Een zeer terechte 'Ode aan Coorte' ! - Schilders - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 10-03-2009

  Een zeer terechte 'Ode aan Coorte' !

  10-03-2009

  Een zeer terechte 'Ode aan Coorte' !

  Adriaen Coorte is voor mij, samen met Willem Kalf, de schilder van het stilleven van de 17de eeuw! Ook nu treffen zijn werken me. Bijvoorbeeld zijn werk met een bosje asperges in het Rijksmuseum in Amsterdam.

  Begin mei 2008 ben ik naar de tentoonstelling 'Ode aan Coorte' geweest. Die was dat voorjaar in het Mauritshuis in Den Haag. Een geweldige belevenis! Naar aanleiding van die tentoonstelling is het boek 'De stillevens van Adriaen Coorte ( werkzaam c. 1683- 1707)' uitgegeven. Een must! 

  Mijn eerste kennismaking met Adriaen Coorte was in 2005 in het Limburg Museum in Venlo tijdens de tentoonstelling 'Asperges in olieverf'. Zijn stilleven met asperges was voor mij toen het ultieme voorbeeld van keukenkunst.

  Dat beeld werd helemaal bevestigd al rond kijkend naar die schitterende, bijna levende werken met aardbeien, asperges, artisjokken of noten. Dat was puur genieten. De 17de-eeuwse Coorte schilderde die vruchten en groenten vaak op ware grootte, met een verfijnde toets en altijd strak uitgelicht tegen een donkere achtergrond. Zijn werken zijn klein van formaat. Zijn - nu bekende- oeuvre bestaat uit ruim 60 schilderijen. Hij wordt nu gezien als de toonaangevende stillevenschilder van het einde van de 17de eeuw van de Noordelijke Nederlanden.