Onder het motto ‘bijzondere brillen/bijzondere kunst’ hebben keukenkunstenaar en kunstverzamelaar Henk Hoogakker en topopticien Carl Kramp hun krachten gebundeld. Vanaf 10 maart vormt de zaak van Carl aan de Kesselskade 64 in Maastricht een maand lang het decor voor elf culinaire stillevens uit de collectie van Henk.
In het kader van de Tefaf creëren veel Maastrichtse winkeliers momenteel een ‘kunstige’ etalage. De samenwerking tussen Carl Kramp en Henk Hoogakker gaat verder. Beide heren vinden elkaar al jaren in een gezamenlijke passie: koken. Daarnaast is Henk een verwoed kunstverzamelaar. Voor de verkoopexpositie in de gerenommeerde optiek selecteerde hij schilderijen van actieve kunstenaars als Gerrit Wijngaarden of Ivan Brkovic, maar ook van overleden meesters als Willem Elisa Roelofs jr. (1874-1940) of A.J. van Eijbergen (1888-1966).
Groene druiven, kersen, stronken witlof en oesters gaan een spannende confrontatie aan met de exclusieve brilmonturen van onder anderen Alain Mikli, Hogan,Tod’s , Starck Eyewear en Issy Miyake. Een bijzondere combinatie, die het waard is gezien te worden!
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00-18.00 uur , zaterdag 10.00-17.00 uur.
Hoe KIJK je naar Kunst in de Keuken?
Tentoonstelling van stillevens met Limburgs fruit: openingsmiddag zondag 20 maart
Appels met peren vergelijken of appels met peren bekijken? Tijdens de TEFAF is de gelegenheid om bij Optiek Carl Kramp een tentoonstelling van stillevens uit de collectie van Kunst in de Keuken te bekijken. Van donderdag 17 maart tot donderdag 7 april 2011 in Maastricht aan de Kesselskade 64.
Het thema van de kunst, dat Henk Hoogakker heeft gekozen, is Limburgs fruit ; appels en peren dus.
Zondag 20 maart nodigen Carl Kramp en Henk Hoogakker u uit voor de openingsmiddag tussen 13.00 uur en 17.00 uur met een glaasje en een hapje.
De Maastrichtse wethouder van Cultuur Jacques Costongs opent om 14.00 uur de tentoonstelling en kijkt samen met u naar de kunst.
Komt U die zondag ? Bel, sms of mail even: Henk Hoogakker, info@kunstindekeuken.nl of 0031(0)653198929.
‘Het onbekende Rusland’ in een nog mooier Groninger Museum.
Aanrader : mag je niet missen!
Begin maart ben ik weer een dagje naar Groningen geweest. Het Groninger Museum is – na acht maanden sluiting - immers helemaal opgeknapt en nog mooier, maar vooral sfeervoller geworden.
De thematentoonstelling is : Het onbekende Rusland. Oriëntalistische schilderkunst 1850-1920. Hoe ervoer Rusland zijn Oriënt en hoe voelt dit tegenwoordig? De tentoonstelling is nog tot 8 mei 2011.
De oriëntalistische culturen van de Krim, de Kaukasus en Centraal Azië werden door de Russische kunstenaars in die tijd duidelijk meer als ‘eigen ‘ervaren. Die streken en culturen lagen gevoelsmatig en feitelijk binnen hun bereik.
Ik heb in de zeven zalen veel verschillende stijlen en sferen ervaren, die indruk maakten . Bijna Middeleeuwse godsdienstige taferelen, naïeve schilderijen, impressionistische beelden, realistische uitingen van de wreedheden van de oorlogen eind 19de eeuw, maar ook sprookjesachtige, exotische vertellingen.
Het grote paneel ‘De volkeren van Rusland’ uit het Kazan Station in Moskou van Jevgeni Lansere ( 1916-1917), dat de samenkomst van het Russische Westen met het Russische Oosten laat zien, was voor mij een mooi slotbeeld.
We zijn daarna het overig deel van het museumgebouw gaan bekijken, dat erg de moeite waard is. Qua architectuur, inrichting, sfeer en functionaliteit. Hebben tot slot een rondje binnenstad ‘gedaan’ met – uiteraard- tot slot een bezoek aan mijn favoriete café naast de Graanbeurs.
De stad Groningen en het Groninger Museum staan bij mij blijvend op de toplijst!
Meer informatie: www.groningermuseum.nl
Inge de Monte, artistiek fotograaf ( en nog meer activiteiten) heeft een serie foto's gemaakt van de nieuwe schilderijen van Kunst in de Keuken.
Zij is artistiek fotograaf, woont in Weert en helemaal geraakt door de Italiaanse kunst en cultuur en vooral de gastronomie.
Ga vanmiddag in haar atelier kijken naar gastronomische foto's .
Melanie Lebouille wint met lamsstoofpotje de eerste Valkenburger! Vinden mijn vrienden nu ook...
Zondag 14 augustus was ik in Valkenburg voor de finale van de verkiezing van de Valkenburger tijdens de gastronomische dagen Place de Preuverie. Goede ambiance op het Theodoor Dorrenplein tussen de twee armen van de Geul. Valkenburg is mooi!
Als jury mochten we vier gerechten proeven en het lamsstoofpotje van Melanie Lebouille was een duidelijke winnaar. Dit gerecht hoort op de kaart in Valkenburg.
Heb dit stoofpotje deze week ook zelf gemaakt: het is een absolute aanrader. Vonden ook mijn vrienden….!
De expositie De Mooiste streken van Kunst in de Keuken en Bonhomme trok ook de aandacht van www.maastricht.dichtbij.nl. Een leuk interview van Maarten van Laarhoven en collega.!
Kijk op you tube!
http://www.youtube.com/watch?v=NoQxMzjcaqE
Gemeentemuseum Den Haag – TEFAF en Alexander Calder: blazen en kijken!
Ben vandaag weer naar de TEFAF geweest voor ‘sectie vier’. Verder gepland om zaterdag naar Gemeentemuseum Den Haag te gaan voor de expositie van Alexander Calder, plus gezellige lunch en tot slot even familiebezoek in Amsterdam.
Maar dat plan veranderede: enorm blij verrast door de prachtige mobiles en beeldjes van Calder in dit gedeelte van TEFAF. Super! Ik was volgens mij alleen de enige die heerlijk heeft geblazen richting die mobiles. Dan bewegen die en zie je de schaduwen veranderen. Prachtig! Moet je doen tot en met zondag op de TEFAF!!!
Ik ga wel zaterdag voor de lunch naar Den Haag , maar niet naar het Gemeentemuseum dit keer…..
Rubriek Dagblad De Limburger Chez moi was çhez moi' met een gastronomisch stilleven!
Keukenkunstenaar Henk Hoogakker in De Limburger, ikke dus, met een leuk verhaal over mijn passies.Goed was het om Vikkie Bartholomeus en Rein Bollen weer aan tafel te hebben! Trouwens de uien waar ik het over had waren van het Groene Huismerk van Albert Hein: biologisch en uit Argentinië! Terwijl onze uien uit b.v. Zeeland heerlijk en biologischer zijn! Let op wat je koopt, zelfs ik tuinde erin. Maar goed Chez moi was enorm leuk!
Download / Bekijk PDF bestand
Heb speciaal een recept gepakt van Herman van Ham, de gepensioneerde chef-kok, die voor mij dé asperges autoriteit is , die we ooit hebben gehad! Vandaar!. Overigens: de asperges moeten net nog beetgaar zijn, beslist niet gaar!
Download / Bekijk PDF bestand‘Copper and Competence and a master’s touch’
Limburgse Presidium Stroop wereldnieuws!
Stroop van het Limburgse Slow Food Presidium is wereldnieuws. Een paar honderdduizend lezers van de nieuwsbrief van Slow Food International weten het nu ook. ‘ Copper and Competence and a master’s touch! ‘.
Artikel lezen?
static.contactlab.it/slow_food/newsletter/2012/05/eng.html
Kijk voor de stroop op :
www.slowfood.nl/index.php
Gewoon meer weten over onze stroop? Stuur me een mailtje……
Maastricht.dichtibij.nl en Kunst in de Keuken:nieuwe column over gastronomie en andere vormen van kunst!
Met ingang van donderdag 19 juli start in Maastricht.Dichtbij.nl een tweewekelijkse rubriek over gastronomie en andere vormen van kunst in de regio Maastricht door 'keukenkunstenaar' Henk Hoogakker. De eerste column gaat over 'Groenten en de Mijnen, stadslandbouw en avant-garde kunst aan de Boschstraat bij de Sphinx'.
Kijk ook op: maastricht.dichtbij.nl/gastronomie/nieuwe-column-kijkje-keuken-kunst-en-omgekeerd
Mijn Column Maastricht dichtbij: Een speciaal plekje in Maastricht
Mijn eerste column voor @Maastricht.Dichtbij.nl van 19 juli ging over snoepen van de kunst op een speciaal plekje van Maastricht.
Je kunt het hier lezen:
maastricht.dichtbij.nl/gastronomie/column-kunst-keuken-speciaal-plekje-maastricht
Commentaar is welkom... info@kunstindekeuken.nl
Mijn tweede column Maastricht dichtbij: toegankelijkheid eet- en drinkcultuur en Museum aan het Vrijthof
Mijn tweede column voor Maastricht Dichtbij van 3 augustus ging over Museum aan het Vrijthof en de toegankelijkheid van de Maastrichtse eet- en drinkcultuur.
Lees het hier:
Commentaar? info@kunstindekeuken.nl
Proeverij Slow Food Presidium Limburgse Stroop; heerlijke smaken!
De proeverij van het Slow Food Presidium Authentieken en ambachtelijke Limburgse stroop op Kasteel Vaeshartelt was een groot succes. Erik Sauter, de voorzitter van het panel en top-vinoloog gaf aan verrast te zijn van de mooie complxiteit van smaken en geuren. Lees verder:
Guido Wevers en de smaak van de Euregio
Morgen start de Week van de Smaak, een landelijke campagne om de eerlijke en smaakvolle voeding uit onze streek echt onder de aandacht te brengen. Ik heb onder meer Guido Wevers, artistiek directeur van Maastricht en de Euregio Kandidaat Culturele Hoofdstad 2018, gevraagd wat hij nu met smaak heeft.
Lees verder op: maastricht.dichtbij.nl/cultuur/column-kunst-keuken-week-smaak-en-ziel-euregio
Over eerlijk en puur eten
Over eerlijk en puur in Piemonte gaat mijn column voor Dichtbij.nl dit keer.
Lees verder op : www.dichtbij.nl/maastricht/eten-en-drinken/artikel/2627416/column-kunst-in-de-keuken-piemonte-het-limburg-van-noorditalie-of-was-het-andersom-.aspx
En dat kan in LImburg ook, dat heb ik zelf weer ervaren!
Henk en Hete bliksem,bloedworst en boomgaarden op L1 Radio
Om de vier weken praat ik in het L1 Radio programma Van tien tot Twaalf op Vrijdag met Ger Houben over streekgebonden gastronomie, lekker-puur en eerlijk (over Slow Food) en over kunst in de keuken.
Vandaag, 20 september, hebben we over de herfst en meer specifiek de typische Limburgse boomgaarden, het fruit en de bloedworst ( vroeger thuis gemaakt na de huisslacht….. )
Kijk voor die boomgaarden ook eens op www.bloesemlint.nl van het IKL !
Bloedworst is een echt streekproduct dat je in heel Europa terug kunt vinden. Met typisch streekgeboden varianten qua maken, smaak ( verschillende kruiden) en toevoeging van andere ingrediënten. Een rondreis waard!
Mijn gekozen recept is vandaag hetebliksem of wel Himmel & Erde. Net nu de appels geoogst (gaan) worden, met bloedworst ( met de start herfst weer echt lekker) en met Limburgse stroop ( natuurlijk van ons Slow Food Presidium Authentieke, ambachtelijke Limburgse Storop!).…...
In het begin van de uitzending hebben we het ook over het belang van die boomgaarden voor ons Limburgse cultuurlandschap en dus ook voor onze economie en het toerisme.
Kunst in de Keuken, Galerie Noyons en ‘fucking potatoes’ van Gesine Kikol.Een totaal kunstprogramma op 31 oktober!
Dat de aardappel niet alleen eetbaar is, maar ook tot voorwerp in de schilderkunst dient, liet Vincent van Gogh ons al zien.
De Düsseldorfse kunstenaar Gesine Kikol gaat een stapje verder en gebruikt deze groente als inspiratiebron: aardappel anders, zeg maar.
Zij en haar veelzijdige werk zijn dan ook een logische gast voor de 2e editie van de samenwerking tussen Kunst in de Keuken en Galerie Noyons op 31 oktober en 8 november.
Op zaterdagmiddag 8 november tussen 13 en 17 uur hangt dezelfde inspirerende kunst aan de wand, serveren we soep en bieden we een gesprek met de kunstenaar. Een bezoek op de zaterdag laat zich natuurlijk prima combineren met een wandeling of fietstocht door het mooie Leudal.
Meer weten: bel of mail. 0653198929 of henk@kunstindekeuken.nl
Vanmorgen heb ik op L1Radio uitgelegd wat de relatie is tussen Kunst in de Keuken, het stilleven van Botero en heerlijke gehaktballen.
En verteld over mijn passie voor de TEFAF!
www.l1.nl/nieuws/280908-l1-recept-voor-stamppotje-met-rucola-en-gehaktballen-met-jus
Op 29 mei derde editie van Kunst in de Keuken en Galerie Noyons:een menage à deux!
De avond heeft dit keer een wat narcistische inslag.Niet alleen de gerechten van die avond, maar ook de kunst aan de muur hebben als gemene deler dat het onze eigen favorieten zijn.
Bij Henk Hoogakker draait het om de schilder Willem Elise
Roelofs jr. Een schilder uit de late Haagse school. Zijn schilderij met de sprotjes was voor Henk Hoogakker de aanleiding om zich vast te bijten in deze schilder.
Maaike Noyons komt (in haar aankopen) steeds weer uit bij de portretkunst. Ze is gefascineerd door de rol van de schilder en zijn of haar bedoelingen met het portret. Dat dit de meest saaie kunstvorm zou zijn?
Het gegeven is onderhand bekend. U koopt voor € 40,- een plek aan tafel en daarvoor krijgt u een driegangen maaltijd inclusief wijn en water en daarnaast boeiende gesprekken over kunst.
Vrijdag 29 mei, van 19 tot 22 uur.Inloop vanaf 18.45 uur.
Nazomertreffen De heerlijckheit Hoorne: een heerlijke sfeer!
De heerlijckheid Hoorne - Nederlands Genootschap van Wijnvrienden- had het nazomertreffen in de galerie van mijn collega Maaike Noyons in Buggenum. Samen organiseerden we een heerlijke zondagmiddag met stillevens, plaatjes op het bord en belangwekkende verhalen. Een heerlijke sfeer: relational art in optima forma...
Kijk naar hun eigen verslag:
www.wijngenootschapngw.nl/nl/heerlijckheit-hoorne/photos/30/album/198
Kalfslever met witloof en Limburgse stroopsaus en stilleven van Cor Bouter op L1 Radio?
Donderdag 7 januari bij ‘Donderdag tussen tien en twaalf’ op L1 Radio vertel ik even na elf uur onder meer over kalfslever, witloof en Limburgse stroopsaus én het stilleven van Cor Bouter met stronken witloof.
Dit recept is uit ‘Witloof from Belgium’ van mijn goede kennis Liesbeth Hobert, net als ik een fervent liefhebber van witloof, maar ook van andere lekkere, pure en eerlijke streekproducten. Ik werd bij deze keuze ook geïnspireerd door een van mijn stillevens van de schilder A.J. van Eijbergen (pseudoniem van Cor Bouter) ‘ Stilleven met stronken witlof’. Hij schilderde in de traditie van de Haagsche School. Een mooi tafereel om op te hangen bij de eettafel.. Meer weten? henk@kunstindekeuken.nl
A.J. van Eijbergen , pseudoniem van Cor Bouter, Gouda 1888 - Den Haag 1966.
Ook zijn zoon, Victor Bouter (1928-2004) schilderde. De schilderkunst loopt als een rode draad door het leven van Cor en Victor Bouter: zij hebben hier op een geheel eigen wijze invulling aan gegeven. Cornelis Bouter werkt in olieverf. Zijn werk kan gezien worden in traditie van de Haagsche School. Voor hem was het schilderen een beroep, een manier om de kost te verdienen voor zijn gezin. Zijn werk was erg gewild en verkocht goed. Hollandse landschappen met koeien en schapen, interieurs met moeder en kinderen, stadsgezichten. Voor de Tweede Wereldoorlog vonden deze gretig aftrek in Noord-Amerika en Canada. Vaak werden deze commerciële werken onder een pseudoniem geschilderd: C. Verschuur, C. Hendriks, C. Willems en A.J. van Eijbergen, ze stonden allemaal voor een man, Cor Bouter. Veel van zijn werk is geïnspireerd op voorgangers als Alb. Neuhuys en A.M. Gorter.
Food&Still-life: plaatje aan de muur en plaatje op je bord. bij L1Radio
Vanmorgen weer op L1Radio in het programma van Tien tot Twaalf. Nu ook verteld over Food&Still-life: het mooie plaatje op het bord (Kalfslever en witloof met Limburgse stroopsaus) en het sprekende plaatje aan de muur ( een stilleven met witloofstronken). Dat is KunstindeKeuken!
Uitzending gemist?
www.l1.nl/nieuws/306638-recept-kalfslever-met-witloof-peertjes-en-limburgse-stroopsaus
Kunst in de Keuken en eten als beleving en Anne-Wies van Oosten
Op haar foodblog heeft Anne-Wies van Oosten een heerlijk verhaal over Kunst in de Keuken en eten als beleving. Anne-Wies moet je volgen om alles te weten wat er landelijk op gastronomisch gebied (spijs en wijn) gebeurt!
Eten komt van Onze lieve heer: eten en beleving!
'Eten komt van onze Lieve Heer ' is de titel van een sprekend artikel van Peter Janssen in Dagblad De Limburger van 18 november. Gaat over het hoe en waarom van mijn passie voor de kunst van het eten én het gastronomisch stilleven. Dit is naar aanleiding van de tentoonstelling Kerst en Kunst in de Keuken in het Streekmuseum Land van Valkenburg. Loopt van 20 november tot en met 16 januari.
Download / Bekijk PDF bestand