Blij getroffen door de werken van schilder Jan Roeland. Nog tot 19 juni in De Kunsthal in Rotterdam. - Ideeën - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 07-06-2017

  Blij getroffen door de werken van schilder Jan Roeland. Nog tot 19 juni in De Kunsthal in Rotterdam.

  07-06-2017

  Blij getroffen door de werken van schilder Jan Roeland. Nog tot 19 juni in De Kunsthal in Rotterdam.

  Blij getroffen door de werken van schilder Jan Roeland. Nog tot 19 juni in De Kunsthal in Rotterdam.

   Blij getroffen door de werken van schilder Jan Roeland.
  Nog tot 19 juni in De Kunsthal in Rotterdam.

  Heb me pas in Rotterdam te goed gedaan aan ‘Gek van surrealisme’ in Museum Boijmans van Beuningen, vervolgens bijna hyper door ‘Hyperrealisme’, besmuikt genoten van de torso’s en bloemen van Robert Mapplethorpe ( nog tot 28 augustus)allebei in de Kunsthal.
  Maar was blij getroffen door de werken van de schilder Jan Roeland in diezelfde Kunsthal.

  Tot mijn schande had ik nog niet met de schilderkunst van deze meester kennis gemaakt. Nu wel en ik zal het niet licht vergeten.
  Wat een genot. De strakke, maar toch gevoelige vormen. Evenwichtig en met aandacht geconstrueerd, lijkt het wel. Humor, blijdschap of ernst, voelde ik. De ene keer dacht ik aan werken van Piet Mondriaan, de andere keer ook aan die van Dick Bruna. Mag ik?
  Nog tot en met 18 juni in De Kunsthal. Een absolute aanrader!

   

  Informatie van de Kunsthal over Jan Roeland:
  ‘De Nederlandse schilder Jan Roeland (1935) overleed in november vorig jaar op 81-jarige leeftijd. Als eerbetoon aan deze bijzondere en verstilde schilder presenteert de Kunsthal een selectief beeldverhaal waarin al zijn zo herkenbare thema’s zijn opgenomen. 41 schilderijen, afkomstig uit museale collecties, bedrijfscollecties en van particulieren zijn te zien. Een hommage aan een schilder wiens kracht zit in de combinatie van onderwerp, kleurgebruik en verfhuid. Een schilder die als autodidact is begonnen, zelf les heeft gegeven, die enkele grote prijzen heeft gewonnen en altijd is blijven doen waar hij goed in was.

  Poëzie en gelaagdheid
  Jan Roelands werk schreeuwt niet om aandacht. Daar is het te subtiel voor, en te precies. Hij schildert voorwerpen die hij vereenvoudigd weergeeft: wc-papier, een hamer, een tafel, een palet met een penseel. Gestileerde vormen die zweven tussen figuratie en abstractie. De weergave van een eend in drie cirkels en een driehoek getuigt van moed, maar ook van humor. De verfhuid geeft blijk van het langdurige proces dat de schilder met het doek heeft doorgemaakt. De poëzie en gelaagdheid van zijn werk wordt door een grote groep bewonderaars gewaardeerd. ‘
  Meer informatie : www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/jan-roeland/