Tentoonstellingcatalogi zijn de rode draad! - Literatuur - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 20-02-2010

  Tentoonstellingcatalogi zijn de rode draad!

  20-02-2010

  Tentoonstellingcatalogi zijn de rode draad!

  Tentoonstellingscatalogi over stillevens zijn de rode draad! 
  Veel is er geschreven in standaardwerken, specifieke kunstboeken of tentoonstellingscatalogi over het genre stilleven. Henk Hoogakker heeft een aantal titels verzameld, als onderbouwing van zijn collectie en om meer over het stilleven als kunstvorm te weten.
  De catalogi vormen de rode draad; de standaardwerken en specifieke kunstboeken geven de achtergrondinformatie. Hij heeft ze gerubriceerd naar: algemeen ( standaard- en/of naslagwerken), schilder (beschrijvingen over schilders), stilleven (, realisme en keukenkunst.

  De catalogi van grote tentoonstellingen zijn voor hem de richtlijn.
  De eerste catalogus is over de spraakmakende tentoonstelling Het Stilleven georganiseerd door de Amsterdamse Kunsthandelaar Jacques Goudstikker in februari / maart 1933. Die gaf een overzicht van de ontwikkeling van het genre tussen eind vijftiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw in Europa.
  Het duurde twintig jaar voor die tentoonstelling is overtroffen door de expositie: ‘La nature morte de l’antiquité à nos jours’ in het Louvre (1952).
  Internationaal worden die twee exposities gezien als het moment waarop het stilleven als kunstvorm weer internationaal grote aandacht en waardering kreeg.

  Kijk ook naar de rubriek Bibliotheek