Kunst in de Keuken

Blog

  • 19-01-2015

    Aan Sjuuteeänjd van Jean Thoma: een heerlijke verrassing!

    19-01-2015

    Aan Sjuuteeänjd van Jean Thoma: een heerlijke verrassing!

    Aan Sjuuteeänjd van Jean Thoma: een heerlijke verrassing!

    Hij kookt lekker, puur en eerlijk daar in Schinnen.

     Op 15 januari kregen  Sonja en Jean Thoma-Cabo van Boerderijrestaurant ‘Aan Sjuuteeänjd ‘in Schinnen het EKO keurmerk. Ze zijn nu het enige biologische restaurant van Limburg.

     Ik kreeg de kans om  bij die uitreiking te zijn en kon van een volledig biologische lunch genieten.  Tot mijn schande moet ik bekennen er nog nooit te zijn geweest! Wat een gemis achteraf gezien! En dat terwijl de chef ook nog een fervent Slow Food-lid is. Hij werkt al jaren  echt lekker, puur en eerlijk. Uiteraard ook met eigen verbouwde mooie groenten.

    Een absolute aanrader, daar aan die doorgaande weg van Geleen naar Hoensbroek!

     Die route was trouwens pure nostalgie: die weg fietste ik vroeger naar mijn grootouders in Hoensbroek. Die hadden op de Kouvenderstraat een slagerij….

    Meer weten over Aan Sjuuteeändj?www.sjuut.nl

  • 19-01-2015

    Geleen en heerlijke chocolade!

    19-01-2015

    Geleen en heerlijke chocolade!

     Geleen en heerlijke chocolade!

    Na die mooie biologische lunch bij Aan Sjuuteeänjd,  reed ik via Geleen, mijn geboorteplaats, terug naar huis. Want dan kon daar ik lekker even langs Tiny Willems- een goede bekende- met haar chocoladeatelier Tioccolato. Tiny creëert (h)eerlijke, mooie bonbons met spannende vullingen. Ze maakt trouwens ook bonbons met als vulling echte Limburgse stroop van ons Slow Food Presidium Limburgse Stroop.

    Nu had ik stukjes pure chocolade met noten en ook een vleugje zeezout gekocht. Ook een omweg waard!

    Kijk verder op  www.tioccolato.nl

  • 13-08-2015

    Markthalle Neun en Slow Food Limburg 5 september...

    13-08-2015

    Markthalle Neun en Slow Food Limburg 5 september...

     Markthalle Neun en Slow Food Limburg 5 september…

    Kreeg net weer de nieuwsbrief van Martkhalle Neun binnen. Daar word ik altijd heel blij van, maar ook wel jaloers! De hallen in een volkswijk in Berlijn zijn een waar Walhalla voor liefhebbers van het echte, eerlijke en pure eten en drinken. Het is ook een werkplaats van veel kleinschalige makers  van (h) eerlijke producten. Boeren uit de omgeving leveren daar rechtstreeks hun groenten en fruit. De band stad, platteland en voedsel in optima forma. Kijk op www.markthalleneun.de . Dan kun je je ook aanmelden voor hun nieuwsbrief.

     Maar, Slow Food Limburg werkt hier ook aan. Kijk op:  http://www.slowfood.nl/index.php?page=Limburg&page_tab=2066&extra_page=Limburg_Activiteiten , want 5 september is een belangrijk congres over het thema ‘Good Gouvernment, good food’ van Slow Food Limburg.  Gaat over de band tussen stad en platteland, over ons voedsel. Je kunt daar dan mee praten over deze zaken! 

  • 04-11-2015

    Martkhalle Neun:een luilekkerland voor echte genieters!

    04-11-2015

    Martkhalle Neun:een luilekkerland voor echte genieters!

     Markthalle Neun in Berlijn: een luilekkerland voor echte genieters!

    De laatste nieuwsbrief van Markthalle Neun kwam net binnen op mijn mail. Die snappen het daar echt! Good, clean & Fair, gewoon eerlijk voedsel, dat herleidbaar is met een goed verhaal van de producent! Het klopt gewoon: genieten én rekening houden met alle partijen kan. Wil jij die nieuwsbrief ook of wil je er meer over weten? Mail me even : henk@kunstindekeuken.nl 

     

  • 20-01-2016

    Tanja Nabben met Vleeswording bij Galerie Noyons op zaterdagmiddag 20 februari. Met flamingo…

    20-01-2016

    Tanja Nabben met Vleeswording bij Galerie Noyons op zaterdagmiddag 20 februari. Met flamingo…

     Tanja Nabben met Vleeswording bij Galerie Noyons  op zaterdagmiddag 20 februari. Met flamingo…

     Tanja Nabben en haar film ‘Vleeswording’ zijn zaterdagmiddag 20 februari bij Galerie Noyons met KunstindeKeuken. Ze was hiermee ook een paar weken terug op VPRO NPO Televisie. Ze is kunstenaar en filmmaker, maar boven alles is Tanja Nabben verhalenverteller. Ze doet dat in beeld en in geluid. Haar citerend :‘Het vertellen van verhalen is een oeroude traditie; een kostbare eeuwige vlam die ons kan inspireren, bewegen. Verhalen verwonderen. En als we in staat van verwondering zijn, zien we de dingen in een ander licht. En ik hou van dat licht.’

    Een deel van de (beeld)verhalen van Tanja Nabben gaat over voedsel.

    Het zijn films met toepasselijke titels als ‘De FoodMonologues’,‘Moving Food’ en ‘Vleeswording / Encarnation’. Reden genoeg voor Galerie Noyons en Kunst in de Keuken om Tanja Nabben voor u uit te nodigen. Samen gaan wij met Tanja Nabben kijken naar haar film ‘Vleeswording’. Daarna praten over haar werk, haar inspiratiebronnen, en voor deze gelegenheid, haar fascinatie voor voedsel.  Ik kader dit gebeuren in met een verhaal over Eat Art of juist relational art. Over de fascinatie van kunst, eten en mensen.  Ruud Post zal deze middag de Spaanse Flamengo uit de film live naar Buggenum brengen.

    Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. De kosten van deze middag bedragen 30 euro. Graag begrip ervoor dat er vooraf gereserveerd en betaald moet worden. Er is een beperkt aantal plaatsen. 

    Wanneer?: Zaterdag 20 februari van 15 tot 17.30 uur. Inloop vanaf 14.45 uur.           Waar? : Galerie Noyons, Dorpstraat 20,6082AP , Buggenum, www.galerienoyons.nl   Reserveren of meer info?: henk@kunstindekeuken.nl  of 0031653198929

  • 21-09-2016

    Een lekkere luie zondagmiddag 6 november op Kasteel Daelenbroeck: proef en bekijk de herfst!

    21-09-2016

    Een lekkere luie zondagmiddag 6 november op Kasteel Daelenbroeck: proef en bekijk de herfst!

     Een lekkere luie zondagmiddag 6 november op  Kasteel Daelenbroeck: proef en bekijk de herfst!

     Zin in een luie zondagnamiddag in de herfst? Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken organiseren op zondag 6 november van 15.00 tot 19.00 uur weer een lekkere luie zondag in Herkenbosch.
    Heerlijk genieten van de herfst en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen.
    Spannend? Stil-leven kan altijd nog!

    Gastronomie en schilderkunst
    Proeven, ruiken, voelen en zien. De overeenkomst tussen het gastronomisch stilleven en goed eten en drinken. Daar draait het altijd om bij de samenwerking tussen Ger Meijers en chefkok Gregory Bodegom van Kasteel Daelenbroeck en Henk Hoogakker van Kunst in de Keuken. 
    De inspirerende ingrediënten: een reeks van  gastronomische stillevens aan de muur, mooie gerechten met streekproducten en tussen de gangen door inspirerende verhalen over kunst en streekgastronomie.

    Vooraf kunt u een mooie wandeling maken in de omgeving van het landgoed: het prachtige Nationaal Park De Meinweg. Goed voor de eetlust!

     Het plaatje aan de muur en het plaatje op het bord
    Greg Bodegom werkt altijd met eerlijke producten uit onze eigen streek. Hij heeft nu natuurlijk ook wild in het vizier. Het resultaat? Prachtige kunstwerken op het bord, ‘gevangen’ in vijf gangen. Niet alleen mooie plaatjes aan de muur, maar ook op het bord!

    Reserveer snel
    Er is een beperkt aantal plaatsen. Vooraanmelding is daarom verstandig.
    De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.

     Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me :  henk@kunstindekeuken.nl .

    Aanmelden kan ook bij reserveringen@daelenbroeck.nl  of 0475-532465.

     Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. U hoeft geen kunstkenner te zijn.
     

    Indien u wilt overnachten van 6 op 7 november biedt Ger Meijers  u een speciale kamerprijs aan van € 40,00 p.p. incl. ontbijt op basis van een tweepersoons kamer.

    Dan begint de nieuwe week dubbel mooi…. 

     Kijk ook op www.daelenbroeck.nl

     www.np-demeinweg.nl  

     

  • 13-11-2016

    Een lekkere luie zondagmiddag 6 november op Kasteel Daelenbroeck: proef en bekijk de herfst!

    13-11-2016

    Een lekkere luie zondagmiddag 6 november op Kasteel Daelenbroeck: proef en bekijk de herfst!

     Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken: een lekkere, luie zondag op 6 november. Proef en bekijk de Herfst.

     Over Kunst in de Keuken, het gastronomische stilleven en het eten als beleving.

    Tussen de gangen door vertelde ik op die zondagmiddag over mijn Kunst in de Keuken: de galerie met gastronomische stillevens én kunstbeleving ( relational art).

    Stilgestaan bij de stillevens van Sientje Mesdag-van Houten en haar tijdgenoten en die van hedendaagse schilders en fooddesigners, als Marije Vogelzang. Kunst over de weelde van het eten en  kunst over voeding en overconsumptie. Met een grote overeenkomst tussen al de kunstenaars: de bewondering voor die voeding , dat eten en de invloed op onze maatschappij.

    Mijn laatste verhaal ging over het eten als beleving. Het belang van het zelf koken, het samen eten aan tafel en de toenemende rol van streekproducenten in de restaurants (‘ farmification’, een treffende  term van Paul van Oers ).

    Het was weer genieten die zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck. Met de fascinatie van kunst, eten en mensen. Immers, stil-leven kan altijd nog..

     Leg nu al vast: zondag 23 april met asperges aan de muur, op het bord en over de tong op Kasteel Daelenbroeck! Ook met mijn droom: Les délices d’agneau ,  een klassieker uit de jaren 80 van Interscaldes in Kruiningen. Greg, mijn grote chef , maar ook Hans Wolters ( ook van die Herderham) maken al plannen om weer te genieten…

     

  • 14-11-2016

    Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken: een lekkere, luie zondag op 6 november. Proef en bekijk de Herfst. Een terugblik van ‘wat een genot’ of (als je er niet bij was) ‘wat heb ik gemist’!

    14-11-2016

    Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken: een lekkere, luie zondag op 6 november. Proef en bekijk de Herfst. Een terugblik van ‘wat een genot’ of (als je er niet bij was) ‘wat heb ik gemist’!

     Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken: een lekkere, luie zondag op 6 november. Proef en bekijk de Herfst.

    vervolg

    Heerlijke herfstplaatjes op het bord

    Greg Bodegom had voor het hoofdmenu heerlijke plaatjes op het bord gemaakt:

    Sandwich van roggebrood met Livar bloedworst en creaties van biet en appel uit eigen gaard : snijbiet, gemarineerde biet, appel-biet-salade, appelstroop van ons eigen Slow Food Presidium en ingelegde appel. Stoer en eerlijke smaken.

    Crème-soep van pompoen uit Herkenbosch met smeuïge stukjes geitenkaas van de Bokkesprong uit Veulen. Zacht met pit!

    Zacht gegaard kalfsvlees met een crème bruleé van ui met hierop zoetzuur van ui  en drie bereidingen van oerwortel. Wat een smaak-  , kleur-  en beetsensaties! Greg’s zalige analyse van de hutspot van zijn grootmoeder.

    Als hoofdgerecht: wildzwijnsrack (sousvide bereid en daarna even heet aangezet) met een volle jus met bockbier, zuurkool met Limburgse mosterd en buikspek (48 uur zacht gegaard en daarna  speciaal gekruid en even knapperig gebakken in de Green Egg). Mijn gasten en ik waren stil…

    Het nagerecht was een parfait van appel-perenstroop , witte chocolade cake met peer, gebakken appels met crème Catalana en sorbet van stoofpeer.  Verrassende creaties van appel en peer, vol op smaak en fris-zoet!

    En bij alle gerechten schonk de gastvrouw Fan eerlijke, mooie passende wijnen!

  • 15-11-2016

    Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken: een lekkere, luie zondag op 6 november. Proef en bekijk de Herfst. Een terugblik van ‘wat een genot’ of (als je er niet bij was) ‘wat heb ik gemist’!

    15-11-2016

    Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken: een lekkere, luie zondag op 6 november. Proef en bekijk de Herfst. Een terugblik van ‘wat een genot’ of (als je er niet bij was) ‘wat heb ik gemist’!

     Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken: een lekkere, luie zondag op 6 november. Proef en bekijk de Herfst.

    Een terugblik van ‘wat een genot’ of (als je er niet bij was) ‘wat heb ik gemist’!

    Zondag 6 november was weer een lekkere, luie zondag op Kasteel Daelenbroeck met Greg Bodegom ,de chef en ikzelf van Kunst in de Keuken. Greg had een heerlijk herfstmenu. Echte plaatjes op het bord, intens van smaak en met mooie producten uit de streek. Ik heb verteld over Kunst in de Keuken, het gastronomisch stilleven en het -weer gaan- eten als beleving.

    Een veertigtal  gasten heeft genoten van Greg’s en mijn interpretatie van de herfst(-zondagmiddag).

    Amuses met streekbier

    De middag begon in de Tuinkamer met drie hapjes met bijbehorende streekbieren: crème van gerookte forel met mierikswortel én Roerdaler bier, pita-broodje met pulled pork (van wildzwijn) en een dubbelbock en als derde een bitterbal van paddenstoelen met Gagelbier van mijn Slow Food vriendin Marga Meiers van Schurenhof. 

  • 10-03-2017

    Zondag 23 april is er weer een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck! Met asperges in heerlijke kunstvormen én een eerste kennismaking met fascinerende stillevens

    10-03-2017

    Zondag 23 april is er weer een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck! Met asperges in heerlijke kunstvormen én een eerste kennismaking met fascinerende stillevens

    Zondag 23 april weer een lekkere luie zondagnamiddag op  Kasteel Daelenbroeck! Met asperges in heerlijke kunstvormen én eerste kennismaking met  fascinerende stillevens

     Op zondag 23 april van 15.00 tot 19.00 uur organiseren we weer een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Heerlijk genieten en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen. Die middag kunt u ook als eerste kennismaken met de fascinerende asperge-stillevens van de schilders Gesine Kikol uit Düsseldorf en Harry Paquay uit Weert. Een initiatief van Kunst in de Keuken.

    Genieten van mooie asperges en de zaligheden van het lam
    Gastronomie en kunst. Dáár draait het om bij de samenwerking tussen Ger Meijers en chefkok Gregory Bodegom van Kasteel Daelenbroeck en mij (Kunst in de Keuken).

     De ingrediënten van deze middag: de première van intrigerende gastronomische stillevens, mooie gerechten met vooral asperges en bijvoorbeeld de zaligheden van het lam. Tussen de gangen door vertel ik  inspirerende verhalen over die nieuwe stillevens en de kunstenaars, over het principe ‘van kop tot staart’ en natuurlijk over de asperges.

     Chef-kok Gregory Bodegom werkt weer met eerlijke producten uit onze eigen streek. Het resultaat? Prachtige kunstwerken op het bord, ‘gevangen’ in vijf gangen.

    Reserveren?
    Er is een beperkt aantal plaatsen. Vooraanmelding is daarom verstandig.
    De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.

    Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me :  henk@kunstindekeuken.nl .

    Aanmelden kan ook bij reserveringen@daelenbroeck.nl  of 0475-532465. 

     Willen jullie misschien overnachten van 23 op 24 april? Ger Meijers  biedt een speciale kamerprijs aan van € 40,00 p.p. incl. ontbijt op basis van een tweepersoons kamer op Kasteel Daelenbroeck. Dan begint de nieuwe week dubbel mooi….

     

     Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. Spannend? Stil-leven kan altijd nog!

    Kijk ook op www.daelenbroeck.nl  , www.np-demeinweg.nl of www.gesinekikol.de 

  • 01-05-2017

    De Witte Asperges van Maastricht

    01-05-2017

    De Witte Asperges van Maastricht

     De Witte Asperges van Maastricht , ook op 21 mei bij Jean Thoma en Kunst in de Keuken!

    Op de foto van rechts naar links: Raymond Niesten van De Poshoof, Jean Thoma van De Sjuut in Schinnen en ik. Met dus die heerlijke asperges van de Lössgrond.

  • 01-05-2017

    Op 21 mei Jean Thoma met Kunst in de Keuken.

    01-05-2017

    Op 21 mei Jean Thoma met Kunst in de Keuken.

     Jean Thoma en Kunst in de Keuken met een lekkere luie zondagmiddag op 21 mei bij Aan Sjuuteeanjd in Schinnen!

    Met asperges in heerlijke kunstvormen op het bord en aan de muur.

     Op zondag 21 mei van 12.30 tot 16.00 uur organiseren topkok Jean Thoma en ik een lekkere luie zondagmiddag bij biologisch restaurant Aan Sjuuteeänjd in Schinnen.

    Heerlijk genieten en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen. Die middag kunt je ook kennismaken met de fascinerende asperges-stillevens van de schilders Gesine Kikol uit Düsseldorf en Harrie Paquay uit Weert én met de Witte Asperges van  Maastricht!

    Genieten van mooie witte asperges  en de zaligheden van het lam
    Streekgastronomie en schilderkunst. Dáár draait het om bij de samenwerking tussen chefkok en eigenaar Jean Thoma  en Kunst in de Keuken.

    Zijn restaurant staat  overigens in de Gault &Millau van 2017 genoemd als het duurzame restaurant van Nederland.
    De ingrediënten van deze middag: de première van intrigerende gastronomische stillevens in Zuid-Limburg, mooie gerechten met vooral asperges en de zaligheden van het lam. Tussen de gangen door vertelt ik inspirerende verhalen over die nieuwe stillevens en de kunstenaars, over ‘Lekker, puur en eerlijk!’ en natuurlijk over kunst en asperges.

     Chef-kok Jean Thoma werkt met (h)eerlijke, biologische producten uit onze eigen streek en met name de mooie Witte Asperges uit Maastricht van Marloe en Raymond Niesten van De Poshoof.   Het resultaat? Prachtige kunstwerken op het bord, ‘gevangen’ in vier gangen.

    Reserveren?
    Er is een beperkt aantal plaatsen. Vooraanmelding is daarom verstandig.
    De kosten voor het vier gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 59,50 per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.

    Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail hem:  henk@kunstindekeuken.nl .

    Aanmelden kan natuurlijk ook bij Jean Thoma: 046 - 443 17 67 of   info@sjuut.nl

    Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. Spannend? Stil-leven kan altijd nog!

     Kijk ook op www.sjuut.nl , www.dewitteasperges.nl of www.gesinekikol.de  !

     

     

     

  • 19-09-2017

    Zondagmiddag 5 november op Kasteel Daelenbroeck. Genieten van zalige herfstmelancholie met volle smaken!

    19-09-2017

    Zondagmiddag 5 november op Kasteel Daelenbroeck. Genieten van zalige herfstmelancholie met volle smaken!

     Zondagmiddag 5 november met Kunst in de Keuken op  Kasteel Daelenbroeck. Genieten van de zalige herfstmelancholie met volle smaken!

     

    Op zondag 5 november van 15.00 tot 19.00 uur organiseert Kunst in de Keuken weer een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Volop genieten van de zalige melancholie van de herfst. De fascinatie beleven van kunst, verhalen, eten en mensen.  Die middag kunnen jullie ook kennismaken met de mooie stillevens van de fotograaf Hay Hermans, geboren in Venlo, maar al jaren werkzaam in Amsterdam. 

     

    Genieten van de volle smaken van wild en herfstgroenten én gastronomische stillevens

    Gastronomie en schilder- en fotokunst. Dáár draait het om bij de samenwerking tussen Ger Meijers en chef-kok Gregory Bodegom van Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken.

     
    De ingrediënten van deze middag: het samenspel van intrigerende gastronomische stillevens in verf en in fotopixels, mooie gerechten met vooral wild en volle herfstgroenten uit onze streek.

    Gregory, de chef-kok,  werkt weer met die (h)eerlijke producten. Het resultaat? Prachtige kunstwerken op het bord, ‘vastgelegd’ in vijf gangen.

    Tussen die gangen door vertel ik inspirerende verhalen over dat samenspel van verf en fotopixels,  over voedselstillevens uit de Gouden Eeuw  en de wereldhandel van ons eten en natuurlijk over de streekgastronomie van Gregory Bodegom.  


    Reserveer snel
    Er is een beperkt aantal plaatsen. Vooraanmelding is daarom verstandig.
    De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.

     

    Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me :  henk@kunstindekeuken.nl .

    Aanmelden kan ook bij reserveringen@daelenbroeck.nl  of 0475-532465.

     

    Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. Jullie hoeven  geen kunstkenners te zijn. Spannend? Stil-leven kan altijd nog!


     

    Indien jullie willen overnachten van 5 op 6 november biedt Ger Meijers  van Kasteel Daelenbroeck een speciale kamerprijs aan van € 40,00 p.p. incl. ontbijt op basis van een tweepersoons kamer.

    Dan begint de nieuwe week dubbel mooi….

     

     

    Kijk ook op www.daelenbroeck.nl , www.np-demeinweg.nl  en www.hayhermans.nl