Frans Hals en de modernen: na eeuwen obscuriteit een voorbeeld! - Ideeën - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 19-01-2019

  Frans Hals en de modernen: na eeuwen obscuriteit een voorbeeld!

  19-01-2019

  Frans Hals en de modernen: na eeuwen obscuriteit een voorbeeld!

  Frans Hals en de modernen: na eeuwen obscuriteit een voorbeeld!

  Frans Hals en de modernen: na eeuwen obscuriteit een voorbeeld! Zandvoort aan Zee en Pontje over het IJ...

  Eind december ben ik op de valreep van het oude jaar naar Haarlem geweest voor die tentoonstelling Frans Hals en de Modernen’ in de Hof van het Frans Hals Museum. Die richt zich dus op de herontdekking van Frans Hals in 1868. Het belicht de impact, die de schilderijen van Hals hadden op de moderne schilders van die tijd: onder meer Manet, van Gogh, Max Liebermann, John Singer Sargent en Robert Henri. Werken van Frans Hals hingen naast werken van de ‘Modernen’ in een voor het museum totaal andere opstelling. Zeer verrassend, verfrissend en leerzaam.

  Je kunt zo ontdekken, hoe zij op het werk van Hals reageerden. Hij leerde hen dat kleur een cruciaal middel was om ‘het karakter wezenlijk te treffen’. Ik zag hoe buitengewoon vernieuwend en modern Frans Hals was.

  Het vervulde mij met trots , dat een Nederlandse 17de eeuwse meester zichtbaar zo’n grote invloed heeft gehad op die internationale meesters uit de 19de en 20ste eeuw. Ik had me dat nooit gerealiseerd!

  Nog tot 25 februari in Haarlem.  

  Meer weten?  http://www.kunstindekeuken.nl/nieuws/schilders/2019/01/19/niet-vergeten-frans-hals-en-de-modernen-eeuwen-verguisd-en-toen-ineens-bewonderd-en-helemaal-terecht/

   

  Plus Zandvoort aan Zee en het pontje naar Noord.

  Na dat verrassende bezoek aan het Hof van het Frans Hals Museum, nog even met de stoptrein naar Zandvoort aan Zee gegaan. Het mooie station ligt bijna op het strand. Ook een ultieme ervaring…. Op de terugweg ter afsluiting bij Amsterdam CS met het pontje naar Noord voor een familieontmoeting in één van de leuke eettentjes daar. Drie heerlijke ervaringen op één dag!