Groninger Museum en het Onbekende Rusland - Henk in het nieuws - Blog | Kunst in de Keuken

Blog

Terug naar overzicht

 • 10-03-2011

  Groninger Museum en het Onbekende Rusland

  10-03-2011

  Groninger Museum en het Onbekende Rusland

  ‘Het onbekende Rusland’ in een nog mooier Groninger Museum.
  Aanrader : mag je niet missen!

  Begin maart ben ik weer een dagje naar Groningen geweest. Het Groninger Museum is – na acht maanden sluiting - immers helemaal opgeknapt en nog mooier, maar vooral sfeervoller geworden.
  De thematentoonstelling is : Het onbekende Rusland. Oriëntalistische schilderkunst 1850-1920. Hoe ervoer Rusland zijn Oriënt en hoe voelt dit tegenwoordig? De tentoonstelling is nog tot 8 mei 2011.
  De oriëntalistische culturen van de Krim, de Kaukasus en Centraal Azië werden door de Russische kunstenaars in die tijd duidelijk meer als ‘eigen ‘ervaren. Die streken en culturen lagen gevoelsmatig en feitelijk binnen hun bereik.
  Ik heb in de zeven zalen veel verschillende stijlen en sferen ervaren, die indruk maakten . Bijna Middeleeuwse godsdienstige taferelen, naïeve schilderijen, impressionistische beelden, realistische uitingen van de wreedheden van de oorlogen eind 19de eeuw, maar ook sprookjesachtige, exotische vertellingen.
  Het grote paneel ‘De volkeren van Rusland’ uit het Kazan Station in Moskou van Jevgeni Lansere ( 1916-1917), dat de samenkomst van het Russische Westen met het Russische Oosten laat zien, was voor mij een mooi slotbeeld.

  We zijn daarna het overig deel van het museumgebouw gaan bekijken, dat erg de moeite waard is. Qua architectuur, inrichting, sfeer en functionaliteit. Hebben tot slot een rondje binnenstad ‘gedaan’ met – uiteraard- tot slot een bezoek aan mijn favoriete café naast de Graanbeurs.
  De stad Groningen en het Groninger Museum staan bij mij blijvend op de toplijst!

  Meer informatie: www.groningermuseum.nl