Warm bezoek aan het verrassende stadhuis van Den Haag - Ideeën - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 03-03-2015

  Warm bezoek aan het verrassende stadhuis van Den Haag

  03-03-2015

  Warm bezoek aan het verrassende stadhuis van Den Haag

  Warm bezoek aan het verrassende stadhuis van Den Haag

   Warm bezoek aan het verrassende stadhuis van Den Haag

  Onlangs ben ik weer naar Den Haag geweest. Nu stond eindelijk het stadhuis op mijn programma. Absoluut een omweg waard, om in Michelin-termen te spreken! Mijn nicht Charlotte werkt daar en had me uitgenodigd.

   Opvallend ontwerp van Amerikaanse architect Richard Meier

  Het  stadhuis is een ontwerp van de Amerikaanse architect Richard Meier. Die keuze deed indertijd wel wat stof opwaaien. Niet alleen omdat geen Nederlandse architect was gekozen, maar ook vanwege het toch wel opvallende ontwerp.

   Met het stadhuiscomplex ontwierp Meier een deel van het vernieuwde stadscentrum van Den Haag bestaande uit winkels, kantoren, een bibliotheek, een ondergrondse parkeergarage en met als middelpunt het nieuwe stadhuis. Hij hield daarbij rekening met het oude gedeelte van het centrum en heeft het nieuwe gedeelte er best goed  ingepast.

  Omdat het allemaal zo wit is en toch wel contrasteert met de omgeving, noemden de  inwoners van Den Haag het vroeger ook wel het IJspaleis.  

  Een enorm glazen atrium

  De stadhuis bestaat uit twee lange kantoorvleugels van elf verdiepingen hoog, die de begrenzing vormen van een daartussen gelegen met glas overkapt atrium. Het is een van de grootste van Europa. De ruimte bevat twee liftschachten die via loopbruggen zijn verbonden met de kantoren op de verschillende verdiepingen.  Echt adembenemend als je vanaf de loopbrug op de elfde etage naar beneden kijkt!
  De begane grond en de eerste verdieping van het atrium zijn overigens openbaar toegankelijk. Daar heb je de receptie, de afdeling burgerzaken, de best wel aparte trouwzaal en een paar gezellige horecagelegenheden.

   Een verrassend, warm stadhuis!

  Dat stadhuis, waar ik op een of andere manier altijd voorbij ben gelopen, was voor mij dus een echte verrassing. Van buiten en binnen zijn de gebouwen helemaal wit en met die enorme binnenruimte. Maar met alle activiteiten in dat gigantische atrium, toch warm en vol reuring! Met op de begane grond een gezellige horecagelegenheid met een groot terras.

   In de kantoorvleugels heb je verschillende plekken waar de ambtenaren kunnen lunchen, koffie- of thee kunnen drinken of werkoverleg houden. Heel praktisch ingericht, maar ook warm en licht. Gaf me een goed gevoel, toen ik er rond liep! Functionaliteit én warmte kunnen dus echt samen gaan.

   Voor mij dus echt een warm bezoek aan het verrassende stadhuis van Den Haag. Het is beslist geen ijspaleis en een absolute aanrader.