The living room van Roderick Hietbrink met eik dwars door doorzonkamer. - Schilders - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 06-03-2014

  The living room van Roderick Hietbrink met eik dwars door doorzonkamer.

  06-03-2014

  The living room van Roderick Hietbrink met eik dwars door doorzonkamer.

  'The living room' , video-art van Roderick Hietbrink: met een eik dwars door een doorzonkamer!

  Soms moet ik wennen aan allerlei installaties van kunstenaars, waar lovende kritieken over geschreven zijn, maar die ik niet snap of kan waarderen.
  Zo niet met  ‘The living room’ (2011, video-art  van Roderick Hietbrink, die ik onlangs in het Stedelijk Museum in Amsterdam zag.

  De kunstenaar laat het interieur zien van een typisch Nederlandse ‘doorzonwoning: de meest populaire woonvorm van de jaren 60 en 70. De zon kon van voor naar achter door de woonkamer schijnen.
  Ik zie details van de persoonlijke sfeer van de kamer, maar ook die  vaste patronen in de inrichting, de kleuren. Heel herkenbaar en eigenlijk benauwend veel van hetzelfde,maar met toch allemaal ons eigen wereldje.

  Dan schuift in een keer een grote eik dwars door die kamer, dat cocon: van voor naar achter. Het interieur wordt op een destructieve manier helemaal anders. Van ‘veel van het zelfde’ en ‘knusheid’ naar een grote puinzooi.

  Kijk even : vimeo.com/33105614
  Roderick Hietbrink laat zien hoe de natuur de gecultiveerde ruimte binnen dringt en legt zo een conflict in de menselijke aard bloot: het voortdurende verlangen om het maakbare en het ‘wilde’, onvoorspelbare te verenigen. 
  ‘The living room’ vond ik  heel fascinerend, soms vermakelijk, maar ook een beetje beangstigend. Het was indringend.
  Meer over de kunstenaar:
  vimeo.com/77577127