Aan Sjuuteeänjd van Jean Thoma: een heerlijke verrassing!
Hij kookt lekker, puur en eerlijk daar in Schinnen.
Een absolute aanrader, daar aan die doorgaande weg van Geleen naar Hoensbroek!
Die route was trouwens pure nostalgie: die weg fietste ik vroeger naar mijn grootouders in Hoensbroek. Die hadden op de Kouvenderstraat een slagerij….
Meer weten over Aan Sjuuteeändj?www.sjuut.nl
Geleen en heerlijke chocolade!
Na die mooie biologische lunch bij Aan Sjuuteeänjd, reed ik via Geleen, mijn geboorteplaats, terug naar huis. Want dan kon daar ik lekker even langs Tiny Willems- een goede bekende- met haar chocoladeatelier Tioccolato. Tiny creëert (h)eerlijke, mooie bonbons met spannende vullingen. Ze maakt trouwens ook bonbons met als vulling echte Limburgse stroop van ons Slow Food Presidium Limburgse Stroop.
Nu had ik stukjes pure chocolade met noten en ook een vleugje zeezout gekocht. Ook een omweg waard!
Kijk verder op www.tioccolato.nl
Markthalle Neun en Slow Food Limburg 5 september…
Kreeg net weer de nieuwsbrief van Martkhalle Neun binnen. Daar word ik altijd heel blij van, maar ook wel jaloers! De hallen in een volkswijk in Berlijn zijn een waar Walhalla voor liefhebbers van het echte, eerlijke en pure eten en drinken. Het is ook een werkplaats van veel kleinschalige makers van (h) eerlijke producten. Boeren uit de omgeving leveren daar rechtstreeks hun groenten en fruit. De band stad, platteland en voedsel in optima forma. Kijk op www.markthalleneun.de . Dan kun je je ook aanmelden voor hun nieuwsbrief.
Markthalle Neun in Berlijn: een luilekkerland voor echte genieters!
De laatste nieuwsbrief van Markthalle Neun kwam net binnen op mijn mail. Die snappen het daar echt! Good, clean & Fair, gewoon eerlijk voedsel, dat herleidbaar is met een goed verhaal van de producent! Het klopt gewoon: genieten én rekening houden met alle partijen kan. Wil jij die nieuwsbrief ook of wil je er meer over weten? Mail me even : henk@kunstindekeuken.nl
Tanja Nabben met Vleeswording bij Galerie Noyons op zaterdagmiddag 20 februari. Met flamingo…
Tanja Nabben en haar film ‘Vleeswording’ zijn zaterdagmiddag 20 februari bij Galerie Noyons met KunstindeKeuken. Ze was hiermee ook een paar weken terug op VPRO NPO Televisie. Ze is kunstenaar en filmmaker, maar boven alles is Tanja Nabben verhalenverteller. Ze doet dat in beeld en in geluid. Haar citerend :‘Het vertellen van verhalen is een oeroude traditie; een kostbare eeuwige vlam die ons kan inspireren, bewegen. Verhalen verwonderen. En als we in staat van verwondering zijn, zien we de dingen in een ander licht. En ik hou van dat licht.’
Een deel van de (beeld)verhalen van Tanja Nabben gaat over voedsel.
Het zijn films met toepasselijke titels als ‘De FoodMonologues’,‘Moving Food’ en ‘Vleeswording / Encarnation’. Reden genoeg voor Galerie Noyons en Kunst in de Keuken om Tanja Nabben voor u uit te nodigen. Samen gaan wij met Tanja Nabben kijken naar haar film ‘Vleeswording’. Daarna praten over haar werk, haar inspiratiebronnen, en voor deze gelegenheid, haar fascinatie voor voedsel. Ik kader dit gebeuren in met een verhaal over Eat Art of juist relational art. Over de fascinatie van kunst, eten en mensen. Ruud Post zal deze middag de Spaanse Flamengo uit de film live naar Buggenum brengen.
Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. De kosten van deze middag bedragen 30 euro. Graag begrip ervoor dat er vooraf gereserveerd en betaald moet worden. Er is een beperkt aantal plaatsen.
Wanneer?: Zaterdag 20 februari van 15 tot 17.30 uur. Inloop vanaf 14.45 uur. Waar? : Galerie Noyons, Dorpstraat 20,6082AP , Buggenum, www.galerienoyons.nl Reserveren of meer info?: henk@kunstindekeuken.nl of 0031653198929
Een lekkere luie zondagmiddag 6 november op Kasteel Daelenbroeck: proef en bekijk de herfst!
Heerlijk genieten van de herfst en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen.
Spannend? Stil-leven kan altijd nog!
Gastronomie en schilderkunst
Proeven, ruiken, voelen en zien. De overeenkomst tussen het gastronomisch stilleven en goed eten en drinken. Daar draait het altijd om bij de samenwerking tussen Ger Meijers en chefkok Gregory Bodegom van Kasteel Daelenbroeck en Henk Hoogakker van Kunst in de Keuken.
De inspirerende ingrediënten: een reeks van gastronomische stillevens aan de muur, mooie gerechten met streekproducten en tussen de gangen door inspirerende verhalen over kunst en streekgastronomie.
Vooraf kunt u een mooie wandeling maken in de omgeving van het landgoed: het prachtige Nationaal Park De Meinweg. Goed voor de eetlust!
Greg Bodegom werkt altijd met eerlijke producten uit onze eigen streek. Hij heeft nu natuurlijk ook wild in het vizier. Het resultaat? Prachtige kunstwerken op het bord, ‘gevangen’ in vijf gangen. Niet alleen mooie plaatjes aan de muur, maar ook op het bord!
Reserveer snel
Er is een beperkt aantal plaatsen. Vooraanmelding is daarom verstandig.
De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.
Aanmelden kan ook bij reserveringen@daelenbroeck.nl of 0475-532465.
Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. U hoeft geen kunstkenner te zijn.
Indien u wilt overnachten van 6 op 7 november biedt Ger Meijers u een speciale kamerprijs aan van € 40,00 p.p. incl. ontbijt op basis van een tweepersoons kamer. Dan begint de nieuwe week dubbel mooi…. |
Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken: een lekkere, luie zondag op 6 november. Proef en bekijk de Herfst.
Over Kunst in de Keuken, het gastronomische stilleven en het eten als beleving.
Tussen de gangen door vertelde ik op die zondagmiddag over mijn Kunst in de Keuken: de galerie met gastronomische stillevens én kunstbeleving ( relational art).
Stilgestaan bij de stillevens van Sientje Mesdag-van Houten en haar tijdgenoten en die van hedendaagse schilders en fooddesigners, als Marije Vogelzang. Kunst over de weelde van het eten en kunst over voeding en overconsumptie. Met een grote overeenkomst tussen al de kunstenaars: de bewondering voor die voeding , dat eten en de invloed op onze maatschappij.
Mijn laatste verhaal ging over het eten als beleving. Het belang van het zelf koken, het samen eten aan tafel en de toenemende rol van streekproducenten in de restaurants (‘ farmification’, een treffende term van Paul van Oers ).
Het was weer genieten die zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck. Met de fascinatie van kunst, eten en mensen. Immers, stil-leven kan altijd nog..
Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken: een lekkere, luie zondag op 6 november. Proef en bekijk de Herfst.
vervolg
Greg Bodegom had voor het hoofdmenu heerlijke plaatjes op het bord gemaakt:
Sandwich van roggebrood met Livar bloedworst en creaties van biet en appel uit eigen gaard : snijbiet, gemarineerde biet, appel-biet-salade, appelstroop van ons eigen Slow Food Presidium en ingelegde appel. Stoer en eerlijke smaken.
Crème-soep van pompoen uit Herkenbosch met smeuïge stukjes geitenkaas van de Bokkesprong uit Veulen. Zacht met pit!
Zacht gegaard kalfsvlees met een crème bruleé van ui met hierop zoetzuur van ui en drie bereidingen van oerwortel. Wat een smaak- , kleur- en beetsensaties! Greg’s zalige analyse van de hutspot van zijn grootmoeder.
Als hoofdgerecht: wildzwijnsrack (sousvide bereid en daarna even heet aangezet) met een volle jus met bockbier, zuurkool met Limburgse mosterd en buikspek (48 uur zacht gegaard en daarna speciaal gekruid en even knapperig gebakken in de Green Egg). Mijn gasten en ik waren stil…
Het nagerecht was een parfait van appel-perenstroop , witte chocolade cake met peer, gebakken appels met crème Catalana en sorbet van stoofpeer. Verrassende creaties van appel en peer, vol op smaak en fris-zoet!
En bij alle gerechten schonk de gastvrouw Fan eerlijke, mooie passende wijnen!
Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken: een lekkere, luie zondag op 6 november. Proef en bekijk de Herfst.
Een terugblik van ‘wat een genot’ of (als je er niet bij was) ‘wat heb ik gemist’!
Zondag 6 november was weer een lekkere, luie zondag op Kasteel Daelenbroeck met Greg Bodegom ,de chef en ikzelf van Kunst in de Keuken. Greg had een heerlijk herfstmenu. Echte plaatjes op het bord, intens van smaak en met mooie producten uit de streek. Ik heb verteld over Kunst in de Keuken, het gastronomisch stilleven en het -weer gaan- eten als beleving.
Een veertigtal gasten heeft genoten van Greg’s en mijn interpretatie van de herfst(-zondagmiddag).
Amuses met streekbier
De middag begon in de Tuinkamer met drie hapjes met bijbehorende streekbieren: crème van gerookte forel met mierikswortel én Roerdaler bier, pita-broodje met pulled pork (van wildzwijn) en een dubbelbock en als derde een bitterbal van paddenstoelen met Gagelbier van mijn Slow Food vriendin Marga Meiers van Schurenhof.
Zondag 23 april weer een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck! Met asperges in heerlijke kunstvormen én eerste kennismaking met fascinerende stillevens
Genieten van mooie asperges en de zaligheden van het lam
Gastronomie en kunst. Dáár draait het om bij de samenwerking tussen Ger Meijers en chefkok Gregory Bodegom van Kasteel Daelenbroeck en mij (Kunst in de Keuken).
De ingrediënten van deze middag: de première van intrigerende gastronomische stillevens, mooie gerechten met vooral asperges en bijvoorbeeld de zaligheden van het lam. Tussen de gangen door vertel ik inspirerende verhalen over die nieuwe stillevens en de kunstenaars, over het principe ‘van kop tot staart’ en natuurlijk over de asperges.
Reserveren?
Er is een beperkt aantal plaatsen. Vooraanmelding is daarom verstandig.
De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.
Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me : henk@kunstindekeuken.nl .
Aanmelden kan ook bij reserveringen@daelenbroeck.nl of 0475-532465.
|
Kijk ook op www.daelenbroeck.nl , www.np-demeinweg.nl of www.gesinekikol.de
De Witte Asperges van Maastricht , ook op 21 mei bij Jean Thoma en Kunst in de Keuken!
Op de foto van rechts naar links: Raymond Niesten van De Poshoof, Jean Thoma van De Sjuut in Schinnen en ik. Met dus die heerlijke asperges van de Lössgrond.
Jean Thoma en Kunst in de Keuken met een lekkere luie zondagmiddag op 21 mei bij Aan Sjuuteeanjd in Schinnen!
Met asperges in heerlijke kunstvormen op het bord en aan de muur.
Heerlijk genieten en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen. Die middag kunt je ook kennismaken met de fascinerende asperges-stillevens van de schilders Gesine Kikol uit Düsseldorf en Harrie Paquay uit Weert én met de Witte Asperges van Maastricht!
Genieten van mooie witte asperges en de zaligheden van het lam
Streekgastronomie en schilderkunst. Dáár draait het om bij de samenwerking tussen chefkok en eigenaar Jean Thoma en Kunst in de Keuken.
Zijn restaurant staat overigens in de Gault &Millau van 2017 genoemd als het duurzame restaurant van Nederland.
De ingrediënten van deze middag: de première van intrigerende gastronomische stillevens in Zuid-Limburg, mooie gerechten met vooral asperges en de zaligheden van het lam. Tussen de gangen door vertelt ik inspirerende verhalen over die nieuwe stillevens en de kunstenaars, over ‘Lekker, puur en eerlijk!’ en natuurlijk over kunst en asperges.
Reserveren?
Er is een beperkt aantal plaatsen. Vooraanmelding is daarom verstandig.
De kosten voor het vier gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 59,50 per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.
Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail hem: henk@kunstindekeuken.nl .
Aanmelden kan natuurlijk ook bij Jean Thoma: 046 - 443 17 67 of info@sjuut.nl
Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. Spannend? Stil-leven kan altijd nog!
Zondagmiddag 5 november met Kunst in de Keuken op Kasteel Daelenbroeck. Genieten van de zalige herfstmelancholie met volle smaken!
Op zondag 5 november van 15.00 tot 19.00 uur organiseert Kunst in de Keuken weer een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Volop genieten van de zalige melancholie van de herfst. De fascinatie beleven van kunst, verhalen, eten en mensen. Die middag kunnen jullie ook kennismaken met de mooie stillevens van de fotograaf Hay Hermans, geboren in Venlo, maar al jaren werkzaam in Amsterdam.
Genieten van de volle smaken van wild en herfstgroenten én gastronomische stillevens
Gastronomie en schilder- en fotokunst. Dáár draait het om bij de samenwerking tussen Ger Meijers en chef-kok Gregory Bodegom van Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken.
De ingrediënten van deze middag: het samenspel van intrigerende gastronomische stillevens in verf en in fotopixels, mooie gerechten met vooral wild en volle herfstgroenten uit onze streek.
Gregory, de chef-kok, werkt weer met die (h)eerlijke producten. Het resultaat? Prachtige kunstwerken op het bord, ‘vastgelegd’ in vijf gangen.
Tussen die gangen door vertel ik inspirerende verhalen over dat samenspel van verf en fotopixels, over voedselstillevens uit de Gouden Eeuw en de wereldhandel van ons eten en natuurlijk over de streekgastronomie van Gregory Bodegom.
Reserveer snel
Er is een beperkt aantal plaatsen. Vooraanmelding is daarom verstandig.
De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.
Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me : henk@kunstindekeuken.nl .
Aanmelden kan ook bij reserveringen@daelenbroeck.nl of 0475-532465.
Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. Jullie hoeven geen kunstkenners te zijn. Spannend? Stil-leven kan altijd nog!
Indien jullie willen overnachten van 5 op 6 november biedt Ger Meijers van Kasteel Daelenbroeck een speciale kamerprijs aan van € 40,00 p.p. incl. ontbijt op basis van een tweepersoons kamer. Dan begint de nieuwe week dubbel mooi…. |
Kijk ook op www.daelenbroeck.nl , www.np-demeinweg.nl en www.hayhermans.nl
Zondag 15 april: een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck! Met asperges in heerlijke kunstvormen op het bord en aan de wand!
Op zondag 15 april van 15.00 tot 19.00 uur organiseren we weer een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Heerlijk genieten en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen.
Genieten van mooie asperges en de heerlijkheden van het scharrelvarken
Gastronomie en kunst. Dáár draait het om bij de samenwerking tussen Ger Meijers en chefkok Gregory Bodegom van Kasteel Daelenbroeck en mij (Kunst in de Keuken).
De ingrediënten van deze middag: de première van intrigerende gastronomische stillevens, mooie gerechten met vooral asperges en de heerlijkheden van het scharrelvarken. Tussen de gangen door vertel ik inspirerende verhalen over kunst in vele varianten. Verder hangt een nieuwe serie stillevens van de fotograaf Hay Hermans aan de muur en een selectie van de aspergestillevens van Gesine Kikol en Harrie Paquay.
Chef-kok Gregory Bodegom werkt weer met eerlijke producten uit onze eigen streek. Het resultaat? Prachtige kunstwerken op het bord, ‘gevangen’ in vijf gangen.
Reserveren?
De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.
Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me : henk@kunstindekeuken.nl .
Aanmelden kan ook bij reserveringen@daelenbroeck.nl of 0475-532465.
Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. Spannend? Stil-leven kan altijd nog!
Cokeryen in het Snijders&Rockoxhuis: een culinaire beleving!
In het pas vernieuwde Snijders&Rockoxhuis is nog tot 13 januari de culinaire beleving: Cokeryen. Dit is in het kader van ‘Antwerpen Barok 2018’. Culinair fotograaf Tony Le Duc slaagt er, net als de barokschilder Frans Snijders, in basisvoedsel tot kunst te verheffen. Voor mij, als grote liefhebber van gastronomische stillevens ( zowel aan de wand als op mijn bord), een adembenemend bezoek!
Over de schouders van Nicolaas Rockox en Frans Snijders keek ik naar kunst maken, naar verzamelen en etaleren, naar markten en gedekte tafels, naar natuur en tuinen, naar de humanist en de modale burger in de woelige baroktijd.
Foodfotograaf Tony Le Duc gaat in dialoog met de 17de-eeuwse promotors van de goede smaak, van verse marktwaren uit de zee, de stroom en uit het hinterland, met Frans Snijders en zijn tijdgenoten. De fotograaf slaagt erin om barok een hedendaagse invulling te geven. Tony Le Duc verheft basisvoedsel tot kunst, net als Frans Snijders, zijn grote inspiratiebron.
Le Duc verdiepte zich ook in een populair kookboek van Antonius Magirus uit 1612. Hij maakte een selectie uit de recepten van toen en presenteerde deze aan een 15-tal Antwerpse chefs om hen een hedendaagse versie van het oude recept te laten maken. Le Duc fotografeert de nieuwe interpretaties van de gerechten. Hij maakt hierbij gebruik van 17de-eeuwse kleurenpalet, de gelaagdheid en het vergankelijke, de vanitas, maar in een eigenwijze barokke beeldvorming anno 2018.
Carper ende ghimber, caneel ende rosijn; Quaeckels, lijstres, vincken ende diergelijkcke in deech; Potagie: een greep uit het menu van de 17de-eeuwse burger. De ingrediënten ervan vind je terug op de imposante markttaferelen en stillevens van Frans Snijders en zijn tijdgenoten. Culinair fotograaf Tony Le Duc heeft met Snijders dat scherpe oog gemeen om van een rijke uitstalling aan voeding als een honger voor het oog op het beeldvlak te toveren. Le Duc speelt met kleur en compositie. Zet zijn foto's naast 17de-eeuwse stillevens en je krijgt een bijzonder spanningsveld. Het versterkt en verscherpt de tentoongestelde schilderijen.
Restaurantactie
Kijk niet alleen naar de foto’s van Tony Le Duc, maar proef ze ook. Zolang de tentoonstelling loopt, staat bij zo’n vijftien Antwerpse chefs de hedendaagse interpretatie van een recept uit Magirus’ kookboek op het menu. Tot midden januari kunnen al je zintuigen nog genieten van de barokkeuken anno 21ste eeuw. Ik ben trouwens naar de Arme Duivel geweest….
Meer weten?
https://www.snijdersrockoxhuis.be/
https://www.visitantwerpen.be/nl/barok
De Lente is jong, 26 mei op Kasteel Daelenbroeck! De Fascinatie beleven van kunst, eten en mensen!
Op zondag 26 mei van 15.00 tot 19.00 uur organiseren we een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Heerlijk genieten van de jonge Lente en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen.
Frisse kleuren en smaken
Frissen kleuren en smaken! Topchef Greg Bodegom laat ons heerlijk anders genieten van lentegroenten, vlees en vis. Greg gebruikt mooie kruiden en fruit om smaken naar voren te halen en te verdiepen in zijn gerechten. Hij brengt de Lente beeldend op ons bord: levendige stillevens! De anderen hangen aan de wand….Tussendoor vertel ik spannende verhalen over kunst en eten. Bijvoorbeeld over gastronomische stillevens door de eeuwen heen, die mij verraste op de TEFAF onlangs in Maastricht. Ook over ‘Het Laatste Avondmaal’ , zoals kunstenaars die zagen. Denk aan Andy Warhol of Harrie Paquay. En even over Beyoncé als Venus…
Reserveren
De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 67,50 per persoon. Aperitief,bijpassende wijnen en water inbegrepen.
Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me : henk@kunstindekeuken.nl .
Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft.
Je hoeft geen kunstkenner te zijn. Spannend? Stil-leven kan altijd nog!
Hopelijk treffen we elkaar daar weer!
Op zondag 26 mei van 15.00 tot 19.00 uur organiseren we een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Heerlijk genieten van de jonge Lente en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen.
Kruiden en vruchten om smaken van vlees- en groentegerechten te onderstrepen en te versterken, maar ook om meer kleur te geven op de je bord! Zelf proeven en genieten? Kom 26 mei naar Kasteel Daelenbroeck en topchef Greg Bodegom en zijn team laat het je beleven!
Hoe kijken kunstenaars naar Het Laatste Avondmaal?? Ik vertel op 26 mei hoe Andy Warhol en b.v. Harrie Paquay dit zien…..
Hoe mooi zijn Beyoncé, Olympia of de Venus van Urbino op een fraai ligbed en waarom liggen ze daar zo? Tussen de gangen door beleef je dat. En het is beslist geen tussendoortje….
Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me : henk@kunstindekeuken.nl .
De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 67,50 per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.
Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. Spannend? Stil-leven kan altijd nog!
Stroopstook seizoen gestart bij Rik en Annemarie Steinschuld-Franssen in Klimmen
Annemarie en Rik zijn eind augustus weer gestart met het ambachtelijk stoken van Limburgse Stroop. Zij zijn net als de ouders van Annemarie ( Hans en Julienne Franssen- Kerckhoffs) aangesloten het Slow Food Presidium Limburgse Stroop (SFPLS). Zij stoken waarschijnlijk zes weekenden. Ik ben daar natuurlijk meteen naar toegegaan om de heerlijke geur van inkokend sap op te snuiven en bij te praten!
“De kwaliteit van het fruit – peren en appels- is prima.”, verteld Annemarie. “Punt is wel dat de appels dit jaar door de warme zomer eerder rijp zijn. Daar moet je met het stoken rekening mee houden!”. Maar ja, daarvoor is het stoken van Limburgse Stroop ook een ambacht, dat grote kennis vereist over de kwaliteit en eigenschappen van de beschikbare appels en peren.
Meer weten? www.koulen12sjroap.jimdo.com
Overigens is Roy Eussen van Hombourgeois, ook van het SFPLS, dit weekend gestart met het stoken van Limburgse Stroop. Roy verwacht zes weken te kunnen stoken.
Meer weten? https://hombourgeois.eu/groepsactiviteiten/stroop-maken/
Op de foto v.l.n.r.: Rik , de koperen ketel op open houtvuur, Annemarie, Henk Hoogakker en de pers.
Meer weten over het ambacht stoken van Limburgse Stroop? www.immaterieelerfgoed.nl/nl/limburgsestroopstoken