveld en wildplukken…!
Dat heb ik gecombineerd met een bezoek aan het Singer in die fascinerende Villa De Wilde Zwanen van het echtpaar Anna en William Henri Singer Jr. in Laren.
Daar is tot 29 augustus de overzichtstentoonstelling ‘Franse Modernisten’, 100 jaar Franse schilderkunst. Heerlijk om dat allemaal op je in te kunnen laten werken, de stijlen te vergelijken: ik heb genoten. Moeilijk aan te geven wat mij het meest trok. Dat is toch het werk van Bernard Buffet, omdat me dat emotioneel raakte. Deze tentoonstelling is meer dan een omweg waard.
Meer weten? http://www.singerlaren.nl/franse-modernisten .
Galerie Noyons en Kunst in de Keuken op 19 mei met kunstenaar Ed Hanssen:Kunst en Koffiefilters
Waar de een zo blij is met de koffiecupjes, bouwt de ander een kunstproject rond gebruikte koffiefilters. In die laatste categorie valt Ed Hanssen. Die weet kunstenaars over de hele wereld zo ver te krijgen om met gebruikte koffiefilters aan de slag te gaan. Het resultaat is meer dan de moeite waard.
Dus zo zal het zijn op vrijdagavond 19 mei. Het is meteen de laatste editie van Kunst in de Keuken te gast bij Galerie Noyons in Buggenum. Hierna wordt de verhuizing naar Düsseldorf in gang gezet.
Op die vrijdag praat Maaike niet alleen met Ed Hanssen over koffie. Hij maakt namelijk ook heel mooi eigen werk. Ed fotografeert, schildert en maakt video’s. Hij vermijdt maatschappelijke thema’s niet. Neem zijn serie Silence als stil protest tegen het monddood van mensen. Hiervan neemt hij ook werk mee. Laat u verrassen door deze veelzijdige man.
Reserveren is nodig: er is maar een beperkt aantal plekken aan tafel.
Het adres van haar galerie is: Dorpstraat 20, 6082AP Buggenum.
Raymond Pettibon, A Pen of All Work: nog tot 30 oktober in Maastricht
Soms geestige, dan weer schokkende werkelijkheid. Neem de tijd!
Pas ben ik weer naar het Bonnefantenmuseum in Maastricht geweest. Voor A Pen of Wll Work , een overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Raymond Pettibon (1957).
Pettibon ontwikkelde een kenmerkende figuratieve stijl van schijnbaar nonchalante op cartoons en karikaturen geïnspireerde zwart-wit tekeningen., gecombineerd met humoristische en vaak zwartgallige teksten. Hij wisselt historische reflectie, poëtische humor en scherpe kritiek steeds af.
Je ziet hier zijn uitzonderlijke totale werk met al zijn literaire en intellectuele kwaliteiten.
Als bezoeker moet je de tekst ook echt lezen en in samenhang met de plaatjes op je in laten werken. Charles Manson, Bush, Gumby of Superman wisselen elkaar af…
Dat kan met Pettibon echt niet. Ben tussendoor wel even naar Ipanema gegaan om mijn hoofd rust te geven…
De Haagse Tram 16 rijdt weer gewoon: nu naar Anton Heyboer en Art Deco Paris!
Tram 16 is er gewoon weer vanaf de zijkant CS Den Haag, richting Gemeentemuseum. Je kunt ook even halverwege uitstappen bij het Vredespaleis voor een zeer aan te raden bezoek aan de Collectie Mesdag . Meer ik ging eerst naar het Haags Gemeentemuseum voor Heyboer en Art Deco Paris. Twee totale verschillen, maar beiden meer dan een omweg waard!
Anton Heyboer: niet zijn vrouwen!
Bij Anton Heyboer ( 1924 – 2005) had ik altijd die jaloerse associaties van die gelukkige, wat verdwaasde man met veel mooie vrouwen. Maar door zijn overzichtstentoonstelling in het Haagse Gemeentemuseum weet ik nu wel beter!
Zijn werk werd al in de zestiger jaren aangekocht door het Museum of Modern Art in New York. Hij exposeerde in 1975 in het Los Angeles County Museum of Art samen met Francis Bacon, David Hockney en Jean Dubuffet als één van de belangrijkste Europese schilders van dat moment.
Fascinerend om alles in die wereldcontext te kunnen zien, maar ik had moeite om zijn mysteries te doorgronden. Je ziet nu nog tot 4 februari in Den Haag hoogtepunten uit zijn oeuvre vanaf het vroege begin tot en met 1976.
Art Deco Paris
Heerlijk was de tentoonstelling Art Deco Paris. Hier zie je mode, toegepaste kunst, schilderkunst, beeldhouwwerken , juwelen, prenten , fotografie en film uit die voor mij enorm fascinerende periode. Een zalige, veelzijdige onderdompeling, heb genoten!
Je kunt zelf genieten tot en met vier maart. Meer lezen? www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/art-deco
Art Deco was een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939 die van invloed was op de decoratieve en toegepaste kunst, bij zowel architectuur, het grafische, industriële en interieurontwerp, als de beeldende kunst en kledingmode.
Geheimtip: Museum Kurhaus Kleve met Hendrick Goltzius en Pia Fries.
16de eeuwse zwierige kopergravures tegenover en samen met warme, intense bijna abstracte schilderkunst. Voelde voor mij aan als een warm bad!
Het Museum Kurhaus Kleve toont tot en met 11 februari drie tentoonstellingen in één: de zwierige en gloedvolle kopergravures van de beroemde graveur Hendrick Golzius ( 1558 – 1617) , de warme, intense en abstracte kleurlandschappen van de bekende Zwitserse schilderes Pia Fries en het verband tussen beiden met werken van Pia Fries, duidelijk geïnspireerd door Goltzius.
Heerlijk fascinerend: die kleuren, de combinatie van technieken en de gevoelens, die opgeroepen worden bij mij!
Meer weten? http://www.museumkurhaus.de/de/11518.html en www.piafries.com
The American Dream, Amerikaans realisme in het Drent Museum nog tot en met 27 mei: Ik was er : het is een absolute aanrader!
Tot en met 27 mei 2018 is in het Drents Museum de internationale kunsttentoonstelling The American Dream - Amerikaans Realisme 1945 – 2017. Een uitgebreide overzicht van na-oorlogse Amerikaanse figuratieve kunst met werken van topkunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, Alice Neel (, Richard Diebenkorn, Martha Rosler, Alex Katz en Chuck Close. Plus sprekende beelden van Amerika van de jaren 45 tot eind jaren 60. Dat geheel geeft een spannend beeld van die periode. Was onder de indruk!
Ik was emotioneel geraakt door Edward Hopper.
Voor meer informatie: www.visittheamericandream.com en www.drentsmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/american-dream
De Romantiek in het Noorden: ongerept bestond nog!
Na het geslaagde bezoek en de lekkere lunch met mijn schoonzus Irene in het Drents Museum in Assen, wilde ik toch nog naar Groningen. En terecht, bleek weer. Daar is tot en met 5 mei in het Groninger Museum ‘De romantiek van het noorden, van Friedrich tot Turner’. Ik glipte net voor de opening binnen. Romantische schilders (ca. 1800 – 1850) met landschappen. Ongerept bestond toen nog. Fascinerend. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Niks saai! En ga ook – net als ik- voor het virtuele panorama van Frans van Hoesel en Bart Campman zitten. Een beleving van alle zintuigen. Ook in het Groninger Museum!
Meer weten: http://www.groningermuseum.nl
Nieuwe opstelling in Stedelijk Museum: van hot naar haar! En De Witte Raaf.
Er stond een beschrijving in mijn lijfblad De Witte Raaf over Stedelijk Base, de nieuwe collectieopstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ben er daarom net geweest en inderdaad veel verschillende kunstuitingen dicht op elkaar geplaatst en je loopt van hot naar haar… Maar wel de moeite waard, als je al ‘kunstgevoelig’ bent. Overigens kom ik graag en regelmatig in het Stedelijk…
Lees ook : https://www.dewitteraaf.be/artikel/detail/nl/4444
Wanneer je echt dieper op de kunst in wil gaan, is De Witte Raaf zeer waardevol. Kost me wel veel energie om mijn aandacht erbij te houden, maar dat is de moeite waard. Je kunt je aanmelden via https://www.dewitteraaf.be/abonnement/index/nl .
Object Love in De Domeinen Hedendaagse Kunst in Sittard: fascinerend en inspirerend lerend.Vooral met Anne Berk!
We (leden van Freundship) hadden onlangs het grote genoegen met gastcurator Anne Berk haar tentoonstelling ‘Object Love’ te mogen zien in het Museum De Domeinen in Sittard. Anne’s verhaal was boeiend en inspirerend lerend. Het gaat vooral over onze intieme relatie met dingen. De objecten zijn vaak kleurrijk. Soms vertederend persoonlijk, maar ook confronterend.
Wat ik niet vaak doe: ik ben nog een keer terug gegaan en nu met mijn kleindochter. Waar zij door was gefascineerd, zie je op de foto. Trouwens ook door de constructies van Machiel Braaksma.
Droef werd ik trouwens weer door Superflex, Flooded McDonalds, 2009 (Collectie Van Abbemuseum). Zou Trump dat eens moeten zien?
‘Object Love onthult onze intieme relatie met dingen. Mensen maken dingen om in onze praktische en emotionele behoeften te voorzien. Dingen zijn overal. We zitten er op, in, tussen of onder. Ze zijn een verlengstuk van ons lichaam en vergroten onze capaciteiten. We zijn er lijfelijk en emotioneel mee verbonden.
Door de ontwikkeling van de technologie en de democratisering van de consumptie is het aantal dingen geëxplodeerd en ze zijn complexer geworden. ‘We are living in a material world,’ zingt Madonna. We willen steeds meer, maar onze “Object Love” put de aarde uit.
De mens ontwerpt werktuigen om beter te kunnen overleven. Nu leven we in een mensgemaakte biotoop en worden wij geleefd door de dingen. Dat daagt kunstenaars uit om onze relatie met dingen te onderzoeken. ‘
Object Love, nog tot en met 2 september in Museum De Domeinen Hedendaagse Kunst –Ligne 5, Sittard. Een absolute aanrader!
Meer weten? https://www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen/expositie/object-love/
Of met over Anne Berk, een enthousiaste, inspirerende vrouw: http://anneberk.nl/
Weerter kunstenaar Harrie Paquay in Café Galerie De Gau in Vaals tot en met 2 oktober
Van hem zijn romantische, impressionistische en realistische werken te zien. Onder meer ijzige winterlandschappen, geïnspireerd door de cyclus van 24 liederen ‘Winterreise’ van Schubert, realistische portretten en impressionistische zeelandschappen.
Een veelzijdige schilder met gevoel
Harrie schildert al tientallen jaren en beheerst de techniek van het schilderen, zoals ik vind dat dat hoort. Hij kent de materialen en weet daar vaardig en met gevoel mee om te gaan. Hij heeft schilder- en tekenlessen gehad van onder meer Jan Tullemans en Gard van Wegberg. Maar zijn echte vertrouwensman en raadgever was de Weerter kunstenaar Wil Leenders (1930-2017). Harrie Paquay, een veelzijdig schilder met gevoel.
Pieter Kierkels en zijn Café Galerie De Gau
Café Galerie De Gau ligt aan het von Clermontplein 32 in Vaals. Hier laat Pieter Kierkels je onbewust in aanraking komen met kunst. Daar hou ik van: kunst in mijn eigen habitat.
Kunst hoort niet alleen in een museum, maar ook in onze eigen leefomgeving. Bijvoorbeeld in mijn stamcafé of thuis. Het nodigt uit tot zinvolle gesprekken, anders dan over banale zaken, als het vreemdgaan van weet-ik-wie. Dat is kunstbeleving.
Zo ervoer ik het, toen ik hier voor het eerst kwam, dankzij Hannie, de zus van Pieter. Een ontspannen kennismaking met kunst in alle vormen en gradaties. Met zelfs een tableau vivant met trotse, stoere kippen. Hier geniet je van totaal kunst onder het genot van een goed glas wijn of een mooie pint. Een soort Kunst in de Keuken (!).
Tref ik jullie daar een keer? Met dus nog tot 3 oktober de fascinerende werken van Harrie Paquay. Op de kunstenaar Pieter Kierkels kom ik nog een keer terug.
Meer weten? https://galeriedegau.nl/
Stedelijk Museum Amsterdam: THE FUTURE IS NOW
Tentoonstelling, nog t/m 23 aug 2020
Grootste overzicht in jaren van Nam June Paik: kunstenaar, visionair en pionier.
Paik zag al vroeg in wat de impact van massamedia zouden zijn. Zo introduceerde hij de term ‘elektronische snelweg’ en voorspelde daarmee al in de jaren zeventig de toekomst van communicatie in het huidige internettijdperk. Zijn werk is multidisciplinair, experimenteel, innovatief en speels en van grote invloed op de generaties na hem.
Voor mij, die die – achteraf en tussendoor beangstigende- opkomst van de massamedia in diezelfde tijd heeft meegemaakt, een AHA-erlebnis . Paik zet de grote schok op een rij. Hij laat duidelijk de manipulatie (-mogelijkheden van de massamedia zien en de mogelijk foute invloed.
Maar ook met een knipoog. Althans zo voelde en ervoer ik het. Bijvoorbeeld de lege ‘huls’ van een t.v. met een brandende kaars erin: verwijzend naar overpeinzingen al kijkend naar een kaars. De t.v. lijkt dat over te nemen bij veel mensen. Maar met dezelfde diepgang en reflectie?
Een must op de hete valreep!
Meer lezen: https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/nam-june-paik-2