Wat is nu walgelijk in de kunst? - Ideeën - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 21-04-2018

  Wat is nu walgelijk in de kunst?

  21-04-2018

  Wat is nu walgelijk in de kunst?

  Wat is nu walgelijk in de kunst?

   Wat is nu walgelijk in de kunst?

  In een artikel over het lelijke in de kunst, maakt Bart Verschaffel een rake opmerking  over het ‘walgelijke’ in de kunst.

  ‘Het walgelijke  is een zaak van de mond, de neus, de maag , de vingers. Niet van de ogen en de gedachten. Voor het oog is niets walgelijks… Maar we hebben de kunst nodig om toch een glimp op te vangen van alles wat we niet in de ogen kunnen of durven kijken. ‘.

  Ik  denk dan meteen aan de verbeelding van de verschrikkelijke gevolgen van de burgeroorlog in  ‘Guernica’ van Picasso (1937) of –minder heftig, maar toch – het bloederige beeld van een net geslacht rund van Chaim Soutine ( 1924). De inspiratie kwam van  ‘De geslachte os’ van Rembrandt. Maar in plaats van anatomische precisie koos Soutine voor het gruwelijke. Het leek om een moordpartij te gaan of scènes uit een nachtmerrie.

  Al die opvattingen over wat is lelijk of mooi vond ik perfect verzameld in het artikel ‘Omtrent de lelijke ’ in het kunst periodiek  ‘De Witte Raaf’ van Bart Verschaffel. https://www.dewitteraaf.be/artikel/detail/nl/4332