Bevriende Vlaamse meesterschilders en St. Martens-Latem - Ideeën - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 06-02-2010

  Bevriende Vlaamse meesterschilders en St. Martens-Latem

  06-02-2010

  Bevriende Vlaamse meesterschilders en St. Martens-Latem

  Najaar 2008 ben ik naar de tentoonstelling ‘Bevriende meesterschilders, Gustave van de Woestyne en Valerius de Saedeleer’ geweest in het Scheringa Museum voor Realisme. Jammer, dat het gesloten is. Het was de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van het werk van die grote Vlaamse meesters uit de twintigste eeuw. Mij fascineerde en ontroerde de landschappen van de Saedeleer met die prachtige belichting en verstilling. Van de Woestyne boeide me met zijn beeld van ‘De papeter’.
  De twee zijn bevriend geraakt in het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem, gelegen aan de Leie, niet ver van Gent. En ik heb een band met dat dorp!
  Mijn eerste kennismaking was voorjaar 2006. Heb toen langs de prachtige, meanderende Leie gewandeld en vanuit de waterkant naar het dorp gekeken. Schitterend.
  Ben begin van dit jaar weer terug geweest naar die omgeving: blijft prachtig in elk seizoen. Je voelt nog de sfeer van de schilderijen van de Saedeleer, die aan de rand van het dorp aan de Leie woonde. Meer dan een bezoek waard!