David La Chapelle en De Ploeg in Groninger Museum - Schilders - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 12-09-2018

  David La Chapelle en De Ploeg in Groninger Museum

  12-09-2018

  David La Chapelle en De Ploeg in Groninger Museum

  David La Chapelle en De Ploeg in Groninger Museum

  Good News for Modern Man van David La Chapelle  en Avant-garde, De Ploeg  in Groninger Museum

  Ben onlangs weer een dagje naar Groningen geweest. Genoten van de stad, van de lekkere lunch en heerlijke babbel met mijn schoonzusje Irene en van het bezoek aan het Groningen Museum. In het Groninger Museum kwam ik voor de topfotograaf David La Chapelle  en voor De Ploeg, avant-garde in Groningen.  Allebei de lange, maar mooie reis per trein helemaal waard.

  Heb hier over trouwens ook verteld in mijn recente verhaal op mijn favoriete radioprogramma van L1 op donderdagmorgen. Luister :

  https://l1.nl/l1-radio-maakt-zeebaarsfilet-met-zilte-groenten-en-noordzeegarnalen-143043/  

  Good News for Modern Man van  David La Chapelle

  David La Chapelle, één van de grootste fotografen van deze tijd, is met zijn overzichtstentoonstelling  ‘Good News for Modern Man’ in het Groningermuseum. Deze is nog tot en met 28 oktober te zien.

  Ik werd mee genomen op een emotionele, mooie reis door de wereld van David La Chapelle. Een wereld, waar rijkdom en roem tot hebzucht heeft geleid. Dat zorgt voor grote excessen en rampen met  verwoestende overstromingen. Maar daarna komt ‘Good news for modern Man’ in de vorm van de nieuwe wereld, waarin de verschillende religies vreedzaam samen komen.

  Dit klinkt wat vaag, maar de manier waarop hij dit verbeeldt is indrukwekkend, beangstigend, maar ook hoopgevend, liefelijk en soms erotiserend. Ik was van het begin tot het einde gefascineerd en geboeid.

  Avant-Garde in Groningen, De Ploeg 1918- 1928

  Honderd jaar geleden vond een groep jonge Groningse kunstenaars, dat de schilderkunst ingrijpend moest veranderen. Jan Altink, Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Alida Pott en nog een aantal kunstenaars verenigden zich. Ze gaven elkaar de naam De Ploeg, omdat ze vonden dat de Groningse kunst moest worden ‘omgeploegd’. Het Groninger Museum laat in de tentoonstelling ‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’ zien hoe groot die verandering in de schilderkunst werd. 

  Ik ben al jaren geboeid door de werken van deze groep schilders! Vooral van het werk van Johan Dijkstra. Voor mij was het heel verrassend om nu ook te zien welke invloed  van Vincent van Gogh en Ernst Ludwig Kirchner hebben gehad op de leden van De Ploeg. Ik zag werken van deze twee naast werken van De Ploeg. Heel verrassend om te zien.

  De tentoonstelling ‘Avant-garde in Groningen, De Ploeg 1918-1928’, nog te zien t/m 4 november 2018 in het Groninger Museum. 

  Meer lezen? www.groningermuseum.nl