Mijn recept voor het beter begrijpen van je medemensen: Witloof from Syria van Sien Vanmaele. - Ideeën - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 20-10-2017

  Mijn recept voor het beter begrijpen van je medemensen: Witloof from Syria van Sien Vanmaele.

  20-10-2017

  Mijn recept voor het beter begrijpen van je medemensen: Witloof from Syria van Sien Vanmaele.

  Mijn recept voor het beter begrijpen van je medemensen: Witloof from Syria van Sien Vanmaele.

   Mijn recept voor het beter begrijpen van je medemensen:  Witloof from Syria van Sien Vanmaele.

   Voedsel is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Het samen eten , het samen koken is voor mij  het recept voor het leggen van contacten en beter begrijpen van je medemensen. Dat doe ik  ook met mijn kunstbeleving oftewel relational art. Hier spelen kunst aan de muur en op het bord en het praatje een verbindende  rol. Bijvoorbeeld op 5 november op Kasteel Daelenbroeck.

   Gastronomie oftewel de kunst van het koken is een vorm van beeldende kunst. Voedsel legt een band tussen het dagelijks leven en kunst. Kookkunst zorgt voor een warme omgeving, die uitnodigt om samen te werken en elkaar beter te snappen.

   De jonge Vlaamse theatermaker Sien Vanmaele (Veurne, 1990)– vorig jaar de Maastrichtse Toneelacademie afgerond-  gebruikt haar passie voor koken en voor de beeldende kunst  ook als middel om de ontmoeting tot stand te brengen. Ze gelooft in de kracht van eten als bindmiddel. Het koken als een manier om meer te leren over een ander. Ze werkt hard aan haar nieuwe voorstelling , waarin eten die wezenlijke rol speelt: Witlof from Syria. Sien heeft Syrische gezinnen in Nederland en België gevraagd of ze met haar wilde koken.  

  Het verhaal van die ontmoetingen koppelt ze in deze food performance aan geuren, smaken en gerechten van Syrië.

   Ik was zo gelukkig onlangs haar tussentijdse werkpresentatie mee te mogen beleven in De Salon Kasteel Baexem. Voor mij in lijn met Rirkrit Tiranija tijdens de Biennale in Venetië of Daniel Spoeri met zijn diners in Parijs en Düsseldorf.  Sien’s monoloog over haar ervaringen , ontmoetingen met die Syrische families in de keuken en aan tafel was bijna filmisch. Ik werd meegenomen en deelde actief haar ervaringen. Heerlijk, emotioneel en lerend!

  Jullie kunnen haar in ieder geval beleven op Festival Jonge Harten in Groningen ( 17 – 25 november) . Ik hou jullie op de hoogte.

   

  Voor meer informatie:

  http://sienvanmaele.tumblr.com/

   Of luister nog een keer naar mijn verhaal op L1Radio!

  https://l1.nl/henk-hoogakker-eten-moet-verbinden-132327/