Cokeryen in het Snijders&Rockoxhuis: een culinaire beleving! - Streekgastronomie - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 23-11-2018

  Cokeryen in het Snijders&Rockoxhuis: een culinaire beleving!

  23-11-2018

  Cokeryen in het Snijders&Rockoxhuis: een culinaire beleving!

  Cokeryen in het Snijders&Rockoxhuis: een culinaire beleving!

   Cokeryen in het Snijders&Rockoxhuis: een culinaire beleving!

  In het pas vernieuwde Snijders&Rockoxhuis is nog tot 13 januari de culinaire beleving: Cokeryen. Dit is in het kader van ‘Antwerpen Barok 2018’. Culinair fotograaf Tony Le Duc slaagt er, net als de barokschilder Frans Snijders, in basisvoedsel tot kunst te verheffen. Voor mij, als grote liefhebber van gastronomische stillevens ( zowel aan de wand als op mijn bord), een adembenemend bezoek!

   Culinaire beleving

  Over de schouders van Nicolaas Rockox en Frans Snijders keek ik naar kunst maken, naar verzamelen en etaleren, naar markten en gedekte tafels, naar natuur en tuinen, naar de humanist en de modale burger in de woelige baroktijd.

  Foodfotograaf Tony Le Duc gaat in dialoog met de 17de-eeuwse promotors van de goede smaak, van verse marktwaren uit de zee, de stroom en uit het hinterland, met Frans Snijders en zijn tijdgenoten. De fotograaf slaagt erin om barok een hedendaagse invulling te geven. Tony Le Duc verheft basisvoedsel tot kunst, net als Frans Snijders, zijn grote inspiratiebron.

   Barokke recepten

  Le Duc verdiepte zich ook  in een populair kookboek van Antonius Magirus uit 1612. Hij maakte een selectie uit de recepten van toen en presenteerde deze aan een 15-tal Antwerpse chefs om hen een hedendaagse versie van het oude recept te laten maken. Le Duc fotografeert de nieuwe interpretaties van de gerechten. Hij maakt hierbij gebruik van 17de-eeuwse kleurenpalet, de gelaagdheid en het vergankelijke, de vanitas, maar in een eigenwijze barokke beeldvorming anno 2018.

   Stillevens Frans Snijders

  Carper ende ghimbercaneel ende rosijnQuaeckelslijstresvincken ende diergelijkcke in deechPotagie: een greep uit het menu van de 17de-eeuwse burger. De ingrediënten ervan vind je terug op de imposante markttaferelen en stillevens van Frans Snijders en zijn tijdgenoten. Culinair fotograaf Tony Le Duc heeft met Snijders dat scherpe oog gemeen om van een rijke uitstalling aan voeding als een honger voor het oog op het beeldvlak te toveren. Le Duc speelt met kleur en compositie. Zet zijn foto's naast 17de-eeuwse stillevens en je krijgt een bijzonder spanningsveld. Het versterkt en verscherpt de tentoongestelde schilderijen.

  Restaurantactie

  Kijk niet alleen naar de foto’s van Tony Le Duc, maar proef ze ook. Zolang de tentoonstelling loopt, staat bij zo’n vijftien Antwerpse chefs de hedendaagse interpretatie van een recept uit Magirus’ kookboek op het menu. Tot midden januari kunnen al  je zintuigen nog genieten van de barokkeuken anno 21ste eeuw. Ik ben trouwens naar de Arme Duivel geweest….

  Meer weten?

  https://www.rubenshuis.be/nl

  https://www.snijdersrockoxhuis.be/

  https://www.visitantwerpen.be/nl/barok

  http://www.armeduivel.be/