Kunst in de Keuken

Blog

 • 06-02-2010

  Bevriende Vlaamse meesterschilders en St. Martens-Latem

  06-02-2010

  Bevriende Vlaamse meesterschilders en St. Martens-Latem

  Najaar 2008 ben ik naar de tentoonstelling ‘Bevriende meesterschilders, Gustave van de Woestyne en Valerius de Saedeleer’ geweest in het Scheringa Museum voor Realisme. Jammer, dat het gesloten is. Het was de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van het werk van die grote Vlaamse meesters uit de twintigste eeuw. Mij fascineerde en ontroerde de landschappen van de Saedeleer met die prachtige belichting en verstilling. Van de Woestyne boeide me met zijn beeld van ‘De papeter’.
  De twee zijn bevriend geraakt in het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem, gelegen aan de Leie, niet ver van Gent. En ik heb een band met dat dorp!
  Mijn eerste kennismaking was voorjaar 2006. Heb toen langs de prachtige, meanderende Leie gewandeld en vanuit de waterkant naar het dorp gekeken. Schitterend.
  Ben begin van dit jaar weer terug geweest naar die omgeving: blijft prachtig in elk seizoen. Je voelt nog de sfeer van de schilderijen van de Saedeleer, die aan de rand van het dorp aan de Leie woonde. Meer dan een bezoek waard!

 • 23-08-2011

  Henk’s Den Haag van augustus: Mesdag, Blooming en Zebedeus.

  23-08-2011

  Henk’s Den Haag van augustus: Mesdag, Blooming en Zebedeus.

  Henk’s Den Haag van augustus:  Mesdag, Blooming en Zebedeus.

  Ben net naar Den Haag geweest. Het Museum Mesdag is weer open. Heet nu trouwens ‘De Mesdag Collectie’. Het statige huis van Mesdag en z’n vrouw Sientje is prachtig heringericht met behoud van de oude allure.
  Eerst even snel kijken naar nieuwe dingen in het Gemeentemuseum  ( gebouw van Berlage blijf een belevenis) en toen wandelend naar de Laan van Meerdervoort.
  Daar uiteraard eerst de lunch in Cafe Blooming, een heerlijke tent. Een aanrader!
  Toen naar het huis van Mesdag. Heel overzichtelijk zie je een selectie van hun collectie met nadruk op de School van Barbizon en de Haagse School. Toegankelijker geworden, met een bijna perfecte uitleg met tekstblokken, foto’s en videos! Jammer dat de stillevens niet meer in de huidige selectie zitten.
  Zag overigens nog een foto van Mesdag en schilders uit zijn tijd met ook Willem Roelofs jr. Dat was leuk: van hem heb ik mooie stilllevens.

  De prachtige tuin –zeg maar park- doorgewandeld. Je kijkt uit op het Vredespaleis.
  Einde middag uiteraard naar Zebedeus naast de Grote Kerk – hartje stad- . Op het mooie terras bij gebabbeld met een meer dan goede kennis. Zo was Den Haag weer goed!

  Meer info?  www.demesdagcollectie.nlwww.cafeblooming.nlwww.zebedeus.nl ,   en mijn  schilderijen van Roelofs op www.kunstindekeuken.nl/collectie

 • 07-11-2011

  Dali ontmoet Vermeer in Mauritshuis

  07-11-2011

  Dali ontmoet Vermeer in Mauritshuis

  ‘Dali ontmoet Vermeer. Moderne meesters te gast’  Nog tot en met 11 december in het Mauritshuis in Den Haag.
  Vorige week naar Den Haag geweest naar onder het Mauritshuis. Daar  zijn werken van ‘nieuwe’ meesters te zien naast gelijk geaarde werken van oude meesters. Indrukwekkend en verrassend.
  Dali bijvoorbeeld , ontmoet daar Vermeer. De meester ,waar Dali een enorme bewondering voor had en ging in 1962 op bedevaart naar Vermeer in het Mauritshuis.

  Ik was in het late voorjaar naar Figueres én naar zijn woonhuis in Port Ligat. Een soort bedevaart. Nu begrijp ik de werken van Dali veel beter en waardeer die nog meer. Overigens culinair hoef je daar ook niks te missen: Hotel Empodã in Figueres! Een bijzonder goede keuken, maar ook een uitermate deskundige en vriendelijke bediening.

  Mij intrigeerde de werken van Vermeer en Dali: ‘Meisje met de parel’ en ‘Paar met hoofd in de wolken’. De overeenkomsten tussen de twee werken,vooral ook qua kleurstelling en sfeer, zijn heel duidelijk. Samen zijn de werken voor mij nog mooier. Als dat al mogelijk is….

  Kijk ook op : www.mauritshuis.nl

 • 28-03-2012

  29 april : asperges eten in Wassenberg

  28-03-2012

  29 april : asperges eten in Wassenberg

  Met ‘Tuin van de Smaak / Esscultuur an der Rur’ lekker, puur en eerlijk asperges eten zondag 29 april  In Wassenberg!
   "Tuin van de Smaak - Esskultur an der Rur" organiseert samen met het Slow Food convivium Aachen en Limburg een asperge-diner op zondag 29 april om 17.00 uur bij Landhaus Brenders in het mooie centrum van Wassenberg ( net over de grens bij Roerdalen/Herkenbosch).
  "Tuin van de Smaak - Eßkultur an der Rur" is een samenwerking van Limburgse en Duitse Slowfood-leden en geïnteresseerde fijnproevers uit het Nederlands - Duitse grensgebied van Roerdalen en Wassenberg. De groep voelt zich door het verloop van de Roer  en de Meinweg en de mooie streekproducten nauw verbonden.

  De asperge is een heel bekend seizoensproduct uit deze regio. Daarom heeft de groep als een van de eerste activiteiten een "grenzeloos goed" asperge menu samengesteld.
  Dit menu wordt gecombineerd met producten uit de Roer-Regio,  zoals een regionale ham, biologische aardappelen, speciale mosterd, Limburgse stroop, confitures van vruchten die alleen in dit gebied voorkomen, regionale wijn en likeur.
  Verder is er – bij voldoende belangstelling- voorafgaand aan het diner om 15.00 uur een wandeling door de aspergevelden en een bezoek aan een asperge boerderij.
  De kosten van het grenzenloze menu zijn slechts  € 25,-- per persoon (exl. consumpties) . U kunt u opgeven bij het secretariaat van Slow Food Limburg, 
  slowfoodlimburg@yahoo.com
  Kijk ook op  www.landhausbrender.de 

 • 14-06-2012

  Stil even, Beugeltje en nog niet De Librije

  14-06-2012

  Stil even, Beugeltje en nog niet De Librije

  Rijke stadskern Zwolle,  Stil Even,  t Beugeltje en (nog) niet De Librije!
  ‘Stil even, gouden eeuw tot nu’,  een tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Zwolle.  Aanleiding was het boek ‘ Stil de tijd ‘van Joke J. Hermsen over de verhoudding tussen ‘kloktijd’ en ‘innerlijke tijd’.
  Stil even: letterlijk weg van de drukte van alle dag. Je ziet werken die tijd vragen om ze te pakken te krijgen, stillevens om stil bij te staan of zaken die het tijdsbeeld onderzoeken.
  Voor mij persoonlijk stilstaan bij  het  ‘eerlijke’ kleurige stilleven van Charley Toorop bijna naast het pronk stilleven van Willem Kalf. Prachtig in hun verschillen.

  Vergeet zeker niet het van oorsprong 16de-eeuwse Drostenhuis, direct naast deze tentoonstelling, te bewonderen. Met op de bovenste verdiepingen nog veel over de geschiedenis van Zwolle en de omgeving. Een zinvolle pas op de plaats. Of zoals William Faulkner schreef: ‘Pas als de klokken zwijgen, komt de ware tijd tot leven’.

  Overigens hebben wij die echte tijd ook tot leven gebracht op het prachtige terras aan het water bij Café ’t Beugeltje ( in de Wijndragerstoren) met beugelflessen Grolsch  ( jammer: dat heerlijke bittertje is eruit gebrouwen). met mooie bitterballen van sukadevlees.
  Zwolle met zijn compacte middeleeuwse stadskern  is ook zonder bezoek aan De Librije meer dan een omweg waard!

  ‘Stil even’, Stedelijk Museum in Zwolle Melkmarkt 41; de tentoonstelling is nog tot 13 augustus 2012, kijk op www.stedelijkmuseumzwolle.nl

 • 26-07-2012

  Impressionisme, bloemen van betekenis en oesters: een Amsterdamse zaterdag.

  26-07-2012

  Impressionisme, bloemen van betekenis en oesters: een Amsterdamse zaterdag.

  Impressionisme, bloemen van betekenis en oesters: een Amsterdamse zaterdag.


  ‘Impressionisme, sensatie en inspiratie’ in de Hermitage, ‘Geloof in de natuur, bloemen van betekenis’ in het Bijbelsmuseum en allerlei oesters op de Noordermarkt. Dat was mijn Amsterdamse zaterdag. De mooie grachten vormden de verbindende schakel. Een kort verslag over emotie, helderheid en proeven.

  De sensatie van toen en mijn emotie van nu.
  De titel van de tentoonstelling ‘Impressionisme, sensatie & inspiratie’ in de Hermitage bleek voor mij een regelrechte treffer. Je ziet naast elkaar de werken van Impressionistische schilders en hun –duidelijk- traditionele tijdgenoten. Nu kan ik me helemaal voorstellen dat de werken van Monet, Renoir en Pissarro of Sisley toen voor sensatie zorgden. Maar ook, dat andere kunstenaars er door werden geïnspireerd. Ikzelf werd emotioneel geroerd door die contrasten en mijn liefde voor het Impressionisme is weer bevestigd.

  Betekenis bloemstillevens is me nu duidelijk
  Mijn volgende doel was het Bijbelsmuseum in een prachtig pand aan de Herengracht met ‘Geloof in de natuur, bloemen van betekenis’. Kern van de tentoonstelling is een verzameling van 13 prachtige bloemstillevens uit de Gouden Eeuw. Voor mij werden de verschillende betekenissen van die werken nu heel duidelijk en kregen betekenis. De bekende gastconservator Sam Segal heeft dat  met begrijpelijke teksten en tekeningen uitgelegd en ook de verbinding gelegd naar het heden.

  In de mooie, rustige binnentuin van dit17de eeuwse grachtenpand heb ik lekker wat gegeten. Kijkend naar een paar stoere dierenkoppen van mergel, begroeid met mos, grillige bomen en strakke waterpartijen. Die plek moeten we geheim houden!

  Allerlei oesters en veel toeristen op de Noordermarkt
  Bij een Amsterdamse zaterdag hoort voor mij even een bezoek aan de Noordermarkt. Met heerlijke streekproducten: groenten, kazen, paddenstoelen, brood en vis!
  Bij ‘Goede Vissers’ hadden ze dit keer ook verschillende soorten oesters , die ik ben gaan proeven. Heerlijk!
  Het was wel erg druk op de markt met wat veel toeristen. Volgende keer ga ik ook eens naar die andere markten in Amsterdam…

  Meer weten? www.hermitage.nl    ,  www.bijbelsmuseum.nl en www.goedevissers.nl

 • 31-07-2012

  Haagse zaterdag: Mondriaan en nieuwe haring

  31-07-2012

  Haagse zaterdag: Mondriaan en nieuwe haring

  Haagse dag: Mondriaan bij Gemeentemuseum en Nieuwe Haring bij Simonis

  Vorige zaterdag had ik een heerlijke Haagse dag met schilderkunst en eten.
  Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft nu in het zomerseizoen een paar mooie deeltentoonstellingen, die me raakten. En ik kwam toevallig daar ook nog werk van mijn eigen dochter tegen!
  Verder ben ik naar  Scheveningen Haven gegaan voor nieuwe haring en een korenwijn bij Simonis. De kustversteviging bij Scheveningen is bijna klaar: schitterend en functioneel. Heb een wandeling langs de nieuwe en goed ingerichte promenade gemaakt. Tot slot een bezinningsdrankje op het Plein achter de Tweede Kamer. Zou dat helpen?


  Berlage: genieten!
  Precies om elf uur stond voor de ingang van het schitterende gebouw van het Gemeentemuseum in Den Haag. Zowel binnen als buiten geniet ik iedere keer van de prachtige eenvoudige architectuur en strakke, maar toch uitnodigende, inrichting. Allemaal van Berlage. Ik kwam voor enkele van de nieuwe deeltentoonstellingen, die zeer de moeite waard bleken.

  ‘Ontdek het moderne’ werkte bij mij!
  Ik had altijd moeite met het Modernisme of de Moderne kunst. Los even van de verschillende stromingen. Al kijkend en lezend  begin ik dingen een beetje te snappen en te waarderen. De tentoonstelling ‘Ontdek het moderne’ brengt me meer dan een heel stuk verder.

  Ik zag werken van topkunstenaars als Claude Monet, Wassily Kandinsky, Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Francis Bacon, Constant en Louise Bourgeois.
  Er is voor een thematische en geen chronologische opstelling gekozen.
  Thema’s met onderwerpen als stilstand en beweging, kind en wildeman, traditie en experiment en spel en utopie. Wel even wennen, maar daardoor begrijp en waardeer ik sommige werken en schilders veel meer.

  Meesters uit het Mauritshuis
  Ruim honderd topstukken uit de collectie van het Mauritshuis hangen voor een periode van bijna twee jaar in het Gemeentemuseum.  Ik heb genoten van  meesterwerken als De stier van Paulus Potter, Gezicht op Delft van Johannes Vermeer en De anatomische les van Dr Nicolaas Tulp van Rembrandt van Rijn. Ik vond het trouwens heel spannend om die werken eens in de totaal andere omgeving te mogen zien dan het Mauritshuis!

  Mondriaan en de Stijl: zo veelzijdig!
  Mondriaan en de Stijl kende ik eigenlijk niet goed. Terwijl het de belangrijkste Nederlandse bijdrage aan de moderne kunst is in Europa. Dat word me wel heel duidelijk  door deze nieuwe presentatie. Ik lees daar onder meer :’Zonder De Stijl hadden de Westerse woning, de straat én de stad er heel anders uit gezien. Bovendien inspireert de groep rond Piet Mondriaan en Theo van Doesburg kunstenaars, vormgevers en architecten tot op de dag van vandaag. Het belang van de groep is moeilijk te overschatten; zij speelt een centrale rol in de Europese avant-garde’. Naast Piet Mondriaan zijn Theo van Doesburg, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld en Georges Vantongerloo de belangrijkste vertegenwoordigers van de Stijl.

  Terwijl ik geboeid rond liep, hoorde ik een uitzending van De Klokhuis over De Stijl van mijn dochter! Die heeft namelijk een reeks t.v.-programma’s gemaakt in het kader van De Canon van Nederland.

  De essentie van De Stijl was een nieuwe kunstvorm te vinden die volledig inzetbaar was in de samenleving. Ze wilden een ‘Totaalkunstwerk’ maken. Met het gebruik van de heldere, primaire kleuren maakten zij kunstwerken die levendig, vrij en vrolijk waren. En dat zag ik allemaal in de vorm van schilderijen, straatbeelden, ontwerpen en foto’s van huizen en zelfs theedoeken. Indrukwekkend, boeiend en van deze tijd: een hele reeks uitingen, die inderdaad een totaal beeld vormen.

  Tot slot heb ik nog gekeken naar ‘Goud uit Java- Zilver uit Batavia’. De gouden sieraden uit de Javaanse hofcultuur waren voor mij ontroerend van schoonheid.
  Een bezoek aan het Gemeentemuseum in Den Haag is deze zomer meer dan de moeite waard.
  Meer informatie? 
  www.gemeentemuseum.nl
  www.simonisvis.nl

 • 14-08-2012

  Top proeverij Limburgse stropen op Kasteel Vaeshartelt

  14-08-2012

  Top proeverij Limburgse stropen op Kasteel Vaeshartelt

  Topproeverij Limburgse stropen op Kasteel Vaeshartelt zondag 2 september

  Op zondag 2 september is een topproeverij van Limburgse stropen op Kasteel Vaeshartelt in Maastricht. Een unieke kans om kennis te maken met de Herfskeuning  van het Slow Food presidium Limburgse Stroop. Het proefpanel bestaat onder meer uit o.m. gouverneur Theo Bovens, vinoloog Eric Sauter, artistiek directeur Guido Wevers en enkele topkoks als Bart Ausems en Wiel Rekko. De bijeenkomst is van 10.00 uur tot 11.00 uur.

  U kunt zich tot 28 augustus opgeven bij:

  organisatie@limburgpreuvefestival.nl

  Meer weten? info@kunstindekeuken.nl

 • 02-08-2013

  Malle Babbe gezien en geproefd...

  02-08-2013

  Malle Babbe gezien en geproefd...

  Malle Babbe gezien en geproefd in Haarlem!
  Wat een heerlijke stad…..

  Was eindelijk weer even in Haarlem. Wilde Frans Hals weer ondergaan, oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan en dat kon in het Frans Halsmuseum.
  Genoot van zijn meesterlijke portretten van een vrolijk lachende jongen tot de toch wel wat droevige Malle Babbe.

  Heb ook een mooie Malle Babbe, een heerlijk ‘dunkel weissen’ gedronken in de Jopen Kerk, waar de Jopen brouwerij en een schitterend, gezellig grand-café-achtige eet- ,drink- en proeflokaal zijn gevestigd. En natuurlijk het gagelbier!
  Eindelijk ook het museum De Hallen aan de Grote Markt bezocht. Zeer de moeite waard. Wat is Haarlem een heerlijke stad!
  Kijk ook op  www.jopen.nl 

 • 15-08-2013

  Proeverij Kunst in de Keuken bij Haagse Hoogvliegers

  15-08-2013

  Proeverij Kunst in de Keuken bij Haagse Hoogvliegers

  25 oktober - Proeverij Kunst in de Keuken
  In samenwerking met de Haagse Hoogvliegers
  25 oktober, 15.30 tot ± 19 uur: Kunst in de Keuken - Proeverij aan de hand van Gastronomische Stillevens.

  Keukenkunstenaar Henk Hoogakker vertelt een bevlogen verhaal over 2000 jaar kunst en gastronomie. Aan de hand van gastronomische stillevens brengt Henk je de kunst van het genieten bij en schenkt hij aandacht aan ‘weten-wat-je-eet’, hoffelijkheid en gastvrijheid. Topkok Michiel de Bruijn onderstreept het verhaal met de presentatie van 5 gerechtjes. Gastvrij onthaal voor en door fijnproevers op het hoogste niveau.
  Locatie: Proeflokaal Chefs On Tour – Binck 36, Den Haag
  Deelnemers: minimaal 20 en maximaal 30
  Toegang: € 60 (incl. 5 proeverijtjes, verhaal, btw), enkel bij vooraf aanmelding voor 20/10.

  www.kunstindekeuken.nl   / www.chefsontour.nl

  Aanmelden: Henk Hoogakker - info@kunstindekeuken.nl

  Henk Hoogakker over de Haagse Hoogvliegers:
  “Petra Hiemstra -Praktijk voor professioneel focus-, een goede kennis en oud-collega, vertelde mij over haar plannen met Haagse Hoogvliegers toen ik laatst weer een dagje in Den Haag was. De ‘Haagse Hoogvliegers’ is een club leuke, creatieve mensen uit Den Haag én daarbuiten. Het zijn maatschappelijk betrokken ondernemers, bestuurders en professionals met een sterke innerlijke drive om zich maximaal te ontplooien en daarbij bovengemiddeld snelle (beeld)denkers en doeners. Bij Haagse Hoogvliegers vind je een platform waar je relevante mensen kunt ontmoeten. Mensen die ervoor openstaan elkaars dromen een stap verder te brengen. Een plek waar je energie brengt én krijgt, waar je (zeer) betaalbaar kunt investeren in het vergroten van je persoonlijk leider- en meesterschap door verdiepende workshops én waar je nieuw werk kunt lanceren. 

  Chefs on Tour en Kunst in de Keuken
  Ik was erg enthousiast over haar verhaal en wilde graag meedoen met een workshop over zien, proeven en beleven van gastronomische stillevens. Aan de muur en op je bord! Petra Hiemstra heeft mij toen  in contact gebracht met Michiel de Bruijn, topkok/ Chefs on Tour, met een schitterend proeflokaal in Binck 36 in Den Haag. Samen hebben we een proeverij ontwikkeld voor 25 oktober. Michiel is een meester in het koken met volle smaken en het (leren) ervaren van een ultieme smaakbeleving.

  ‘Kunst in de Keuken’ vormt daarmee dit jaar één onderdeel in het totale programma van masterclaesses en workshops van de Haagse Hoogvliegers en daar heb Michiel en ik enorm veel zin in! ”

 • 12-09-2013

  Smaakmakende proeverij Kunst in de Keuken 25 oktober

  12-09-2013

  Smaakmakende proeverij Kunst in de Keuken 25 oktober

  Kunst in de keuken: Smaakmakende proeverij van gastronomische stillevens aan de muur en op het bord en ‘de kunst van het genieten’ op 25 oktober in Den Haag

  Een mooi programma met topkok Michiel de Bruijn –Chefs on Tour en keukenkunstenaar Henk Hoogakker.
  In samenwerking met Petra Hiemstra van Haagse Hoogvliegers.
  Michiel en ik zullen daarbij focussen op bewust worden, de tijd nemen en het proeven en genieten.
  Van het plaatje op je bord en aan de muur, van de tafel en van je tafelgenoten. De rode draad is een reeks korte verhalen door mij over kunst en gastronomie, lekker-puur-eerlijk en het gastronomisch stilleven.
  Met vijf mooie gerechtjes en bijpassende drankjes van topkok Michiel de Bruijn, die ook zal vertellen over zijn passie voor smaak.
  Het is op vrijdag 25 oktober van half vier tot zeven op de mooie locatie van Michiel de Bruijn in het gebouw Binck 36 ( www.chefsontour.nl) in Den Haag, vlak bij het Centraal Station.

  U kunt zich aanmelden via info@kunstindekeuken.nl . De kosten zijn €60,-- per persoon (alles inbegrepen).

 • 22-01-2015

  Galerie Marie en Ophelia

  22-01-2015

  Galerie Marie en Ophelia

   Galerie Marie en Ophelia in Schipperskerk

  Eergisteren ben ik met  vrienden van Freundship op bezoek mogen komen bij de kunstenares Marieke Russel en haar echtgenoot Pierre Coumans in Schipperskerk, een deel van de vroegere gemeente Born.

  Zij heeft haar galerie Marie en haar ateliers in die sfeervolle Schipperskerk. Een ongelofelijke, mooie ervaring. Het kunstwerk dat er voor mij uitsprong, was haar wandkleed over Ophelia, een thema uit Hamlet van Shakespeare. Marieke is daarbij duidelijk geïnspireerd door de Prerafaëlieten.  Een schilder uit die groep, John Everett Millais had dezelfde inspiratie. En zijn werk 'Orfelia' had ik eerder gezien in het Gemeentemuseum in Den Haag in 2009.

  Het wandkleed van Marieke uitgevoerd in zijde maakte op mij echter nog meer indruk.Gevoelig en ontroerend, ook door de kleurwerking van de zijde.

  Kijk zelf maar: http://www.mariekerussel-art.nl/wandkleden/ophelia.jpg

   En dat was  slechts één van de vele kunstwerken van Marieke Russel die me daar in Schipperskerk beroerde. 

 • 18-02-2015

  Ik ben verliefd op Louise!

  18-02-2015

  Ik ben verliefd op Louise!

   Ik ben verliefd op Louise!

  Gisteren is het echt gebeurd in het Haagse Mauritshuis. Misschien kwam het ook doordat ik eerst in het fraaie witte stadhuis van ’s Gravenhage ook de trouwzaal had mogen zien! Daarna wandelde ik naar het Mauritshuis voor het bekijken van een deel van de beroemde Frick Collectie.

  Ik ging speciaal voor een schilderij van Jean-Auguste-Dominique Ingres. Ik verheugde me op zijn portret van Louise, Comtesse d’Haussonville. Het was nog mooier dan verwacht . Ingres schildert haar niet zoals tot die tijd (1845) gebruikelijk was bij vrouwenportretten. Gedwee lachend, een opgedrongen beeld van huiselijk geluk.

  Neen, hij verbeeldt haar zoals ze was. Zelfbewust, mysterieus en van een sensuele schoonheid. Ik heb ongebruikelijk lang met ingehouden adem voor haar gestaan: ik ben –geloof ik- verliefd op Louise!

  Een absolute aanrader.

   Kijk ook op  www.mauritshuis.nl

   

 • 19-02-2015

  Rino Stefano Tagliaterro: Beauty

  19-02-2015

  Rino Stefano Tagliaterro: Beauty

  Videokunst, die boeit en ontroert...

   www.dailymail.co.uk/news/article-2541180/Watch-paintings-come-life-Artist-totally-transforms-classic-works-animating-using-computer-wizardry.html

   

  Een absolute aanrader, met dank aan #MuseumaanhetVrijthof 

   

 • 03-03-2015

  Warm bezoek aan het verrassende stadhuis van Den Haag

  03-03-2015

  Warm bezoek aan het verrassende stadhuis van Den Haag

   Warm bezoek aan het verrassende stadhuis van Den Haag

  Onlangs ben ik weer naar Den Haag geweest. Nu stond eindelijk het stadhuis op mijn programma. Absoluut een omweg waard, om in Michelin-termen te spreken! Mijn nicht Charlotte werkt daar en had me uitgenodigd.

   Opvallend ontwerp van Amerikaanse architect Richard Meier

  Het  stadhuis is een ontwerp van de Amerikaanse architect Richard Meier. Die keuze deed indertijd wel wat stof opwaaien. Niet alleen omdat geen Nederlandse architect was gekozen, maar ook vanwege het toch wel opvallende ontwerp.

   Met het stadhuiscomplex ontwierp Meier een deel van het vernieuwde stadscentrum van Den Haag bestaande uit winkels, kantoren, een bibliotheek, een ondergrondse parkeergarage en met als middelpunt het nieuwe stadhuis. Hij hield daarbij rekening met het oude gedeelte van het centrum en heeft het nieuwe gedeelte er best goed  ingepast.

  Omdat het allemaal zo wit is en toch wel contrasteert met de omgeving, noemden de  inwoners van Den Haag het vroeger ook wel het IJspaleis.  

  Een enorm glazen atrium

  De stadhuis bestaat uit twee lange kantoorvleugels van elf verdiepingen hoog, die de begrenzing vormen van een daartussen gelegen met glas overkapt atrium. Het is een van de grootste van Europa. De ruimte bevat twee liftschachten die via loopbruggen zijn verbonden met de kantoren op de verschillende verdiepingen.  Echt adembenemend als je vanaf de loopbrug op de elfde etage naar beneden kijkt!
  De begane grond en de eerste verdieping van het atrium zijn overigens openbaar toegankelijk. Daar heb je de receptie, de afdeling burgerzaken, de best wel aparte trouwzaal en een paar gezellige horecagelegenheden.

   Een verrassend, warm stadhuis!

  Dat stadhuis, waar ik op een of andere manier altijd voorbij ben gelopen, was voor mij dus een echte verrassing. Van buiten en binnen zijn de gebouwen helemaal wit en met die enorme binnenruimte. Maar met alle activiteiten in dat gigantische atrium, toch warm en vol reuring! Met op de begane grond een gezellige horecagelegenheid met een groot terras.

   In de kantoorvleugels heb je verschillende plekken waar de ambtenaren kunnen lunchen, koffie- of thee kunnen drinken of werkoverleg houden. Heel praktisch ingericht, maar ook warm en licht. Gaf me een goed gevoel, toen ik er rond liep! Functionaliteit én warmte kunnen dus echt samen gaan.

   Voor mij dus echt een warm bezoek aan het verrassende stadhuis van Den Haag. Het is beslist geen ijspaleis en een absolute aanrader.

 • 13-08-2015

  More Sweetly Play the Dance in Eye: diepe ontroering!

  13-08-2015

  More Sweetly Play the Dance in Eye: diepe ontroering!

   ‘More Sweetly Play the Dance’ van William Kentridge in Eye,

  Stille, ontroerde bewondering.

  Achter het Centraal Station in Amsterdam even het pontje pakken naar Eye, het filmmuseum. En in stille, ontroerde bewondering kijken naar het werk dat Kentridge speciaal voor Eye ontwikkelde.

  Op een 45 meter lange wand ( Eye noemt dat een fries; alleen hier bewegen de figuren ook….) zie je, hoor je, ervaar je een eindeloze optocht van talloze figuren. Die vormen samen enorm veelzijdig beeld van mensen op weg. Op de vlucht voor honger, oorlog en ziekte. Een indrukwekkende processie, die mij droevig en hoopvol stemde. Ik ben twee keer gaan kijken en zou nog wel een keer willen gaan.  Zowel om de diepe  emoties, die het bij me oproept, als om de bewondering voor die veelzijdige kunstenaar William Kentridge.

  Je kunt nog gaan  tot en met 30 augustus. Geniet dan ook even van het schitterende terras met uitzicht over het IJ naar de oude stad Amsterdam.

   www.eyefilm.nl/kentridge

 • 02-10-2015

  Een lekkere luie zondagmiddag 15 november op Kasteel Daelenbroeck!

  02-10-2015

  Een lekkere luie zondagmiddag 15 november op Kasteel Daelenbroeck!

   Een lekkere luie zondagmiddag 15 november op  Kasteel Daelenbroeck!

   Zin in een luie zondagnamiddag? Kom proeven van kunst in de keuken.
  Kasteel Daelenbroeck en Kunst in de Keuken organiseren op zondag 15 november van 15.00 tot 19.00 uur een lekkere luie zondagnamiddag in Herkenbosch.
  Heerlijk genieten en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen.
  Spannend? Stil-leven kan altijd nog!

  Gastronomie en schilderkunst
  Proeven, ruiken, voelen en zien. De overeenkomst tussen het gastronomisch stilleven en goed eten en drinken. Daar draait het om bij de samenwerking tussen Ger Meijers en chefkok Gregory Bodegom van Kasteel Daelenbroeck en Henk Hoogakker van Kunst in de Keuken. 
  De inspirerende ingrediënten: een reeks van  gastronomische stillevens aan de muur, mooie gerechten met streekproducten en tussen de gangen door inspirerende verhalen over het gastronomisch stilleven. Als vanzelf ontstaat een prettige interactie tussen  u en uw etende, pratende en luisterende disgenoten.
  Vooraf kunt u natuurlijk een mooie wandeling maken in de omgeving van het landgoed: het prachtige Nationaal Park De Meinweg. Goed voor de eetlust!

   Het plaatje aan de muur en het plaatje op het bord
  Chef-kok Gregory Bodegom laat zich niet alleen inspireren door de stillevens aan de muur,maar ook door eerlijke producten uit onze eigen streek. Het resultaat? Prachtige kunstwerken op het bord, ‘gevangen’ in vijf gangen.

  Reserveer snel
  Er is een beperkt aantal plaatsen. Vooraanmelding is daarom verstandig.
  De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.

  Aanmelden kan bij reserveringen@daelenbroeck.nl of 0475-532465
  Meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me :  henk@kunstindekeuken.nl .

   Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. U hoeft geen kunstkenner te zijn.

   

  Indien u wilt overnachten van 15 op 16 november biedt Ger Meijers  u een speciale kamerprijs aan van € 30,00 p.p. incl. ontbijt op basis van een tweepersoons kamer.

  Dan begint de nieuwe week dubbel mooi….

   

   Meer info:

   www.daelenbroeck.nl  

   www.np-demeinweg.nl 

   

 • 07-12-2015

  Een lekkere luie zondagmiddag bij KookSchoolKunsten Eindhoven met Kunst in de Keuken en Met van Abbe Kookcultuur!

  07-12-2015

  Een lekkere luie zondagmiddag bij KookSchoolKunsten Eindhoven met Kunst in de Keuken en Met van Abbe Kookcultuur!

   Een lekkere luie zondagmiddag bij KookSchoolKunsten Eindhoven met Kunst in de Keuken en Met van Abbe Kookcultuur!

   Zin in een luie zondagnamiddag? Kom proeven van kunst bij KookSchoolKunsten op de Hallenweg 9 in Eindhoven. Heerlijk genieten en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen. Spannend? Stil-leven kan altijd nog!
  Gastronomie en schilderkunst
  Proeven, ruiken, voelen en zien. De overeenkomst tussen het gastronomisch stilleven en goed eten en drinken. Daar draait het om bij de samenwerking tussen Cis van Abbe van Met van Abbe Kookcultuur, Sione en Roel Olfers van KookSchoolKunsten en mij (Kunst in de Keuken). 
  De inspirerende ingrediënten: een reeks van  gastronomische stillevens aan de muur, mooie gerechten met streekproducten en tussen de gangen door inspirerende verhalen over het gastronomisch stilleven.

  Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. Je hoeft geen kunstkenner te zijn.

  Meer weten over KookSchoolKunsten? Kom dan deze week naar de opendagen in Eindhoven!

  Kijk verder op: www.kookschoolkunsten.nl

   

 • 02-01-2016

  ‘Nederland dineert, vier eeuwen tafelcultuur’ en de verjaardag van mijn petekind. Een heerlijke Haagse zondag!

  02-01-2016

  ‘Nederland dineert, vier eeuwen tafelcultuur’ en de verjaardag van mijn petekind. Een heerlijke Haagse zondag!

   ‘Nederland dineert, vier eeuwen tafelcultuur’ en de verjaardag van mijn petekind. Een heerlijke Haagse zondag!

   Ga straks naar mijn favoriete Gemeentemuseum in Den Haag voor ‘Nederland dineert’. Koppel dat aan de verjaardag van mijn petekind in Voorschoten. Een heerlijke Haagse zondag!

   Het Van Gogh- museum is ook mooi, daar was ik afgelopen dinsdag. Wilde persé Van Gogh-Munch nog zien. Emotioneel treffend en Munch als schilder is mij nu verrassend helder!

  Maar als gebouw is het Haagse Gemeentemuseum gewoon mijn favoriet.

  Het is het laatste meesterwerk van de internationaal bekende architect H.P Berlage (1856 – 1934). Ik was ook zo onder de indruk van zijn ander nationaal meesterwerk: het Jachtslot Sint Hubertus in Otterlo.

  Berlage was een totaal kunstenaar. Niet alleen met zijn bouwkunst, maar ook met zijn ontwerpen voor het interieur als ameublementen, serviezen en metaalwerk. Nagenoeg alles is van zijn hand. Ik raak ook altijd de ornamentale deurklinken extra aan...

  Ik verheug me verder op een van de tentoonstellingen: ‘Nederland dineert, vier eeuwen tafelcultuur’. Als iets aansluit bij mijn passies en KunstindeKeuken, dan is het dit wel!

   Meer weten? http://www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/nederland-dineert

  Trouwens , wanneer je belangstelling hebt voor schitterend glaswerk, porselein en bestekken, kijk dan ook eens op  de website van mijn vrienden Astrid en Oscar: www.bonumvitae.eu  . Astrid kan ook heel boeiend vertellen over tafelculturen.

   

 • 20-04-2016

  Asperges in heerlijke kunstvormen

  20-04-2016

  Asperges in heerlijke kunstvormen

   Weer een lekkere luie zondagmiddag 22 mei op  Kasteel Daelenbroeck!

  Met asperges in heerlijke kunstvormen.

   Zin om eens  wat anders te doen op de zondag? We organiseren op zondag 22 mei van 15.00 tot 19.00 uur weer een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Heerlijk genieten en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen.

  Gastronomie en kunst
  Gastronomie en kunst. Dáár draait het om bij de samenwerking tussen Ger Meijers en chefkok Gregory Bodegom van Kasteel Daelenbroeck en mij (Kunst in de Keuken). 
  De inspirerende ingrediënten: een reeks van gastronomische foto - stillevens aan de muur, mooie gerechten met vooral asperges en tussen de gangen door inspirerende verhalen over het gastronomisch stilleven en de asperge.

   Chef-kok Gregory Bodegom laat zich vooral inspireren door eerlijke producten uit onze eigen streek. Het resultaat? Prachtige kunstwerken op het bord, ‘gevangen’ in vijf gangen.

  Reserveren?
  Er is een beperkt aantal plaatsen. Vooraanmelding is daarom verstandig.
  De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.

  Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me :  henk@kunstindekeuken.nl .

  Aanmelden kan ook bij reserveringen@daelenbroeck.nl  of 0475-532465.

   

   

  Willen jullie misschien overnachten van 22 op 23 mei? Ger Meijers  biedt een speciale kamerprijs aan van € 30,00 p.p. incl. ontbijt op basis van een tweepersoons kamer op Kasteel Daelenbroeck. Dan begint de nieuwe week dubbel mooi….

   

   Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. Spannend? Stil-leven kan altijd nog!

   

 • 20-04-2016

  Asperges in allerlei kunstvormen: 22 mei!

  20-04-2016

  Asperges in allerlei kunstvormen: 22 mei!

   Weer een lekkere luie zondagmiddag 22 mei op  Kasteel Daelenbroeck!

  Met asperges in heerlijke kunstvormen.

   Zin om eens wat anders te doen op de zondag? We organiseren op zondag 22 mei van 15.00 tot 19.00 uur weer een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Heerlijk genieten en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen.


  Gastronomie en kunst
  Gastronomie en kunst. Dáár draait het om bij de samenwerking tussen Ger Meijers en chefkok Gregory Bodegom van Kasteel Daelenbroeck en mij (Kunst in de Keuken). 
  De inspirerende ingrediënten: een reeks van gastronomische foto - stillevens aan de muur, mooie gerechten met vooral asperges en tussen de gangen door inspirerende verhalen over het gastronomisch stilleven en de asperge.

 • 07-06-2017

  Galerie Noijons en Kunst in de Keuken met kunstenaar Ed Hanssen. Zijn Mail Art- project nu in Oostburg te zien.

  07-06-2017

  Galerie Noijons en Kunst in de Keuken met kunstenaar Ed Hanssen. Zijn Mail Art- project nu in Oostburg te zien.

   Galerie Noijons en Kunst in de Keuken met kunstenaar Ed Hanssen.
  Zijn Mail Art- project nu in Oostburg te zien.

  Half april was er een nieuwe en geslaagde editie van de samenwerking tussen Galerie Noijons en Kunst in de Keuken in de mooie galerie van Maaike Noijons in Buggenum.
  Dit keer met Ed Hanssen, beeldend kunstenaar uit Nunhem. Ed schildert, fotografeert, maakt video’s en en passent zorgt hij voor verrassende mail art-projecten. Neem bijvoorbeeld het ‘used coffee filter art project’, waar Ed kunstenaars over werkelijk de hele wereld zover krijgt dat ze meedoen.

  Ik had gezorgd voor een heerlijke asperges-velouté , stoofpotje van kippendijen met champignon-roomsaus en – gezien het thema van Ed- een zalfje van koffieijs.

  Maaike Noijons praatte met Ed over zijn werk als schilder en kunst in het algemeen.
  Samen met geïnteresseerde gasten aan één grote lange tafel. Heerlijk inspirerend met levendige discussies. Dat is relational art: over het plaatje aan de muur, het praatje, het plaatje op het bord en de interactie die dan ontstaat tussen de etende, pratende en luisterende mensen aan tafel.
  n.b.: Ik kreeg een heel origineel bedankje van Ed en zijn vrouw, uiteraard per post en een koffiefilter! ‘Is er nog koffie?’

  Mail Art? Nu in Oostburg.
  Mail Art is een vorm van beeldende kunst uit de jaren zestig waarbij communicatie per post het medium is.
  Sinds het ontstaan van de Fluxus-beweging in de jaren 60 van de vorige eeuw gingen enkele kunstenaars hun werk op andere manieren verspreiden. Ze organiseerden hun eigen mail art projecten met tentoonstellingen daarvan en gaven hun eigen publicaties uit. Mail Art- kunstenaars wisselden via poststukken hun kunstwerken uit. Kenmerkend voor Mail Art waren de veelal kleine formaten op een papieren ondergrond. Sommige kunstenaars probeerden alles te versturen waar zij een etiket en een postzegel op konden plakken.
  Mail Art is vooral ook een vorm van netwerken, een directe , wereldwijde samenwerking en communicatie tussen kunstenaars. Zo’n wereld netwerk is Ed Hanssen succesvol gestart met bijvoorbeeld zijn ‘used coffee filter art’.
  Overigens als jullie daar nog meer over willen weten. Er is net een tentoonstelling over zijn project in D’Oude Winkel, Nieuwstraat 66 in Oostburg, Zeeuws Vlaanderen tot medio juli.  

   

 • 07-06-2017

  Galerie Noijons en Kunst in de Keuken met kunstenaar Ed Hanssen. Zijn Mail Art- project nu in Oostburg te zien.

  07-06-2017

  Galerie Noijons en Kunst in de Keuken met kunstenaar Ed Hanssen. Zijn Mail Art- project nu in Oostburg te zien.

   Galerie Noijons en Kunst in de Keuken met kunstenaar Ed Hanssen.
  Zijn Mail Art- project nu in Oostburg te zien.

  Half april was er een nieuwe en geslaagde editie van de samenwerking tussen Galerie Noijons en Kunst in de Keuken in de mooie galerie van Maaike Noijons in Buggenum.
  Dit keer met Ed Hanssen, beeldend kunstenaar uit Nunhem. Ed schildert, fotografeert, maakt video’s en en passent zorgt hij voor verrassende mail art-projecten. Neem bijvoorbeeld het ‘used coffee filter art project’, waar Ed kunstenaars over werkelijk de hele wereld zover krijgt dat ze meedoen.

  Ik had gezorgd voor een heerlijke asperges-velouté , stoofpotje van kippendijen met champignon-roomsaus en – gezien het thema van Ed- een zalfje van koffieijs.

  Maaike Noijons praatte met Ed over zijn werk als schilder en kunst in het algemeen.
  Samen met geïnteresseerde gasten aan één grote lange tafel. Heerlijk inspirerend met levendige discussies. Dat is relational art: over het plaatje aan de muur, het praatje, het plaatje op het bord en de interactie die dan ontstaat tussen de etende, pratende en luisterende mensen aan tafel.
  n.b.: Ik kreeg een heel origineel bedankje van Ed en zijn vrouw, uiteraard per post en een koffiefilter! ‘Is er nog koffie?’

  Mail Art? Nu in Oostburg.
  Mail Art is een vorm van beeldende kunst uit de jaren zestig waarbij communicatie per post het medium is.
  Sinds het ontstaan van de Fluxus-beweging in de jaren 60 van de vorige eeuw gingen enkele kunstenaars hun werk op andere manieren verspreiden. Ze organiseerden hun eigen mail art projecten met tentoonstellingen daarvan en gaven hun eigen publicaties uit. Mail Art- kunstenaars wisselden via poststukken hun kunstwerken uit. Kenmerkend voor Mail Art waren de veelal kleine formaten op een papieren ondergrond. Sommige kunstenaars probeerden alles te versturen waar zij een etiket en een postzegel op konden plakken.
  Mail Art is vooral ook een vorm van netwerken, een directe , wereldwijde samenwerking en communicatie tussen kunstenaars. Zo’n wereld netwerk is Ed Hanssen succesvol gestart met bijvoorbeeld zijn ‘used coffee filter art’.
  Overigens als jullie daar nog meer over willen weten. Er is net een tentoonstelling over zijn project in D’Oude Winkel, Nieuwstraat 66 in Oostburg, Zeeuws Vlaanderen tot medio juli.  

   

 • 07-06-2017

  Blij getroffen door de werken van schilder Jan Roeland. Nog tot 19 juni in De Kunsthal in Rotterdam.

  07-06-2017

  Blij getroffen door de werken van schilder Jan Roeland. Nog tot 19 juni in De Kunsthal in Rotterdam.

   Blij getroffen door de werken van schilder Jan Roeland.
  Nog tot 19 juni in De Kunsthal in Rotterdam.

  Heb me pas in Rotterdam te goed gedaan aan ‘Gek van surrealisme’ in Museum Boijmans van Beuningen, vervolgens bijna hyper door ‘Hyperrealisme’, besmuikt genoten van de torso’s en bloemen van Robert Mapplethorpe ( nog tot 28 augustus)allebei in de Kunsthal.
  Maar was blij getroffen door de werken van de schilder Jan Roeland in diezelfde Kunsthal.

  Tot mijn schande had ik nog niet met de schilderkunst van deze meester kennis gemaakt. Nu wel en ik zal het niet licht vergeten.
  Wat een genot. De strakke, maar toch gevoelige vormen. Evenwichtig en met aandacht geconstrueerd, lijkt het wel. Humor, blijdschap of ernst, voelde ik. De ene keer dacht ik aan werken van Piet Mondriaan, de andere keer ook aan die van Dick Bruna. Mag ik?
  Nog tot en met 18 juni in De Kunsthal. Een absolute aanrader!

   

  Informatie van de Kunsthal over Jan Roeland:
  ‘De Nederlandse schilder Jan Roeland (1935) overleed in november vorig jaar op 81-jarige leeftijd. Als eerbetoon aan deze bijzondere en verstilde schilder presenteert de Kunsthal een selectief beeldverhaal waarin al zijn zo herkenbare thema’s zijn opgenomen. 41 schilderijen, afkomstig uit museale collecties, bedrijfscollecties en van particulieren zijn te zien. Een hommage aan een schilder wiens kracht zit in de combinatie van onderwerp, kleurgebruik en verfhuid. Een schilder die als autodidact is begonnen, zelf les heeft gegeven, die enkele grote prijzen heeft gewonnen en altijd is blijven doen waar hij goed in was.

  Poëzie en gelaagdheid
  Jan Roelands werk schreeuwt niet om aandacht. Daar is het te subtiel voor, en te precies. Hij schildert voorwerpen die hij vereenvoudigd weergeeft: wc-papier, een hamer, een tafel, een palet met een penseel. Gestileerde vormen die zweven tussen figuratie en abstractie. De weergave van een eend in drie cirkels en een driehoek getuigt van moed, maar ook van humor. De verfhuid geeft blijk van het langdurige proces dat de schilder met het doek heeft doorgemaakt. De poëzie en gelaagdheid van zijn werk wordt door een grote groep bewonderaars gewaardeerd. ‘
  Meer informatie : www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/jan-roeland/

 • 20-10-2017

  Mijn recept voor het beter begrijpen van je medemensen: Witloof from Syria van Sien Vanmaele.

  20-10-2017

  Mijn recept voor het beter begrijpen van je medemensen: Witloof from Syria van Sien Vanmaele.

   Mijn recept voor het beter begrijpen van je medemensen:  Witloof from Syria van Sien Vanmaele.

   Voedsel is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Het samen eten , het samen koken is voor mij  het recept voor het leggen van contacten en beter begrijpen van je medemensen. Dat doe ik  ook met mijn kunstbeleving oftewel relational art. Hier spelen kunst aan de muur en op het bord en het praatje een verbindende  rol. Bijvoorbeeld op 5 november op Kasteel Daelenbroeck.

   Gastronomie oftewel de kunst van het koken is een vorm van beeldende kunst. Voedsel legt een band tussen het dagelijks leven en kunst. Kookkunst zorgt voor een warme omgeving, die uitnodigt om samen te werken en elkaar beter te snappen.

   De jonge Vlaamse theatermaker Sien Vanmaele (Veurne, 1990)– vorig jaar de Maastrichtse Toneelacademie afgerond-  gebruikt haar passie voor koken en voor de beeldende kunst  ook als middel om de ontmoeting tot stand te brengen. Ze gelooft in de kracht van eten als bindmiddel. Het koken als een manier om meer te leren over een ander. Ze werkt hard aan haar nieuwe voorstelling , waarin eten die wezenlijke rol speelt: Witlof from Syria. Sien heeft Syrische gezinnen in Nederland en België gevraagd of ze met haar wilde koken.  

  Het verhaal van die ontmoetingen koppelt ze in deze food performance aan geuren, smaken en gerechten van Syrië.

   Ik was zo gelukkig onlangs haar tussentijdse werkpresentatie mee te mogen beleven in De Salon Kasteel Baexem. Voor mij in lijn met Rirkrit Tiranija tijdens de Biennale in Venetië of Daniel Spoeri met zijn diners in Parijs en Düsseldorf.  Sien’s monoloog over haar ervaringen , ontmoetingen met die Syrische families in de keuken en aan tafel was bijna filmisch. Ik werd meegenomen en deelde actief haar ervaringen. Heerlijk, emotioneel en lerend!

  Jullie kunnen haar in ieder geval beleven op Festival Jonge Harten in Groningen ( 17 – 25 november) . Ik hou jullie op de hoogte.

   

  Voor meer informatie:

  http://sienvanmaele.tumblr.com/

   Of luister nog een keer naar mijn verhaal op L1Radio!

  https://l1.nl/henk-hoogakker-eten-moet-verbinden-132327/

   

 • 24-01-2018

  De Haagse School, De Mesdag Collectie én Kunst in de Keuken.

  24-01-2018

  De Haagse School, De Mesdag Collectie én Kunst in de Keuken.

   De Haagse School, De Mesdag Collectie én Kunst in de Keuken.

  Pas weer even naar de Mesdag Collectie gaan kijken op de Laan van Meerdervoort: een prachtig landhuis - museum met in de sfeervolle achtertuin het Vredespaleis.

  De oorspronkelijke eigenaren, Hendrik Willem Mesdag ( 1831 – 1915) en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten  verzamelden  vooral schilderijen van de Franse School van Barbizon en van de Haagse School, waar Mesdag ook bij hoorde. Overigens kreeg hij les van Willem Roelofs ( 1822- 1897), een van de grondleggers van De Haagse School.  Zijn zoon Willem Elisa Roelofs jr. ( 1874-1940) was ook regelmatig te gast bij de familie Mesdag. Hij staat prominent op een  grote groepsfoto in het museum met op de voorgrond Mesdag en zijn vrouw Sientje,  zijn vader Willem en andere prominente leden van De Haagse School.

  Willem Roelofs in Den Haag en zijn zoon W.E. Roelofs jr. bij mij

  In de Mesdag Collectie zie je meerdere schilderijen van Willem Roelofs. Werken van zijn zoon kun je bij Kunst in de Keuken zien….

  Een van mijn eerste  gastronomische stillevens is namelijk van W.E. Roelofs jr.: een schitterend olieverf schilderij met sprotjes.  Een levendig voorbeeld van de late Haagse School. Net als trouwens zijn aquarel met  pompoenen. Meer weten? henk@kunstindekeuken.nl of bel me 0653198929.

  Verder: www.demesdagcollectie.nl

 • 04-02-2018

  Blokkeer de datum 15 april alvast al in je agenda voor een heerlijke kunstbeleving:

  04-02-2018

  Blokkeer de datum 15 april alvast al in je agenda voor een heerlijke kunstbeleving:

   Blokkeer de datum 15 april alvast al in je agenda voor een heerlijke kunstbeleving:

  Zondag 15 april is er van 15.00 tot 19.00 uur weer een lekkere luie zondagmiddag op  Kasteel Daelenbroeck! Met asperges in heerlijke kunstvormen aan de muur en op je bord en lekker tussendoor verhalen over kunst.

  Chef-kok Gregory Bodegom werkt met eerlijke producten uit onze eigen streek. Het resultaat? Prachtige kunstwerken op het bord, ‘gevangen’ in vijf gangen.

  Bestemd voor fijnproevers die houden van ontspannen genieten van kunst, eten en mensen,  zonder dat iets echt hoeft. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. Spannend? Stil-leven kan altijd nog!

  De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.

  Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me:  :  henk@kunstindekeuken.nl .

 • 04-03-2018

  Kunstdag in Rotterdam en meer tips!

  04-03-2018

  Kunstdag in Rotterdam en meer tips!

   Heerlijke kunstdag in Rotterdam: Boijmans –van Beuningen met XL

  In Boijmans keek ik naar de parade van megawerken in de nieuwbouwvleugel. Blij verrast of ‘moet-het-nu-zo-groot’. Anselm Kiefer mag groot. Dat past en overdonderd.

  In de kamerbrede ‘Notung’ verdwijnt het zwaard uit Wagners ‘Der Ring des Nebelungen’ tussen de houtnerven. Nog tot en met 29 april.  Meer lezen:

  https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/kunst-van-formaat-de-collectie-xl-vanaf-de-jaren-vijftig

  Genoten heb ik van de werken van Marie-Louise von Motesicky. Meer lezen: https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/marie-louise-von-motesiczky 

  Kunsthal verrast met Paul Delvaux en Michael Kvium

  In de Kunsthal heb ik genoten van de werken van Paul Delvaux, maar die tentoonstelling  is helaas voorbij. Gehuiverd van Michael Kvium, cynisch en confronterend, maar het boeide me enorm!

  Meer lezen:  https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/michael-kvium/

  Plan na 10 maart, want dan start  ‘Hyperrealisme, sculptuur’, een unieke selectie  van de werken van de belangrijkste beeldhouwers van de afgelopen vijftig jaar. Meer lezen: https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/hyperrealisme-sculptuur/

  Anne-Wies en Groos als top afsluiters

  Ook een uitgebreid bezoek aan mijn vrienden Anne-Wies en Wim. Bij hun staat gastronomie, Slow Food  en ‘lekker, puur en eerlijk’ voorop! Heerlijk bijgepraat en van wijn genoten. Volg Anne-Wies op 

  http://www.anne-wies.nl/ . Kijk vooral op  http://www.anne-wies.nl/culinaire-weekend-tips-2-3-4-maart-en-meer/  .

  Daarna naar Groos, het lesrestaurant van Albeda, een regionaal opleidingsinstituut voor mbo en educatie. Charlotte , ik heb genoten, wat een aankomend goed vakmanscha, zowel de zwarte als de witte brigade. www.albeda.nl/restaurants/groos aan de Baljuwstraat 2 in Rotterdam , vlak achter het schitterende Centraal Station!

  MEER TIPS

  Impressionisme & meer , een prachtige reis. t/m 6 mei in Singer Museum Laren.

  https://www.singerlaren.nl/agenda/190/_Van_16_januari_t_m_6_mei_2018/Impressionism_amp_beyond_A_Wonderful_Journey/

  Daar ga ik eind april naar toe: een unieke kans  om de particuliere collectie van John Fentener van Vlissingen te kunnen bewonderen. Ja, met de herontdekte tekening van Van Gogh.

  En 4 realisten t/m 13 mei in Museum More in Gorssel : Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel. Lees meer: https://www.museummore.nl/agenda/4-realisten-serene/

  Amerikaanse conferentie TRAC voor realistische kunst in Leeuwarden , 1 t.m. 4 mei . Met workshops en museumbezoeken. Meer weten? www.trac2018.com

   

 • 21-04-2018

  Wat is nu walgelijk in de kunst?

  21-04-2018

  Wat is nu walgelijk in de kunst?

   Wat is nu walgelijk in de kunst?

  In een artikel over het lelijke in de kunst, maakt Bart Verschaffel een rake opmerking  over het ‘walgelijke’ in de kunst.

  ‘Het walgelijke  is een zaak van de mond, de neus, de maag , de vingers. Niet van de ogen en de gedachten. Voor het oog is niets walgelijks… Maar we hebben de kunst nodig om toch een glimp op te vangen van alles wat we niet in de ogen kunnen of durven kijken. ‘.

  Ik  denk dan meteen aan de verbeelding van de verschrikkelijke gevolgen van de burgeroorlog in  ‘Guernica’ van Picasso (1937) of –minder heftig, maar toch – het bloederige beeld van een net geslacht rund van Chaim Soutine ( 1924). De inspiratie kwam van  ‘De geslachte os’ van Rembrandt. Maar in plaats van anatomische precisie koos Soutine voor het gruwelijke. Het leek om een moordpartij te gaan of scènes uit een nachtmerrie.

  Al die opvattingen over wat is lelijk of mooi vond ik perfect verzameld in het artikel ‘Omtrent de lelijke ’ in het kunst periodiek  ‘De Witte Raaf’ van Bart Verschaffel. https://www.dewitteraaf.be/artikel/detail/nl/4332

 • 19-09-2018

  Indian Summer met KunstindeKeuken op Kasteel Daelenbroeck: 18 november

  19-09-2018

  Indian Summer met KunstindeKeuken op Kasteel Daelenbroeck: 18 november

  Indian Summer, een lekkere, luie zondagmiddag 18 november Kasteel Daelenbroeck!   Heerlijk anders kijken naar herfstgroenten en wild

  Op zondag 15 april van 15.00 tot 19.00 uur organiseren we een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Heerlijk genieten en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen.

  Warme kleuren en volle, aardse smaken

  Warme kleuren en aardse, volle smaken! Topchef Greg Bodegom kijkt heerlijk anders naar herfstgroenten en wild. Hij brengt de Indian Summer beeldend op ons bord, terwijl ik tussendoor spannende verhalen vertel over kunst en eten. Aan de muur hangen gastronomische stillevens.

  Reserveren

  De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn nog steeds € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.

  Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me :  henk@kunstindekeuken.nl

  Je kunt ook blijven  overnachten! Meer info: https://www.daelenbroeck.nl/nl/nieuws-agenda/agenda/54/kunst-in-de-keuken-18-november   

  Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. Je hoeft geen kunstkenner te zijn.  Spannend? Ik zeg altijd: ‘Stil-leven kan altijd nog!’.

   

 • 19-01-2019

  Frans Hals en de modernen: na eeuwen obscuriteit een voorbeeld!

  19-01-2019

  Frans Hals en de modernen: na eeuwen obscuriteit een voorbeeld!

  Frans Hals en de modernen: na eeuwen obscuriteit een voorbeeld! Zandvoort aan Zee en Pontje over het IJ...

  Eind december ben ik op de valreep van het oude jaar naar Haarlem geweest voor die tentoonstelling Frans Hals en de Modernen’ in de Hof van het Frans Hals Museum. Die richt zich dus op de herontdekking van Frans Hals in 1868. Het belicht de impact, die de schilderijen van Hals hadden op de moderne schilders van die tijd: onder meer Manet, van Gogh, Max Liebermann, John Singer Sargent en Robert Henri. Werken van Frans Hals hingen naast werken van de ‘Modernen’ in een voor het museum totaal andere opstelling. Zeer verrassend, verfrissend en leerzaam.

  Je kunt zo ontdekken, hoe zij op het werk van Hals reageerden. Hij leerde hen dat kleur een cruciaal middel was om ‘het karakter wezenlijk te treffen’. Ik zag hoe buitengewoon vernieuwend en modern Frans Hals was.

  Het vervulde mij met trots , dat een Nederlandse 17de eeuwse meester zichtbaar zo’n grote invloed heeft gehad op die internationale meesters uit de 19de en 20ste eeuw. Ik had me dat nooit gerealiseerd!

  Nog tot 25 februari in Haarlem.  

  Meer weten?  http://www.kunstindekeuken.nl/nieuws/schilders/2019/01/19/niet-vergeten-frans-hals-en-de-modernen-eeuwen-verguisd-en-toen-ineens-bewonderd-en-helemaal-terecht/

   

  Plus Zandvoort aan Zee en het pontje naar Noord.

  Na dat verrassende bezoek aan het Hof van het Frans Hals Museum, nog even met de stoptrein naar Zandvoort aan Zee gegaan. Het mooie station ligt bijna op het strand. Ook een ultieme ervaring…. Op de terugweg ter afsluiting bij Amsterdam CS met het pontje naar Noord voor een familieontmoeting in één van de leuke eettentjes daar. Drie heerlijke ervaringen op één dag!