Haagse zaterdag: Mondriaan en nieuwe haring - Ideeën - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 31-07-2012

  Haagse zaterdag: Mondriaan en nieuwe haring

  31-07-2012

  Haagse zaterdag: Mondriaan en nieuwe haring

  Haagse dag: Mondriaan bij Gemeentemuseum en Nieuwe Haring bij Simonis

  Vorige zaterdag had ik een heerlijke Haagse dag met schilderkunst en eten.
  Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft nu in het zomerseizoen een paar mooie deeltentoonstellingen, die me raakten. En ik kwam toevallig daar ook nog werk van mijn eigen dochter tegen!
  Verder ben ik naar  Scheveningen Haven gegaan voor nieuwe haring en een korenwijn bij Simonis. De kustversteviging bij Scheveningen is bijna klaar: schitterend en functioneel. Heb een wandeling langs de nieuwe en goed ingerichte promenade gemaakt. Tot slot een bezinningsdrankje op het Plein achter de Tweede Kamer. Zou dat helpen?


  Berlage: genieten!
  Precies om elf uur stond voor de ingang van het schitterende gebouw van het Gemeentemuseum in Den Haag. Zowel binnen als buiten geniet ik iedere keer van de prachtige eenvoudige architectuur en strakke, maar toch uitnodigende, inrichting. Allemaal van Berlage. Ik kwam voor enkele van de nieuwe deeltentoonstellingen, die zeer de moeite waard bleken.

  ‘Ontdek het moderne’ werkte bij mij!
  Ik had altijd moeite met het Modernisme of de Moderne kunst. Los even van de verschillende stromingen. Al kijkend en lezend  begin ik dingen een beetje te snappen en te waarderen. De tentoonstelling ‘Ontdek het moderne’ brengt me meer dan een heel stuk verder.

  Ik zag werken van topkunstenaars als Claude Monet, Wassily Kandinsky, Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Francis Bacon, Constant en Louise Bourgeois.
  Er is voor een thematische en geen chronologische opstelling gekozen.
  Thema’s met onderwerpen als stilstand en beweging, kind en wildeman, traditie en experiment en spel en utopie. Wel even wennen, maar daardoor begrijp en waardeer ik sommige werken en schilders veel meer.

  Meesters uit het Mauritshuis
  Ruim honderd topstukken uit de collectie van het Mauritshuis hangen voor een periode van bijna twee jaar in het Gemeentemuseum.  Ik heb genoten van  meesterwerken als De stier van Paulus Potter, Gezicht op Delft van Johannes Vermeer en De anatomische les van Dr Nicolaas Tulp van Rembrandt van Rijn. Ik vond het trouwens heel spannend om die werken eens in de totaal andere omgeving te mogen zien dan het Mauritshuis!

  Mondriaan en de Stijl: zo veelzijdig!
  Mondriaan en de Stijl kende ik eigenlijk niet goed. Terwijl het de belangrijkste Nederlandse bijdrage aan de moderne kunst is in Europa. Dat word me wel heel duidelijk  door deze nieuwe presentatie. Ik lees daar onder meer :’Zonder De Stijl hadden de Westerse woning, de straat én de stad er heel anders uit gezien. Bovendien inspireert de groep rond Piet Mondriaan en Theo van Doesburg kunstenaars, vormgevers en architecten tot op de dag van vandaag. Het belang van de groep is moeilijk te overschatten; zij speelt een centrale rol in de Europese avant-garde’. Naast Piet Mondriaan zijn Theo van Doesburg, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld en Georges Vantongerloo de belangrijkste vertegenwoordigers van de Stijl.

  Terwijl ik geboeid rond liep, hoorde ik een uitzending van De Klokhuis over De Stijl van mijn dochter! Die heeft namelijk een reeks t.v.-programma’s gemaakt in het kader van De Canon van Nederland.

  De essentie van De Stijl was een nieuwe kunstvorm te vinden die volledig inzetbaar was in de samenleving. Ze wilden een ‘Totaalkunstwerk’ maken. Met het gebruik van de heldere, primaire kleuren maakten zij kunstwerken die levendig, vrij en vrolijk waren. En dat zag ik allemaal in de vorm van schilderijen, straatbeelden, ontwerpen en foto’s van huizen en zelfs theedoeken. Indrukwekkend, boeiend en van deze tijd: een hele reeks uitingen, die inderdaad een totaal beeld vormen.

  Tot slot heb ik nog gekeken naar ‘Goud uit Java- Zilver uit Batavia’. De gouden sieraden uit de Javaanse hofcultuur waren voor mij ontroerend van schoonheid.
  Een bezoek aan het Gemeentemuseum in Den Haag is deze zomer meer dan de moeite waard.
  Meer informatie? 
  www.gemeentemuseum.nl
  www.simonisvis.nl