Home

Henk Hoogakker is al jaren bevlogen bezig met kunstenaars, die gefascineerd zijn door eten. Hij is fijnproever, verdienstelijk amateurkok én kunst-verzamelaar. Bij hem staat het gastronomisch stilleven, aan de muur of op het bord, dus centraal. Actief bezig met de Slow-Food-beweging, de streekgebonden gastronomie én zijn Kunst in de Keuken

 

Kunst in de Keuken

 

 • Kunsthandel, gespecialiseerd in gastronomische stillevens van vooral Nederlandse en Belgische schilders uit de periode van 1900 tot nu. De eigen collectie schilderijen met onder meer beschrijvingen van de kunstenaars en prijsindicaties ziet u hier.
 • Kunstbeleving: Henk Hoogakker verbindt de twee kunsten gastronomie en het stilleven voor u. U beleeft de fascinatie van kunst, eten, verhalen en mensen. Stil-leven kan altijd nog!      

Laatste blogberichten

 • Indian Summer met KunstindeKeuken op Kasteel Daelenbroeck: 18 november

  Indian Summer met KunstindeKeuken op Kasteel Daelenbroeck: 18 november

  Indian Summer, een lekkere, luie zondagmiddag 18 november Kasteel Daelenbroeck!   Heerlijk anders kijken naar herfstgroenten en wild

  Op zondag 15 april van 15.00 tot 19.00 uur organiseren we een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Heerlijk genieten en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen.

  Warme kleuren en volle, aardse smaken

  Warme kleuren en aardse, volle smaken! Topchef Greg Bodegom kijkt heerlijk anders naar herfstgroenten en wild. Hij brengt de Indian Summer beeldend op ons bord, terwijl ik tussendoor spannende verhalen vertel over kunst en eten. Aan de muur hangen gastronomische stillevens.

  Reserveren

  De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn nog steeds € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.

  Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me :  henk@kunstindekeuken.nl

  Je kunt ook blijven  overnachten! Meer info: https://www.daelenbroeck.nl/nl/nieuws-agenda/agenda/54/kunst-in-de-keuken-18-november   

  Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. Je hoeft geen kunstkenner te zijn.  Spannend? Ik zeg altijd: ‘Stil-leven kan altijd nog!’.

   

 • David La Chapelle en De Ploeg in Groninger Museum

  David La Chapelle en De Ploeg in Groninger Museum

  Good News for Modern Man van David La Chapelle  en Avant-garde, De Ploeg  in Groninger Museum

  Ben onlangs weer een dagje naar Groningen geweest. Genoten van de stad, van de lekkere lunch en heerlijke babbel met mijn schoonzusje Irene en van het bezoek aan het Groningen Museum. In het Groninger Museum kwam ik voor de topfotograaf David La Chapelle  en voor De Ploeg, avant-garde in Groningen.  Allebei de lange, maar mooie reis per trein helemaal waard.

  Heb hier over trouwens ook verteld in mijn recente verhaal op mijn favoriete radioprogramma van L1 op donderdagmorgen. Luister :

  https://l1.nl/l1-radio-maakt-zeebaarsfilet-met-zilte-groenten-en-noordzeegarnalen-143043/  

  Good News for Modern Man van  David La Chapelle

  David La Chapelle, één van de grootste fotografen van deze tijd, is met zijn overzichtstentoonstelling  ‘Good News for Modern Man’ in het Groningermuseum. Deze is nog tot en met 28 oktober te zien.

  Ik werd mee genomen op een emotionele, mooie reis door de wereld van David La Chapelle. Een wereld, waar rijkdom en roem tot hebzucht heeft geleid. Dat zorgt voor grote excessen en rampen met  verwoestende overstromingen. Maar daarna komt ‘Good news for modern Man’ in de vorm van de nieuwe wereld, waarin de verschillende religies vreedzaam samen komen.

  Dit klinkt wat vaag, maar de manier waarop hij dit verbeeldt is indrukwekkend, beangstigend, maar ook hoopgevend, liefelijk en soms erotiserend. Ik was van het begin tot het einde gefascineerd en geboeid.

  Avant-Garde in Groningen, De Ploeg 1918- 1928

  Honderd jaar geleden vond een groep jonge Groningse kunstenaars, dat de schilderkunst ingrijpend moest veranderen. Jan Altink, Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Alida Pott en nog een aantal kunstenaars verenigden zich. Ze gaven elkaar de naam De Ploeg, omdat ze vonden dat de Groningse kunst moest worden ‘omgeploegd’. Het Groninger Museum laat in de tentoonstelling ‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’ zien hoe groot die verandering in de schilderkunst werd. 

  Ik ben al jaren geboeid door de werken van deze groep schilders! Vooral van het werk van Johan Dijkstra. Voor mij was het heel verrassend om nu ook te zien welke invloed  van Vincent van Gogh en Ernst Ludwig Kirchner hebben gehad op de leden van De Ploeg. Ik zag werken van deze twee naast werken van De Ploeg. Heel verrassend om te zien.

  De tentoonstelling ‘Avant-garde in Groningen, De Ploeg 1918-1928’, nog te zien t/m 4 november 2018 in het Groninger Museum. 

  Meer lezen? www.groningermuseum.nl

 • De Ploeg en de Goede Vissers op L1Radio

  De Ploeg en de Goede Vissers op L1Radio

   De Ploeg en De Goede vissers met Kunst in de Keuken op L1Radio

  https://l1.nl/l1-radio-maakt-zeebaarsfilet-met-zilte-groenten-en-noordzeegarnalen-143043/ 

 • Object Love in De Domeinen Hedendaagse Kunst in Sittard: fascinerend en inspirerend lerend. Vooral met Anne Berk!

  Object Love in De Domeinen Hedendaagse Kunst in Sittard: fascinerend en inspirerend lerend. Vooral met Anne Berk!

  Object Love in De Domeinen Hedendaagse Kunst in Sittard: fascinerend en inspirerend lerend.Vooral met Anne Berk!

  We (leden van Freundship) hadden onlangs het grote genoegen met  gastcurator Anne Berk  haar tentoonstelling ‘Object Love’ te mogen zien in het Museum De Domeinen in Sittard. Anne’s verhaal was boeiend en inspirerend lerend. Het gaat vooral over onze intieme relatie met dingen. De objecten zijn vaak kleurrijk. Soms vertederend persoonlijk, maar ook confronterend.

  Wat ik niet vaak doe: ik ben nog een keer terug gegaan en nu met mijn kleindochter. Waar zij door was gefascineerd, zie je op de foto. Trouwens ook door de constructies van Machiel Braaksma.

  Droef werd ik trouwens weer door Superflex, Flooded McDonalds, 2009 (Collectie Van Abbemuseum). Zou Trump dat eens moeten zien?

  ‘Object Love onthult onze intieme relatie met dingen. Mensen maken dingen om in onze praktische en emotionele behoeften te voorzien. Dingen zijn overal. We zitten er op, in, tussen of onder. Ze zijn een verlengstuk van ons lichaam en vergroten onze capaciteiten. We zijn er lijfelijk en emotioneel mee verbonden.

  Door de ontwikkeling van de technologie en de democratisering van de consumptie is het aantal dingen geëxplodeerd en ze zijn complexer geworden. ‘We are living in a material world,’ zingt Madonna. We willen steeds meer, maar onze “Object Love” put de aarde uit.

  De mens ontwerpt werktuigen om beter te kunnen overleven. Nu leven we in een mensgemaakte biotoop en worden wij geleefd door de dingen. Dat daagt kunstenaars uit om onze relatie met dingen te onderzoeken. ‘

  Object Love, nog tot en met 2 september in Museum De Domeinen Hedendaagse Kunst –Ligne 5, Sittard. Een absolute aanrader!

  Meer weten? https://www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen/expositie/object-love/

  Of met over Anne Berk, een enthousiaste, inspirerende vrouw: http://anneberk.nl/

 • Wat is nu walgelijk in de kunst?

  Wat is nu walgelijk in de kunst?

   Wat is nu walgelijk in de kunst?

  In een artikel over het lelijke in de kunst, maakt Bart Verschaffel een rake opmerking  over het ‘walgelijke’ in de kunst.

  ‘Het walgelijke  is een zaak van de mond, de neus, de maag , de vingers. Niet van de ogen en de gedachten. Voor het oog is niets walgelijks… Maar we hebben de kunst nodig om toch een glimp op te vangen van alles wat we niet in de ogen kunnen of durven kijken. ‘.

  Ik  denk dan meteen aan de verbeelding van de verschrikkelijke gevolgen van de burgeroorlog in  ‘Guernica’ van Picasso (1937) of –minder heftig, maar toch – het bloederige beeld van een net geslacht rund van Chaim Soutine ( 1924). De inspiratie kwam van  ‘De geslachte os’ van Rembrandt. Maar in plaats van anatomische precisie koos Soutine voor het gruwelijke. Het leek om een moordpartij te gaan of scènes uit een nachtmerrie.

  Al die opvattingen over wat is lelijk of mooi vond ik perfect verzameld in het artikel ‘Omtrent de lelijke ’ in het kunst periodiek  ‘De Witte Raaf’ van Bart Verschaffel. https://www.dewitteraaf.be/artikel/detail/nl/4332

 • Kunstdag in Rotterdam en meer tips!

  Kunstdag in Rotterdam en meer tips!

   Heerlijke kunstdag in Rotterdam: Boijmans –van Beuningen met XL

  In Boijmans keek ik naar de parade van megawerken in de nieuwbouwvleugel. Blij verrast of ‘moet-het-nu-zo-groot’. Anselm Kiefer mag groot. Dat past en overdonderd.

  In de kamerbrede ‘Notung’ verdwijnt het zwaard uit Wagners ‘Der Ring des Nebelungen’ tussen de houtnerven. Nog tot en met 29 april.  Meer lezen:

  https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/kunst-van-formaat-de-collectie-xl-vanaf-de-jaren-vijftig

  Genoten heb ik van de werken van Marie-Louise von Motesicky. Meer lezen: https://www.boijmans.nl/tentoonstellingen/marie-louise-von-motesiczky 

  Kunsthal verrast met Paul Delvaux en Michael Kvium

  In de Kunsthal heb ik genoten van de werken van Paul Delvaux, maar die tentoonstelling  is helaas voorbij. Gehuiverd van Michael Kvium, cynisch en confronterend, maar het boeide me enorm!

  Meer lezen:  https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/michael-kvium/

  Plan na 10 maart, want dan start  ‘Hyperrealisme, sculptuur’, een unieke selectie  van de werken van de belangrijkste beeldhouwers van de afgelopen vijftig jaar. Meer lezen: https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/hyperrealisme-sculptuur/

  Anne-Wies en Groos als top afsluiters

  Ook een uitgebreid bezoek aan mijn vrienden Anne-Wies en Wim. Bij hun staat gastronomie, Slow Food  en ‘lekker, puur en eerlijk’ voorop! Heerlijk bijgepraat en van wijn genoten. Volg Anne-Wies op 

  http://www.anne-wies.nl/ . Kijk vooral op  http://www.anne-wies.nl/culinaire-weekend-tips-2-3-4-maart-en-meer/  .

  Daarna naar Groos, het lesrestaurant van Albeda, een regionaal opleidingsinstituut voor mbo en educatie. Charlotte , ik heb genoten, wat een aankomend goed vakmanscha, zowel de zwarte als de witte brigade. www.albeda.nl/restaurants/groos aan de Baljuwstraat 2 in Rotterdam , vlak achter het schitterende Centraal Station!

  MEER TIPS

  Impressionisme & meer , een prachtige reis. t/m 6 mei in Singer Museum Laren.

  https://www.singerlaren.nl/agenda/190/_Van_16_januari_t_m_6_mei_2018/Impressionism_amp_beyond_A_Wonderful_Journey/

  Daar ga ik eind april naar toe: een unieke kans  om de particuliere collectie van John Fentener van Vlissingen te kunnen bewonderen. Ja, met de herontdekte tekening van Van Gogh.

  En 4 realisten t/m 13 mei in Museum More in Gorssel : Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel. Lees meer: https://www.museummore.nl/agenda/4-realisten-serene/

  Amerikaanse conferentie TRAC voor realistische kunst in Leeuwarden , 1 t.m. 4 mei . Met workshops en museumbezoeken. Meer weten? www.trac2018.com

   

 • Nieuwe opstelling in Stedelijk Museum: van hot naar haar! En De Witte Raaf.

  Nieuwe opstelling in Stedelijk Museum: van hot naar haar! En De Witte Raaf.

   Nieuwe opstelling in Stedelijk Museum: van hot naar haar! En De Witte Raaf.

  Er stond een beschrijving in mijn lijfblad De Witte Raaf over Stedelijk Base, de nieuwe collectieopstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ben er daarom net geweest en inderdaad veel verschillende kunstuitingen dicht op elkaar geplaatst en je loopt van hot naar haar… Maar wel de moeite waard, als je al ‘kunstgevoelig’ bent. Overigens kom ik graag en regelmatig in het Stedelijk…

  Lees ook : https://www.dewitteraaf.be/artikel/detail/nl/4444

  Wanneer je echt dieper op de kunst in wil gaan, is  De Witte Raaf zeer waardevol. Kost me wel veel energie om mijn aandacht erbij te houden, maar dat is de moeite waard. Je kunt je aanmelden via https://www.dewitteraaf.be/abonnement/index/nl

 • Zondag 15 april: een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck! Met asperges in heerlijke kunstvormen op het bord en aan de wand!

  Zondag 15 april: een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck! Met asperges in heerlijke kunstvormen op het bord en aan de wand!

   Zondag 15 april: een lekkere luie zondagnamiddag op  Kasteel Daelenbroeck! Met asperges in heerlijke kunstvormen op het bord en aan de wand!

  Op zondag 15 april van 15.00 tot 19.00 uur organiseren we weer een lekkere luie zondagnamiddag op Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Heerlijk genieten en de fascinatie beleven van kunst, eten en mensen.
  Genieten van mooie asperges en de heerlijkheden van het scharrelvarken
  Gastronomie en kunst. Dáár draait het om bij de samenwerking tussen Ger Meijers en chefkok Gregory Bodegom van Kasteel Daelenbroeck en mij (Kunst in de Keuken).

   
  De ingrediënten van deze middag: de première van intrigerende gastronomische stillevens, mooie gerechten met vooral asperges en de heerlijkheden van het scharrelvarken. Tussen de gangen door vertel ik  inspirerende verhalen over kunst in vele varianten. Verder hangt een nieuwe serie stillevens van de fotograaf Hay Hermans aan de muur en een selectie van de aspergestillevens van Gesine Kikol en Harrie Paquay.

  Chef-kok Gregory Bodegom werkt weer met eerlijke producten uit onze eigen streek. Het resultaat? Prachtige kunstwerken op het bord, ‘gevangen’ in vijf gangen.

  Reserveren?
  De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.

  Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me :  henk@kunstindekeuken.nl .

  Aanmelden kan ook bij reserveringen@daelenbroeck.nl  of 0475-532465.

   

  Bestemd voor fijnproevers die ook houden van ontspannen genieten van kunst, zonder dat iets echt hoeft. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. Spannend? Stil-leven kan altijd nog!

 • The American Dream, Amerikaans realisme in het Drent Museum

  The American Dream, Amerikaans realisme in het Drent Museum

  The American Dream, Amerikaans realisme in het Drent Museum nog tot en met 27 mei: Ik was er : het is een absolute aanrader!

  Tot en met 27 mei 2018 is in het Drents Museum  de internationale kunsttentoonstelling The American Dream - Amerikaans Realisme 1945 – 2017. Een uitgebreide overzicht van na-oorlogse Amerikaanse figuratieve kunst met werken van topkunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, Alice Neel (, Richard Diebenkorn, Martha Rosler, Alex Katz en Chuck Close. Plus sprekende beelden van Amerika van de jaren 45 tot eind jaren 60. Dat geheel geeft een spannend beeld van die periode. Was onder de indruk!

  Ik was emotioneel geraakt door Edward Hopper. 

  Voor meer informatie: www.visittheamericandream.com en www.drentsmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/american-dream • De Romantiek in het Noorden: Groninger Museum

  De Romantiek in het Noorden: Groninger Museum

   De Romantiek in het Noorden: ongerept bestond nog!

  Na het geslaagde bezoek en de lekkere lunch met mijn schoonzus Irene in het Drents Museum in Assen, wilde ik toch nog naar Groningen. En terecht, bleek weer. Daar is tot en met 5 mei in het Groninger Museum ‘De romantiek van het noorden, van Friedrich tot Turner’. Ik glipte net voor de opening binnen. Romantische schilders (ca. 1800 – 1850) met landschappen. Ongerept bestond toen nog. Fascinerend. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. Niks saai!  En ga ook – net als ik- voor het virtuele panorama van Frans van Hoesel en Bart Campman zitten. Een beleving van alle zintuigen. Ook in het Groninger Museum!

  Meer weten: http://www.groningermuseum.nl

 • Blokkeer de datum 15 april alvast al in je agenda voor een heerlijke kunstbeleving:

  Blokkeer de datum 15 april alvast al in je agenda voor een heerlijke kunstbeleving:

   Blokkeer de datum 15 april alvast al in je agenda voor een heerlijke kunstbeleving:

  Zondag 15 april is er van 15.00 tot 19.00 uur weer een lekkere luie zondagmiddag op  Kasteel Daelenbroeck! Met asperges in heerlijke kunstvormen aan de muur en op je bord en lekker tussendoor verhalen over kunst.

  Chef-kok Gregory Bodegom werkt met eerlijke producten uit onze eigen streek. Het resultaat? Prachtige kunstwerken op het bord, ‘gevangen’ in vijf gangen.

  Bestemd voor fijnproevers die houden van ontspannen genieten van kunst, eten en mensen,  zonder dat iets echt hoeft. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. Spannend? Stil-leven kan altijd nog!

  De kosten voor het vijf gangen menu en ‘het verhaal’ zijn € 65,-- per persoon. Aperitief, bijpassende wijnen en water inbegrepen.

  Reserveren of meer weten? Bel even met mij: 06 53 198929 of mail me:  :  henk@kunstindekeuken.nl .

 • Geheimtip: Museum Kurhaus Kleve met Hendrick Goltzius en Pia Fries.

  Geheimtip: Museum Kurhaus Kleve met Hendrick Goltzius en Pia Fries.

   Geheimtip: Museum Kurhaus Kleve met Hendrick Goltzius en Pia Fries.

  16de eeuwse zwierige kopergravures tegenover en  samen met warme, intense bijna abstracte schilderkunst. Voelde voor mij aan als een warm bad!

  Het Museum Kurhaus Kleve toont tot en met 11 februari drie tentoonstellingen in één: de zwierige en gloedvolle kopergravures van de beroemde graveur Hendrick Golzius ( 1558 – 1617) , de warme, intense en abstracte kleurlandschappen van de bekende Zwitserse schilderes Pia Fries en het verband tussen beiden met werken van Pia Fries, duidelijk geïnspireerd door Goltzius.

  Heerlijk fascinerend: die kleuren, de combinatie van technieken en de gevoelens, die opgeroepen worden bij mij!

   

  Meer weten? http://www.museumkurhaus.de/de/11518.html  en www.piafries.com